Publiekscampagne Brandweer wijst op risico koolmonoxide

Monteur veilige kachel steekt duim op naar meneer met hond

Dat we het niet kunnen zien, betekent niet dat het niet bestaat. In Nederland blijft koolmonoxide een onbegrepen, maar ook onbekend gevaar. En dat terwijl één goed geplaatste melder uw leven al kan redden. Brandweer Nederland, de Brandwondenstichting en GGD slaan nu de handen ineen met een gezamenlijks bewustwordingscampagne.

Koolmonoxide nemen we 250 keer sneller op dan zuurstof

CO, of koolmonoxide, is een gas dat we niet kunnen proeven, zien of ruiken, maar ons wel kan vergiftigen. Wie in aanraking komt met CO, krijgt last van gezondheidsklachten die lijken op een griepje. Hoofdpijn, duizeligheid, duizeligheid, slaperigheid, hartkloppingen, snel ademen en verwardheid zijn allemaal tekenen van een beginnende CO-vergiftiging. Koolmonoxide wordt sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof, waardoor de vitale organen te weinig zuurstof krijgen en er klachten ontstaan.

Publiekscampagne: tref maatregelen in huis

Om mensen bewust te maken van dit gevaar hebben Brandweer Nederland, de Brandwondenstichting en GGD de handen ineengeslagen. In een gezamenlijke campagne wijzen op de gevaren laat zien en maken zij mensen bewust van de noodzaak van controle van gastoestellen en rookafvoeren, en van preventief onderhoud.

Brandweer over koolmonoxide gevaar

Dit kunt u zelf doen

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom de verbrandingstoestellen in uw woning regelmatig na of laat ze nakijken door een vakman. Controleer niet alleen het toestel op roest en roet, let ook op de kleur van de vlam en check de rookafvoer.

Ventileer uw woning goed, met een raam op een kier of een rooster opzetten komt u al een heel eind. Verspreidt koolmonoxide zich toch door uw woning? Met een koolmonoxidemelder bent u tijdig gewaarschuwd.

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt