IoT Manifesto stelt grenzen aan het Internet of Things

Man met Internet of Things manifesto

De honingbij is bijna uitgestorven. Gelukkig hebben we met een ‘drone-bij’ de perfecte vervanging om ons ecosysteem in balans te houden. Maar wie bestuurt die bijen eigenlijk? Het bedrijf dat de bijen heeft gecreëerd? De overheid? Of misschien een lone-wolf die ze wil inzetten als modern moordwapen?

Internet of Things: utopie of dystopie

Relax! De honingbij is helemaal niet uitgestorven en de drone-bij bestaat op dit moment alleen nog in een aflevering van de Britse Netflixserie Black Mirror, die draait om hoe nieuwe technologieën onze samenleving overnemen. Maar met de opkomst van het Internet der Dingen – of Internet of Things (IoT) moeten we ons wel afvragen hoe we nieuwe techniek veilig, duurzaam, vredelievend en mens- en diervriendelijk inzetten.

Black Mirror is een mooi voorbeeld van onze angst ten opzichte van nieuwe technologieën. We hadden al Google, Facebook, Twitter en YouTube. En nu hebben we ook allerlei apparaten die gekoppeld zijn aan het internet. Deze vorm van internet en het Internet of Things is voor niemand meer vreemd. Het biedt kansen, vermaak en ongekende mogelijkheden. Maar dan moeten we wel met z’n allen scherp zijn en blijven hoe we nieuwe technologieën inzetten en in ons voordeel laten werken. Want er is ook een andere kant van het internet & Internet of Things. Een black box waarvan maar weinigen zich beseffen wat er in gebeurt.

Smart Home

IoT Manifesto: 10 punten

De opkomst van het Internet of Things brengt naast nieuwe kansen ook uitdagingen met zich mee. Wat gebeurt er met persoonlijke data van ons die wordt verzameld? Hoe zorgen we dat onze persoonlijke informatie veilig blijft voor hackers? Wat zijn de grenzen van het Internet of Things? Om deze en andere vragen te beantwoorden, heeft een groep betrokkenen een IoT Manifesto opgesteld.   

Of het Internet of Things überhaupt een fenomeen in de toekomst wordt, is eigenlijk een gepasseerd station. De vraag is eerder: hoe groot is de schaal waarop IoT wordt gebruikt? Stichting IoT Manifesto kijkt kritisch naar de aandachtspunten bij het gebruik van deze ontwikkeling. Daarnaast wil zij voorkomen dat er teleurstellingen ontstaan op het moment dat blijkt dat het IoT nog niet zo veel kan als wij hopen.

Het manifest omvat tien punten. Kernonderwerpen zijn de privacy van de gebruiker, de beveiliging van apparaten die op het IoT zijn aangesloten en het creëren van voordelen voor alle betrokken partijen. Ook het beperken van het gebruik van het IoT tot toepassingen die nut hebben, is een belangrijk punt in het manifest.

Houdt het Internet of Things zich aan het IoT Manifesto?

De vraag is natuurlijk wat de bijdrage van het IoT Manifesto wordt aan de toekomstige ontwikkeling van het Internet of Things. Het eerste internetmanifest – de Cluetrain Manifesto uit 1999 – is uiteindelijk een echte leidraad gebleken op het gebied van internetmarketing. Het voorspelde al jaren voor de komst van Facebook en Twitter de enorme impact van social media. Ook de huidige opkomst van interne, besloten netwerken strookt met de voorspelling in het manifest.

IoT op de Smart Homes Beurs Domotica & Slim Wonen

Bent u getriggerd door alle nieuwe technologieën? Op 16 en 17 november wordt het Evoluon in Eindhoven tot de nok gevuld met slimme gadgets, automatisch bewegende deuren en mensen die met smartphones in de weer zijn. U kunt met al uw vragen over de domotica-industrie terecht op deze beurs. En om domotica te begrijpen, moet u het ervaren! Zien, horen, voelen en beleven. Al uw zintuigen worden geprikkeld op deze plek. En om het nog leuker te maken: als mediapartner van de beursorganisatie mag Thuiscomfort haar relaties gratis toegang verschaffen!

Ga voor uw gratis toegangsbewijs naar de registratiepagina

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina