Kabinet wil toch van salderingsregeling af. Wat betekent dit voor u?

installateur legt zonnepanelen

Beloofde minister Henk Kamp afgelopen zomer nog dat huishoudens met zonnepanelen tot 2023 mochten salderen: het huidige kabinet denkt daar anders over. Zo wil Eric Wiebes van Economische Zaken de salderingsregeling in 2020 al stoppen.

Stoppen salderingsregeling is bedreiging energietransitie

Ongeveer twintig maatschappelijke organisaties roepen op dit niet te doen. De consequentie is namelijk een stagnatie in de groei van zonne-energie én een gevaar voor de energietransitie. De organisaties zijn onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, UNETO-VNI, Natuur & Milieu en de Woonbond. 

Alleen al de suggestie dat de salderingsregeling in 2020 al stopt, zorgt voor een stagnatie in de verkoop van zonnepanelen, stellen de organisaties. 

Waarom wil het kabinet van de salderingsregeling af?

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan en dat maakt de salderingsregeling eigenlijk onnodig duur, vindt de overheid. Ze lopen met deze regeling namelijk een hoop energiebelasting mis. De regering wil daarom over op een andere regeling. De kosten voor de overheid zijn dan lager, maar het blijft voor u nog steeds interessant om zonnepanelen te nemen. 

Terugleversubsidie

De salderingsregeling stopt, maar daarvoor in de plaats komt de 'terugleversubsidie'. Bij deze subsidie geldt dat voor alle stroom die u niet gebruikt en teruglevert aan het net, u een terugleververgoeding krijgt van uw energieleverancier. Salderen mag niet meer, maar de overheid geeft u voor ieder kilowattuur een terugleversubsidie, zodat het bedrag dat u ontvangt hoger wordt. Hoe hoog dit bedrag precies is weet nog niemand. Deze terugleversubsidie gaat in na de overgangsregeling die volgt na 2020.   

Wat betekent dit voor u?

Is het voor u nog wel verstandig om zonnepanelen aan te schaffen? Ja, gelukkig wel. Zonnepanelen blijven ook in de toekomst een goede investering. U kunt de komende jaren nog gebruik maken van de salderingsregeling en daarna de overgangsregeling. Natuurlijk verandert er na die tijd het één en ander. Allereerst was het bij de salderingsregeling niet slim om te veel zonnepanelen op een dak te plaatsen, omdat u beter niet meer kon opwekken dan dat u zelf verbruikt. Maar na de afschaffing van deze regeling is dat anders. U krijgt met de terugleversubsidie namelijk voor elke kilowattuur dezelfde beloning. Hoe meer panelen op uw dak, hoe meer geld het oplevert! Daarnaast draagt u dan ook flink bij aan een duurzamere toekomst. 

Opslag energie in eigen woning

Het is ook interessant om de mogelijkheden van energieopslag te bekijken. Met een accu slaat u uw overtollige stroom gewoon op en gebruikt u het wanneer nodig. Op deze manier bent u volledig onafhankelijk. Accu's zijn momenteel nog prijzig. Daarom schaffen steeds meer mensen hem gezamenlijk aan met bijvoorbeeld andere buurtgenoten. 

Weten hoeveel zonnepanelen u opleveren? Vraag het aan onze Thuiscomfort-specialisten!

6 redenen om zonnepanelen op uw dak te leggen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.