Hoe blijf ik koel in de zinderende zomerhitte?

Verzengende zomerhitte

Wie op leeftijd is, moet in de warme zomermaanden extra oppassen. Senioren zweten minder dan jonge mensen. En zweten is het natuurlijke afkoelingsmechanisme van ons lichaam. Tegelijkertijd moeten we opletten dat we voldoende vocht tot ons nemen. Want uitdroging kan vervelende gevolgen hebben.​

8 punten om tijdens een hete dag in acht te nemen

Drink voldoende

Uitdroging ligt op de loer in op zomerse dagen. Wacht niet tot u dorst hebt om een drankje te nemen. Drink veel en varieer ook wat u drinkt. Laat alcohol en koffie zoveel mogelijk staan.

Weeg uzelf regelmatig

Bescherm uzelf door de eerste tekenen van uitdroging in de gaten te houden. Wordt uw urine donker van kleur? Neem dan extra vloeistof tot u.

Houd ook uw gewicht in de gaten. Neemt dit circa een tot anderhalve kilo af? Drink dan direct enkele glazen water of sportdrank. 

Kleed u in laagjes

Draag lichte, ademende kleding, gemaakt van natuurlijke stoffen. Katoen neemt zweet op, terwijl kleding van kunststoffen deze juist afstoot.

Kleed uzelf in laagjes. In de zomer kan het buiten erg warm zijn, maar als u een koele ruimte betreedt is een extra laagje weer gewenst. Veel mensen worden juist verkouden als het kwik stijgt.

Vermijd rechtstreekse blootstelling aan de zon

Kom op het heetst van de dag liefst zo min mogelijk buiten. Blijf binnen waar het koel is en moet u er toch opuit, kleed u dan als een filmster: draag met een hoed met een brede rand, een zonnebril en gebruik zonnebrandcrème.

Beperk inspanning

Als het boven de dertig graden is, is het aan te raden om lichamelijke inspanning tot een minimum te beperken. Inspanning kan ervoor zorgen dat uw lichaamstemperatuur nog verder stijgt en dat is op dit moment niet aan te raden.

Kook een koude prak

De warmte van een gasfornuis zorgt ervoor dat uw keuken nog verder verhit wordt. Kies – indien mogelijk – voor gerechten die te bereiden zijn zonder dat zij gekookt of gebakken worden, zoals een salade. Op die manier blijft uw huis koeler en hoeft de airco geen overuren te draaien.

Neem een verkoelende douche

Neem op het heetst van de dag een heerlijke verkoelende douche. Of leg een natte washand of handdoek in uw nek, dat helpt ook.

Koel uw woning af

Beschikt u over actieve ventilatie of een airconditioningsysteem? Geef uw woning dan de gewenste temperatuur.

Beschikt u niet over zo’n systeem, sluit ramen en deuren dan zoveel mogelijk overdag en open ze ’s nachts. Zodat er op het koelst van de dag gelucht wordt.

Let uiteraard wel op dat mensen met slechte bedoelingen uw woning niet kunnen betreden.

Jaga Freedom in de woonkamer

Jaga Freedom kan verwarmen én koelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina