Meer techniek aan het bed bij dementie?

Man knuffelt zijn dementerende vrouw

Het aantal mensen met dementie verdrievoudigt de komende twintig jaar, verwacht het RIVM. Dat er meer patiënten met deze ziekte bijkomen is eenvoudig te verklaren: Nederland vergrijst én we leven langer. Dementie is een ouderdomsziekte. Oplossingen om dementerenden zo goed mogelijk te helpen zijn volop in ontwikkeling. 'Meer handen aan het bed' is onbetaalbaar. Is meer techniek aan het bed mogelijk een oplossing?

'Is meer techniek aan het bed mogelijk een oplossing bij dementie?'

Het toenemend aantal mensen met dementie ontstaat niet alleen omdat we steeds ouder worden, maar ook omdat er nog altijd geen medicijn voor bestaat. Dementie leidt tot psychische en lichamelijke aftakeling. Aan vergeetachtigheid alleen sterf je niet, maar er zijn vaak bijkomende complicaties, zoals motorische problemen waardoor iemand niet meer goed kan slikken en daardoor longontsteking oploopt. Longontsteking is dan officieel de doodsoorzaak, maar de onderliggende reden is dementie. 

Mensen met dementie vallen vaker

Ook vallen dementerenden vaker. Dementie brengt het degeneratieproces in een stroomversnelling. Hierdoor bestaat dertig procent meer kans om te overlijden. Patiënten liggen vaker op bed, eten en drinken slechter. Dit zorgt weer voor een slechtere weerstand en een grotere kans op infecties. Na de diagnose dementie sterven 70-plussers gemiddeld binnen drie jaar, terwijl hun levensverwachting anders nog ruim zestien jaar zou zijn. 

10 oplossingen voor thuiswonen met dementie

Senioren blijven steeds langer zelfstandig thuiswonen. Ook mensen met dementie. Wie te maken krijgt met dementie, weet dat verandering voor de dementerende veel verwarring veroorzaakt. Hoe groter de verandering, hoe meer gedesoriënteerd de persoon raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om ook met dementie veilig thuis te blijven wonen. Mantelzorgers en de thuiszorg spelen hier vaak een grote rol in. Maar ook met deze hulp is het vaak lastig om iemand 24 uur te begeleiden. Met de volgende oplossingen wordt het zelfstandig thuiswonen van de dementerende een stukje veiliger.

1. Haal obstakels in de woning weg

Voorkom valpartijen door zoveel mogelijk obstakels weg te nemen uit de woning. Kleden en matjes kunnen schuiven, of een drempel vormen waar over gestruikeld kan worden. Een traphekje voorkomt dat de persoon van de trap valt. Goede verlichting is belangrijk omdat het zicht bij senioren minder goed is. Ook krijgen ze meer moeite met het inschatten van diepte.  

2. Leg alles op een vaste plek: dit geeft rust

Leg spullen die de dementerende vaak gebruikt, binnen handbereik. Scherpe voorwerpen, medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere potentiële gevaren kunnen beter goed opgeborgen worden. Kies voor elektrische apparaten die zichzelf uitschakelen na gebruik, zoals een waterkoker die afslaat nadat het water is gekookt. Een tijdschakelaar op de verlichting, zodat deze aanspringt wanneer het schemert en niet ’s nachts blijft branden.  

3. Dwaalalarm

Om een dementerend persoon op onbewaakte ogenblikken in de gaten te houden, kan een dwaalalarm uitkomst bieden. Een dwaalalarm geeft aan of iemand de woning onaangekondigd verlaat. Ook een onderdeel van het systeem is dat een deurslot wel opent wanneer de mantelzorger van binnenuit de deur opent, maar gesloten blijft als de dementerende dit zelf probeert. Met een dwaalalarm draagt de persoon een polsband waarmee hij of zij kan worden opgespoord. 

4. Rook- en/of koolmonoxidemelder

Een van de belangrijkste gevaren in een woning van een dementerende, is brand of het vrijkomen van koolmonoxide. Een rook- en/of koolmonoxidemelder zorgt ervoor dat de bewoner bij gevaar direct gealarmeerd wordt. Nog beter is het wanneer de melder is gekoppeld aan een meldcentrale, zodat de brandweer gelijk kan uitrukken. 

5. Aangepast sanitair

Dementiewastafel

Een dementiewastafel is een voorbeeld van een product dat op basis van de nieuwste dementie inzichten is ontwikkeld. De permanent bevestigde kleurmarkering aan de zijkant bevordert de waarneming ervan en verduidelijkt het gebruik. De markeringen zijn rood vormgegeven. Studies tonen namelijk aan dat deze kleur door dementerenden het gemakkelijkst wordt waargenomen. Bovendien is rood bij leeftijd gerelateerde visuele beperkingen of niet-operabele oogziekten, ook de kleur die de persoon het best registreert. 

6. Zorgrobot

Tessa is een sociale robot voor thuiswonende mensen met dementie. Tessa kan drie dingen: ze helpt de dementerende oriënteren (met de dag en tijd), meldt activiteiten en zet de persoon aan tot actie. Of dit voldoende is om de gezondheid van dementerende mensen te bevorderen, wordt op dit moment nog volop onderzocht. 

7. Zorginstrument vertaalt aanraking in geluid

CRDL heeft zijn effectiviteit inmiddels bewezen. Het interactieve zorginstrument vertaalt aanraking tussen mensen in geluid, zodra er verbinding tot stand komt tussen minimaal twee mensen en de CRDL. Dit werkt door contact via de huid en juist dat maakt het zo geschikt voor mensen met wie contact maken moeilijk is, zoals mensen in een later stadium van dementie. 

8. Knuffelrobot

Dementerende vrouw knuffelt Paro, de knuffelrobot

Met een zogenaamde 'knuffelrobot' wordt het contact met een dementerende gestimuleerd. Paro, een robot in de vorm van een babyzeehond kan zeehondengeluiden maken, de ogen opzoeken van degene die hem knuffelt en reageren op aanrakingen en geluid. Dit roept positieve gevoelens op, waardoor mensen met dementie minder angstig en onrustig worden. 

9. Persoonsalarm

Een andere technische innovatie is de Livv Mobile Health en het Bosch HTS62 persoonsalarm. Met deze systemen krijgt de dementerende persoon een horloge om met een geïntegreerde alarmdienst. Zo kan iemand met één druk op de knop direct een professionele hulpverlener inschakelen. 

10. LevendBoek

Een onderzoeksproject van Hogeschool Windesheim is het project LevendBoek. Dit geeft familie en verzorgenden van dementerenden een handvat om op een interactieve manier een gesprek te initiëren en het contact makkelijker te maken. Zo kunnen vrienden en familie berichten speciaal voor de dementerende in een besloten groep op social media posten, zodat de persoon deze direct ziet op zijn/haar tablet. 

Meer tips over hoe u de woning veilig maakt voor een dementerende naaste vindt u hier.

Op de hoogte blijven van alle innovaties over veilig thuis wonen? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Veilig en zelfstandig thuiswonen met dementie: 80 tips

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.