‘Honkballen met wespen? Ga gerust uw gang!’

Wespen op een wespennest

Deze zomer worden we meer dan andere jaren geplaagd door wespen. De vliegende kwelgeesten nestelen in tuinen of bij huizen en komen af op de zoetigheid van onze hapjes en drankjes. Wat kunt u hiertegen doen? En wat als u toch gestoken wordt?

Een wespenplaag: voorkomen en anders genezen

Als slechts één wesp uw pad kruist, is er nog geen reden tot paniek. Een wespenvanger of verdelgingsspray kunnen snel oplossing bieden. Maar wat doet u als het meerdere wespen betreft of als u een nest tegenkomt?

Hoe benader ik wespen?

Wespen zijn bijzonder temperamentvolle insecten die snel agressief worden en dan direct gaan steken. Blijf in ieder geval rustig en sla geen wespen van u af. Als er meerdere wespen in huis huis zijn, laat ze dan met rust en zet een raam of deur open om ze naar buiten te laten. Als u de verdelgingsspray erbij pakt, heeft u grote kans dat ze agressief worden en dat ze u steken.

Hoe weet ik of er wespen zijn?

De wespenkoningin zoekt in het voorjaar een goede plek. Treft u dan ook een grote wesp aan, zoekend bij uw huis, sla dan direct toe. Dat scheelt u later waarschijnlijk veel ergernis. Is het nest eenmaal gebouwd, volg dan het spoor van de wespen die af en aan vliegen naar een bepaalde plek. Dan is de kans groot dat u het nest heeft gevonden.

Waar zitten wespen graag in huis?

Dakgoten, zolders, schuren en spouwmuren zijn plekken waar wespen graag hun nest bouwen, omdat dit vaak afgezonderde en dus rustige plaatsen zijn. Ook in de tuin kunt u een nest tegenkomen.

Wat doen wespen met mijn huis?

Wespen knagen op hout en gebruiken dat als bouwmateriaal voor hun nest. Ook aan de materialen waarmee uw huis gebouwd is, knagen ze dus een eind weg. Bovendien kan een wespennest problemen opleveren met de isolatie en ventilatie van uw huis.

En wat doe ik dan met wespen? Honkballen!

U kunt een wespennest het beste laten verwijderen door een verdelger. Alleen als het nest kleiner is dan een tennisbal, kunt u een poging wagen om het nest met een stok naar buiten te slaan (de honkbalmethode). Daarvoor moet u dan wel beschermende kleding dragen. Het einde van de zomer is de beste tijd om een nest te laten verwijderen, dan zijn de wespen minder agressief.

Vijf tips van de drogist

De Haarlemse drogisterij Van der Pigge geeft vijf tips om wespen op afstand te houden:

1. Wierook

Wespen hebben een hekel aan sterke geuren en rook. Van rook kunnen ze in de war raken. Rust je buitentafel dus uit met wat krachtige wierook. Let op: veel commerciële wierook bevat schadelijke synthetische stoffen. Een goede kwaliteit Tibetaanse tempelwierook is uitstekend geschikt om wespen buiten te weren: deze wieroken zijn zeer zuiver, geneeskrachtig voor ons, en geven een behoorlijke rookwolk af. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Tibetaanse tempelwieroken van De Stralende Zon, een betrouwbaar adres voor écht goede wierook.

2. Etherische olie
Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde planten oliën die een sterke geur afgeven. De bekendste insectwerende etherische olie is citronellaolie. Ook etherische lavendelolie en etherische kruidnagelolie werken goed. Verdamp de etherische olie in een aromalampje of een bakje heet water. Ook geurkaarsen waar een goede hoeveelheid etherische olie in verwerkt zit, kunnen prima werken. Staat nog gezellig ook!

3. Kruidnagel
Kruidnagel heeft een sterke aangename geur die wespen niet fijn vinden. Zet een bakje warm water met een klein handje kruidnagelen op tafel om een goede wespwerende geur te verspreiden.

4. Waterzak
De waterzaktruck werkt tegen vliegen en wespen en lijkt behoorlijk abracadabra, maar werkt in de praktijk perfect. Vul een stevig doorzichtig boterhamzakje met kraanwater, bind ‘m dicht en hang ‘m aan een touwtje op ooghoogte in de buurt van je eettafel of raam. De manier waarop het licht gereflecteerd wordt door deze waterzakjes schijnt optisch iets te doen met het blikveld van vliegende insecten, waardoor zij deze zakjes niet goed kunnen passeren. Een goede methode dus om aan de rand van je veranda of terrasoverkapping  te gebruiken!

5. De piranha-methode
Wat doe je als je met je kudde vee een rivier vol vleesetende piranha’s moet oversteken? Je zet je zwakste, oudste dier stroomopwaarts in de rivier. De piranha’s komen daar het eerst op af. Vervolgens steek je verderop stroomafwaarts snel de rivier over met je gezonde kudde.
De meer Boeddhistische versie daarvan kun je prima op wespen toepassen: zet een schotel met niet te versmaden zoetigheid een eind bij je eigen eettafel vandaan om wespen te lokken en meteen tevreden te houden. Vers, zoet fruit zoals meloen, werkt erg goed.

Wat doe ik als ik gestoken ben?

Een wespensteek is reuze vervelend, maar kan daarnaast ook gevaarlijk zijn. Kijk of u direct na de steek de angel met een nagel of pincet kunt verwijderen. Zorg ervoor dat u niet in de angel knijpt, zodat het gif zich in uw lijf spuit.

Koel hierna de steekplaats met ijs of koud water en zuig het gif eventueel uit met een vacuümpompje. Bent u in uw mond of keel gestoken? Zuig dan op ijs om de steekplaats te koelen.

Neem direct contact op met de huisarts of bel 112:

  • als u een allergische reactie vertoont (rood worden van de huid, opgezette steekplaats)
  • als u bekend bent met allergische reacties in het algemeen
  • als u in uw mond of keel bent gestoken
  • als u ‘het niet vertrouwt’

Immunotherapie

Een nieuwe behandelmethode voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken, is immunotherapie. Hierbij wordt gedurende het jaar voortdurend kleine hoeveelheden wespengif toegediend aan de patiënt, om het immuunsysteem te laten wennen aan het gif.

Hoe houd ik mieren buiten de deur?

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina