Oproep: ‘Stop de sluipmoordenaar koolmonoxide’

Gasmasker

De coalitie ‘Stop de sluipmoordenaar’ heeft een oproep aan de overheid gedaan om haast te maken met maatregelen om de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels terug te dringen. Een jaar geleden publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een kritisch rapport over de gevaren van koolmonoxide. Sindsdien is er nauwelijks iets veranderd, aldus de coalitie.  

Erkenningsregeling cv-installateurs wenselijk

Jaarlijks vallen er 5 tot 10 doden en honderden gewonden als gevolg van te hoge concentraties koolmonoxide bij cv-ketels. De belangrijkste aanbeveling in het rapport was destijds de invoering van een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor installateurs. Een jaar na dato is deze nog steeds niet ingevoerd. Onbegrijpelijk, zegt de coalitie, die van mening is dat zo’n regeling het aantal koolmonoxide-ongevallen zal terugdringen. Stop de Sluipmoordenaar bestaat uit Installateurskoepel UNETO-VNI, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Brandweer Nederland, Netbeheer Nederland, VeiligheidNL, VACPuntWonen en CoGDEM NL.

Waar wachten we op?

Volgens voorzitter Titia Siertsema van installateurskoepel UNETO-VNI moet de overheid haast maken met maatregelen om koolmonoxide-ongevallen te voorkomen. “We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden. In het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van wettelijke eisen voor installateurs geleid tot een daling van het aantal koolmonoxideslachtoffers. Britse monteurs moeten voldoen aan zware vakbekwaamheidseisen en zijn verplicht zich regelmatig te laten bijscholen. Laten we dat model zo snel mogelijk invoeren in ons land. De opzet ervan ligt al klaar, dus waar wachten we op?” 

Koolmonoxidemelders

Ook Charles Meijer van Brandweer Nederland vindt dat de overheid nu in actie moet komen om wettelijke eisen te stellen. De organisatie vindt ook dat koolmonoxidesensoren in cv-ketels en kwalitatief goede koolmonoxidemelders die op de juiste plaats hangen, kunnen bijdragen aan meer veiligheid. Daarnaast wordt er gepleit voor het opzetten van een centraal incidentenregister, om te kunnen zien of de maatregelen ook het gewenste effect hebben.

Concentrisch afvoeren

Met alleen koolmonoxidemelders en een erkenningsregeling zijn we er echter niet, zegt Tim Voss, category manager Rookgasafvoeren bij Technische Unie. “Wij hebben ons assortiment concentrische rookgasafvoeren onlangs verder uitgebreid. Door meer gebruik te maken van concentrische afvoersystemen wordt de kans op koolmonoxide-ongevallen enorm verkleind. De pijp-in-pijp constructie biedt een extra vangnet bij lekkages en zorgt voor minder installatiefouten. Het prijsverschil is minimaal en ook de tijdwinst bij het installeren biedt een voordeel.”

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt