Meer fijnstof in de keuken dan langs de snelweg

Pan op gas

Fijnstof vind je vooral in de buurt van de snelweg, toch? Helaas niet. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de blootstelling aan fijnstof in de keuken nog veel groter is dan langs de snelweg. Het aantal microgram fijnstof per kubieke meter kan dan oplopen tot 600 en daarmee ligt de waarde ruim zestig keer hoger dan de wettelijk vastgestelde norm. 

Afzuigkappen werken onvoldoende

Tijdens het bakken en braden komen er fijnstofdeeltjes in de lucht. Doordat nieuwe huizen goed zijn geïsoleerd en afzuigkappen niet altijd aan staan of niet voldoende werken, blijven de deeltjes urenlang in de keuken hangen.  

Deze conclusie trekt TNO na onderzoek waarin respondenten een week lang zijn gevolgd met een rugzak vol meetapparatuur. Zo leren de onderzoekers hoeveel fijnstof er in de lucht bevindt. In het onderzoek blijkt dat proefpersonen ongeveer negentig procent van hun tijd binnen doorbrengen en tegelijkertijd ook negentig procent van de blootstelling aan fijnstof in hun eigen huis oplopen. 

Fijnstof buiten anders dan binnen

Is koken nu net zo slecht als naast de vangrail van een snelweg staan? Nee, gelukkig niet. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer. In het geval van fijnstof uit auto’s, gaat het om fijne roetdeeltjes, terwijl de samenstelling tijdens het koken waarschijnlijk anders is. Het is nog niet duidelijk hoe schadelijk het inademen van fijnstof in keukens is. Vervolgonderzoek moet aantonen hoe groot de impact op de gezondheid is. Op dit moment zijn er vooral studies gedaan die het effect van fijnstof in de buitenlucht aantonen. 

Zet uw afzuigkap aan

Bij voorkeur zuigt een afzuigkap kookdampen direct af. Na experimenten in het TNO laboratorium blijkt dat een afzuigsysteem met een capaciteit van minimaal 300 m3 per uur nodig is tijdens het koken. In een aantal huizen van proefpersonen, was de afzuigcapaciteit slechts 40 m3 per uur. De bouwregelgeving gaat uit van 75 m3 per uur.

TNO pleit om de ontwerpcapaciteiten voor keukenafzuiging in de bouwregelgeving te herzien. Dit is vooral belangrijk voor luchtdichte energiezuinige nieuwbouwwoningen waar fijnstof urenlang blijft hangen. Komend jaar doet TNO onderzoek naar hoe dit het best kan worden uitgevoerd zonder dat dit ten koste gaat van de energiezuinigheid van deze woningen. Oplossingen zijn efficiëntere afzuigkappen en een goed ventilatiesysteem. Een gezonde luchtkwaliteit in uw huis is namelijk geen overbodige luxe, maar van levensbelang.  

Zoek een vakspecialist

Energiezuinige ventilatie

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief