Koudwatervrees voor kokendwaterkranen ongegrond

Kokendwaterkraan Quooker met damp in de keuken

Kokend water rechtstreeks uit de kraan. Voor velen is dat het ultieme kookgemak. Anderen zijn nog wat huiverig en wijzen met name op de gevaren. 

Vaatwasser, kookeiland en kokendwaterkraan: ultiem gemak in de moderne keuken

De vaatwasser, een kookeiland – liefst mét stoomoven – en een kokendwaterkraan, een groter gemak dan een dit is nauwelijks denkbaar in de moderne keuken. De vaatwasser is voor velen een echte must-have tegenwoordig. Een kookeiland slechts weggelegd voor diegenen met voldoende ruimte in de keuken. Over de kokendwaterkraan zijn de meningen verdeeld. Je houdt ervan of je vindt het maar enge dingen.

Waarvoor kunt u een kokendwaterkraan gebruiken?

Een snelle kop koffie of een pastamaaltijd voor het sporten. Er zijn volop gebruiksmomenten denkbaar waarop een kokendwaterkraan een superhandige kookhulp vormt. Denk aan:

  • Water aan de kook brengen voor groente of pasta
  • Tomaten en fruit ontvellen of plicheren
  • Blancheren van groente of fruit
  • Theewater opzetten
  • Sterilisatie van keukengerei
  • Opwarmen van babyvoedsel of -melk
  • Schoonweken van potten, pannen en schalen

Heeft u eenmaal het gemak ervaren van een kokendwaterkraan, bijvoorbeeld bij anderen thuis of in een professionele horeca- of restaurantkeuken? Dan is de kans groot dat u ‘verkocht’ bent en de volgende aanschaf in uw eigen keuken een kokendwaterkraan is.

Zo werkt een kokendwaterkraan

Een kokendwaterkraan bestaat uit het kraandeel en een tank. De kraan is losstaand of geïntegreerd in de standaard keukenkraan. De uitgifte van kokend water is afgeschermd met een speciale greep.

De tank wordt in het keukenkastje geplaatst. In de tank wordt koud water verhit en onder druk bewaard tot u gereed bent de kraan te gebruiken. Uiteraard is de tank goed geïsoleerd, waardoor het weinig stroom kost om het water op het kookpunt te houden.

Zodra er kokend water getapt wordt, vult de tank zich opnieuw me koud water. In circa 10 minuten is dit water opnieuw op de juiste temperatuur gebracht. Zo kunt u rustig een theekransje organiseren, zonder bang te hoeven zijn zonder kokend heet water te zitten.

3 typen kokendwaterkranen

Er zijn ruwweg drie typen kokendwaterkranen op de markt:

  1. Losse kokendwaterkraan naast de gewone keukenmengkraan
  2. Geïntegreerde kraan (koud/warm water en kokend water)
  3. Geïntegreerde kraan met filtering (koud/warm water en kokend water)

Bij een losse kokendwaterkraan moet er een extra gat worden aangebracht in het aanrechtblad, naast de gootsteen. Bij een gecombineerde kraan voor koud water/heet water/kokend water volstaat waarschijnlijk het huidige gat. Wel moet er in alle gevallen een extra kokendwaterboiler in het keukenkastje worden geplaatst.

De hamvraag: hoe veilig zijn kokendwaterkranen?

Kokend heet water is niet iets om gemakzuchtig mee om te springen. Om die reden zijn kokendwaterkranen standaard uitgerust met een aantal veiligheidsmaatregelen:

  • Een knop die alleen met een complexe beweging in te schakelen is, dus nooit onbewust
  • De kraan schakelt zichzelf direct uit zodra de knop losgelaten wordt
  • Relatief koele behuizing voor de kraan en de boiler
  • Een waterstraal die niet massief is, maar bestaat uit losse druppels – op die manier verkleint de kans dat u zich brandt aan de straal

De kans dat u zich op deze manier brandt, is miniem. Veel kleiner dan bij het gebruik van een waterkoker, bijvoorbeeld. En mocht u toch een keer met kokend water in aanraking komen en schrikt, sluit de kraan zich direct af. Koudwatervrees voor kokendwaterkranen vanwege de veiligheid is dus echt niet nodig en ongegrond.

Welke kokendwaterkraan heeft uw voorkeur?

Graag stellen we hieronder drie kokendwaterkranen en een kokendwaterboiler aan u voor, met elk hun eigen kracht en uitstraling.

GROHE Red kokendwaterkraan

GROHE Red kokendwaterkraan

Ga eens na hoe vaak u in de keuken kokend water nodig heeft. Als u zin heeft in een kop thee, als u snel een pasta met tomatensaus wilt maken of rijst wilt koken…

Met GROHE Red® komt er direct water van 100°C uit de keukenkraan, zonder dat u hoeft te wachten. Tot maximaal zes liter, afhankelijk van het type boiler. Eenvoudig en energiebesparend. Lees meer >>

3-in-1 kraan voor koud, warm en kokend water Inventum HotSpot Titanium

Kokendwaterkraan Inventum HotSpot

De nieuwste innovatie op het gebied van kookkranen is de HotSpot Titanium 3-in-1. De veiligste kokend water kraan van deze tijd. Hij switcht in een handomdraai tussen koud, warm en kokend water en heeft een speciaal ontworpen veiligheidssysteem. Zo kan uw gezin veilig genieten van de coolste plek in de keuken. Lees meer >>

Kokendwaterkraan Quooker

Quooker-kraan met kokendwater en warm en koud water ineen

In één op de vijf keukens is hij inmiddels geplaatst. De Quooker, een kraan die direct kokend water levert. Kraan op het aanrecht, reservoir in het kastje. Kant en klaar kokend water met één draai aan de knop. Veilig, zuinig en multi-inzetbaar en verkrijgbaar in acht kraanmodellen en meerdere finishes. Lees meer >>

Kokendwaterboiler Close-in Boily

Kokendwaterboiler Itho Daalderop

Kokend water is dé trend op keukengebied. Itho Daalderop onderscheidt zich met innovatieve en comfortabele producten, waarmee u in een handomdraai warm, koud als kokend tapt.

De kokendwaterboilers zijn er in twee varianten. De Close-in Boily is een compacte kokendwaterboiler die gemakkelijk achter de plint past. De Close-in Boily+ is de meest krachtige keukenboiler van Itho Daalderop. Met dit toestel tapt u direct een royale hoeveelheid kokend én warm water. Lees meer >>

Quooker promovideo

Anderen lazen ook: Betoverend mooie toverkranen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt