‘Mijn PHPD is erger dan de jouwe’

Oudere tennisser pijn in schouder

Heeft u nog nooit van PHPD gehoord? Dan bent u waarschijnlijk nog niet geïntroduceerd in het snelgroeiende legioen der ouderen. PHPD – Pijntje Hier Pijntje Daar – is een geliefd gespreksonderwerp onder senioren. Er lijkt onderling zelfs een heuse competitie te ontstaan over de hoeveelheid en ernst van de lichamelijke klachten.

PHPD ouderdomskwaal nummer één

Nee, PHPD is zeker geen aanstelleritis. Pijntje Hier Pijntje Daar is een verzamelnaam voor alles wat lichamelijk ongemak veroorzaakt, maar waarvoor niet direct een medische oorzaak aanwijsbaar of behandeling noodzakelijk is. Pijn in de keel, rugpijn, vermoeide benen, een onbestemd hoestje, krakende gewrichten, verkrampte spieren, oorpijn zijn vervelend genoeg. Maar medisch gezien is het lastig de vinger op de zere plek te leggen – figuurlijk dan.

Vaak verdwijnen PHPD-klachten ook weer na enige tijd, om net zo onverwachts weer op te duiken. Dit maakt PHPD even ongrijpbaar als behandelbaar. Een reden dat veel PHPD-‘patiënten’ in veel gevallen de gang naar de huisarts niet meer maken, bang als zij zijn om als hypochonder te worden versleten.

PHPD, wat kun je eraan doen

Hoewel de diagnose PHPD niet kan worden gesteld, dient chronische PHPD wel serieus worden genomen. Vaak moet de onderliggende oorzaak van de kwaaltjes worden gezocht op het vlak van de psyche. Pensionado’s lijden vaker dan hun nog werkende leeftijdgenoten aan PHPD. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat zij hun maatschappelijke nut als een stuk minder ervaren en er ruimte is om te tobben. In elk geval een stuk meer dan tijdens het werkzame leven. Een pijntje kan dan al snel een obsessie worden.

Van oud-medici en verpleegkundigen is om een andere reden bekend dat zij relatief vaak aan PHPD leiden. Immers: als je weet wat er allemaal kan mankeren aan het menselijk lichaam, ben je er ook gevoeliger voor – zo luidt de theorie.

Leven met PHPD: 5 tips

Laten we eerlijk zijn: van PHPD kom je niet (snel) af. Dan is het zaak om het leven mét PHPD zo dragelijk mogelijk te maken. Met vijf tips ervaart u het leven met PHPD een stuk prettiger:

1. Maak de gang naar de huisarts

U zult niet de eerste zijn die PHPD verwart met échte klachten. Bezoek de huisarts met PHPD-klachten, om erger uit te sluiten.

2. Onderhoud sociale contacten

Eenzaamheid en het gevoel ‘er niet meer bij te horen’ zijn belangrijke oorzaken van PHPD. Blijf sociaal actief, onderhoud actief contacten met familie en oude vrienden. Maar maak ook nieuwe vrienden, in de straat, bij de buurtvereniging of in een vrijwilligersbaan. Of neem een huisdier om voor te zorgen!

3. Blijf in beweging

Stilstand is achteruitgang. Dat geldt zeker voor uw lijf! Loop of fiets elke dag een stukje, als dat kan. Doe oefeningen om fit te blijven, een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

4. Wees lief voor uzelf

Verwen uzelf regelmatig met lekker eten, een leuke film of een nieuw behangetje op de muur. Een gezonde geest in een gezond lichaam geldt voor PHPD-patiënten in het bijzonder!

5. Een comfortabel nest om u in terug te trekken

Richt uw huis zo in dat dit voor u de veiligste, fijnste plek op aarde wordt. Met een ligbad voor warme spieren en gewrichten, geheel sluitbare gordijnen voor de nodige privacy, een knuffelwand, een relaxplek voor de televisie en overal foto’s van geliefden. 

Blijven bewegen, van Phnom Pehn tot Maastricht

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt