Regeerakkoord streeft veiliger Internet-of-Things na

Smartphonegebruiker logt in

‘Vertrouwen in de toekomst.’ Onder die noemer gaat het nieuwe kabinet Rutte III aan de slag. Een van de punten die opvalt in het regeerakkoord is een veilige standaard voor Internet-of-Things-apparatuur. Maar ook de consument zelf draagt verantwoordelijkheid, door te zorgen voor een goede ‘cyberhygiëne’. 

Alles is gekoppeld in het Internet-of-Things, maar wie kijkt er mee?

Met het Internet-of-Things (of: IoT) worden apparaten bedoeld die gekoppeld zijn aan het internet. Denk aan een slimme thermostaat, een wifi beveiligingscamera of een hardloophorloge dat is aangesloten op MyLaps.

Het Internet-of-Things biedt allerlei voordelen voor de gebruiker. Vanaf je telefoon zien wie er thuis aanbelt, onderweg de verwarming vast aanzetten of – in de nabije toekomst – met je stem via een homeassistant boodschappen bestellen is natuurlijk vooral reuze gemakkelijk. De keerzijde is helaas dat cybercrime ook op de loer ligt. Als hackers zich toegang verschaffen tot uw huisautomatiseringssysteem, kunnen zij het alarm uitschakelen of zelfs de voordeur ’s nachts openen. Als zij uw webcam binnendringen, kijken ze op elk moment van de dag mee met hetgeen zich bij u thuis in de privésfeer afspeelt. En als uw verwarming in de kerstvakantie dagenlang uitstaat, bent u mogelijk op skivakantie.

Softwareaansprakelijkheid voor leveranciers, cyberhigiëne voor consumenten

Het regeerakkoord spreekt op dit vlak over een ‘ambitieuze cybersecurity-agenda’ met standaarden voor Internet-of-Things-apparaten. Het akkoord gaat zelfs zover dat de regering een softwareaansprakelijkheid wil instellen. Om zo leveranciers van IoT-apparatuur te dwingen dataveiligheid serieus te nemen. Het ligt voor de hand dat deze veiligheid op termijn controleerbaar wordt voor consumenten met een nieuw keurmerk, maar daarover spreekt het regeerakkoord niet specifiek.

Bedrijven in alle sectoren worden als het aan de nieuwe regering ligt geholpen door Computer emergency response teams. Maar van de burger wordt ook een eigen verantwoordelijkheid verwacht. In een voorlichtingscampagne roept de regering iedereen op goed te letten op de eigen ‘cyberhygiëne’.

Dat laatste kunt u vandaag natuurlijk al gelijk mee beginnen: wijzig wachtwoorden van uw Internet-of-Things-apparatuur zodra u deze in gebruik neemt. Kies eigen wachtwoorden die moeilijker te kraken zijn dan welkom01 of 12345, en wissel wachtwoorden regelmatig.

Vertrouwen in de toekomst is prima, maar goed opletten is natuurlijk beter!

Praat mee over de veiligheid van het Internet of Things

Internet of Thieves gaat op jacht naar uw privacygevoelige informatie

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt