ISSO 77-presentatie: ‘Waar blijft de nieuwe Steve Jobs in de installatiewereld?’

Claudia Reinder van UNETO-VNI overhandigt het eerste exemplaar van de vernieuwde ISSO 77 aan Marnix Norder van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Thuis Wonen

Hoe ziet een levensloopbestendige woning eruit? Welke maatregelen kun je treffen zodat alleenstaanden, gezinnen en ouderen in de loop van de tijd hetzelfde huis kunnen bewonen, zonder dat daarvoor grote renovaties nodig zijn? Installerend Nederland heeft met de nieuwe ISSO 77 norm een volledig up-to-date gedachtenkader in handen om woningen die geschikt zijn voor meerdere generaties te bouwen en te renoveren. 

Vernieuwde ISSO 77-normering voor levensloopbestendige woningen een feit

Op 5 november 2015 wordt de nieuwe normering gepresenteerd bij OTIB in Woerden. Voorafgaand aan de overhandiging van de nieuwe norm, spreken vertegenwoordigers van diverse organisaties de aanwezigen toe.

Alzheimer Nederland: ‘respectvolle bejegening van patiënten’

Herman Post van Alzheimer Nederland geeft aan dat er inmiddels 260.000 dementiepatiënten zijn in Nederland. Dit aantal groeit snel. De dementiegerichte modelwoning van OTIB in Woerden bevat volgens de heer Post op zich nauwelijks echt vernieuwende techniek. Maar afgaande op het succes van de woning, denkt de markt daar heel anders over. Mensen komen graag langs om te kijken hoe aanpassingen in huis resulteren in een respectvolle bejegening van patiënten, in kwaliteit van leven en in toenemende eigenwaarde.

Dat patiënten wel veel geld willen uitgeven aan hun auto, maar niet aan hun huis en gezondheid, is iets wat in de komende jaren moet veranderen. De website www.huiswonenmetdementie.nl draagt bij aan die bewustwording. Ook wendt de Alzheimer Vereniging haar invloed aan bij de politiek om dit onderwerp op de kaart te zetten. In Alzheimer Cafés kunnen patiënten en mantelzorgers elkaar ontmoeten en in een laagdrempelige omgeving praten over wat ze bezighoudt.

Verkerk Groep: ‘intrinsiek gemotiveerd om mensen te helpen’

Vanuit de Verkerk Groep haakt Peter Schneiders aan op dit verhaal. Zijn installatiebedrijf biedt al sinds 1984 een systeem voor zorgdomotica aan, dat inmiddels functioneert binnen 850 instellingen. Hiermee behoudt de bewoner de regie over zijn eigen leven.

De nieuwe generatie zorgdomotica maakt gebruik van apps en is toepasbaar op smartphones en tablets. Het heeft weinig meer te maken met installateurschap, maar is ICT-gerelateerd. Informatie uit medical dispensers en medische dossiers is zo razendsnel oproepbaar.

Als installateur moet je op deze markt een intrinsieke motivatie hebben om mensen te helpen, anders heb je er niks te zoeken.

Corporaties: ‘geen harde checklist, maar een denkkader’

In de hierop volgende paneldiscussie gaan Arthur Pronk van Haag Wonen en Eric Borggreve van Vestia in op de rol van corporaties in het levensloopbestendig maken van woningen. Hoewel de heer Borggreve in dit kader liever spreekt over levensloopgeschikte woningen.

Zij zien de ISSO 77 niet als een harde checklist, maar als denkkader van waaruit renovatieprojecten worden opgestart. Een op de drie ouderen valt eenmaal per jaar, hierdoor komen 30.000 tot 40.000 senioren jaarlijks in het ziekenhuis terecht. Dus… weg met die drempels!

Niemand beseft dat ‘ie met beperkingen te maken krijgt. We hebben allemaal een wegenwachtabonnement, maar willen geen geld uitgeven aan een alarmknop. Terwijl we die eerste waarschijnlijk nooit nodig hebben en die knop onze veiligheid garandeert.

In de woningvoorraad van Haag Wonen zijn er nog circa 1.800 open verbrandingstoestellen aanwezig. Die worden de komende jaren vanwege de veiligheid vervangen door elektrische boilers. Waarom plaats je bij die aanpassing niet  gelijk een kooktoestel met inductie? Dan kun je de gasleiding afknijpen en vervalt het vastrecht voor gas, wat een paar honderd euro per jaar scheelt. Zo ontstaat een vlamvrije woning, alleen zover zijn we nog niet.

Levensloopbestendige woningen zijn vanuit het oogpunt van corporaties bovendien goed voor de leefbaarheid van een wijk. Als mensen langer in dezelfde woning blijven wonen, is er minder leegstand en zijn er minder bewonerswisselingen. Dat kan ervoor zorgen dat minder vaak besloten hoeft te worden om woningen af te breken vanuit sociale motieven, niet om bouwkundige redenen.

ZorgID: ‘nul-op-de-meter anders voor ouderen’

Als laatste spreker neemt Henri Soepenberg van ZorgID, een onderdeel van VolkersWessel Vastgoed, de aanwezigen mee in het proces van zijn ouders. Van een rijtjeshuis gaan zij naar een flat en ten slotte naar een zorgappartement. Elke stap kost wat geld, moeite en gaat gepaard met discussie en tranen.

Alternatieve aanwendbaarheid van woningen is niet 1-2-3 te realiseren, aldus de heer Soepenberg. Nul op de meter werkt bij ouderen bijvoorbeeld anders uit, omdat deze de verwarming in huis graag op een graad op 23-24 instellen. Daar moet je wel rekening mee houden.

VolkersWessel zet in op duurzaamheid met PlusWonen en op snel bouwen met MorgenWonen – want bouwen wordt assembleren. Henri Soepenberg is afkomstig uit de zorg, VolkersWessel neemt mensen vanuit de zorg aan omdat deze bekend zijn met het vakgebied en op een andere manier kijken naar zorgprojecten.

Overhandiging vernieuwde ISSO 77: ‘Waar blijft Steve Jobs?’

Na een vurig betoog van Marnix Norder van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Thuis Wonen (‘Waar blijft de nieuwe Steve Jobs in de installatiewereld?’), overhandigt Claudia Reinder van UNETO-VNI hem het boekwerk. Adrie van Duijne van Stichting KIEN sluit de middag af.

De ISSO 77 richtlijn is een initiatief van UNETO-VNI, Stichting KIEN en OTIB. ISSO-publicatie 77 'Levensloopgeschikt wonen' verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2016 en is dan te koop via de winkel van ISSO. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het verschijnen van de publicatie? Stuur dan uw gegevens naar ISSO.

Foto boven het artikel: OTIB

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt