Smart Home-trends in 2019: ‘Hey Google…’

In 2019 doet de slimme stemassistent haar intrede in de Nederlandse huishoudens. Een smart home bedienen wordt zo een stuk eenvoudiger. Verder neemt de snelheid van internet in 2019 alleen maar verder toe, met de introductie van 10 Gig voor thuis. Nieuwbouw wordt nóg duurzamer met smart home-technologieën. En lossen robotisering en Artificial Intelligence hun verwachtingen eindelijk in?

Lees ook: Deze smart home trends voorspelden we voor 2018

Smart home in 2019: Slimme spraakassistent

Het is ongetwijfeld dé smart home-trend van 2019. Met je stem internetten en zo het laatste nieuws, de weersverwachting of de fileberichten opvragen. Of roep je favoriete artiest of top 40-nummer tegen de slimme spraakassistent en deze wordt direct vanaf Spotify afgespeeld. Tot slot, het summum: bedien lampen, verwarming of zelfs de tv met je stem.

De opkomst van slimme spraakassistenten in Nederland raakte in 2018 in een stroomversnelling, met de introductie van de Nederlandstalige Google Home. Wordt technologie in veel gevallen als eerste omarmd door jongeren, met ‘voice’ zijn het vooral 40+-ers die vooroplopen. Dit geeft aan dat stembediening naast leuk vooral handig is.

We voorspellen dan ook een grote toekomst voor slimme stemassistenten in ons land. In de VS beschikt al een zesde van de huishoudens over een slimme stemassistent. Al zorgt de introductie van voice natuurlijk ook voor privacy-vragen.

Smart home in 2019: 10 Gig voor thuis

De woningmarkt ‘ver-smart’. Cai-coaxkabels worden vervangen door datakabels. Ook worden woningen steeds vaker aangesloten op een glasvezelnetwerk. In 2019 start de eerste internetprovider met de uitrol van 10 Gigabyte/seconde aan consumenten. Dit terwijl 50 Mbit nu gangbaar is op veel plaatsen (10 Gig = 10.000 Mbit.) 10 Gig biedt via SFP+ glasvezel voldoende bandbreedte om de komende jaren te voldoen aan alle mogelijke datavragen van een smart home.

Sowieso worden we in 2019 verwend op het gebied van data, met de introductie van 5G mobiele data in ons land.

Smart home in 2019: Veilig van huis

Met een veilig gevoel van huis gaan, daar zorgt smart home-technologie in 2019 steeds vaker voor. Mogelijkheden om op afstand uw woning in de gaten te houden, zijn er in toenemende mate en worden ook steeds vaker geaccepteerd:

  • Slimme deurbel / camerabewaking bij de voordeur
  • Webcam in huis die beweging detecteert en vervolgens een video naar uw smartphone stuurt
  • Gekoppelde rookmelders die een alarm op uw smartphone laten afgaan
  • Bewaking van de waterleiding met een sensor, zodat een lek snel wordt gedetecteerd

Naast leuk en comfortabel wordt een smart home zo óók veilig.

Smart home in 2019: Het connected home

In 2019 zoekt het smart home steeds vaker zelf connectie met de buitenwereld. Zo bestelt uw printer nieuwe tonercartridges nog vóór de oude op zijn. Uw wasmachine geeft een seintje zodra de was is gedaan. En zou die slimme koelkast nu eindelijk definitief doorbreken?

Heel handig en nu al beschikbaar is de functie om via uw slimme speaker gedurende de week uw boodschappenlijstje ‘in te spreken’. Zo heeft u op zaterdag in de supermarkt een handig, compleet overzicht op uw smartphone en zit u nooit meer zonder ingrediënten op het moment dat u wilt gaan koken.

Smart home in 2019: Slimme werkplek en slim boodschappen doen

Dat ‘smart’ niet alleen tot de eigen woning beperkt blijft, is een trend die in 2019 doorzet. Werknemers willen niet alleen thuis de lampen besturen met hun stem, maar dit gemak óók op hun werk ervaren. Ook supersnel internet en Internet of Things-oplossingen vinden steeds vaker hun weg naar de werkvloer.

In 2019 wordt een voorzichtige start gemaakt met smart cities. En natuurlijk staan onze auto’s ook steeds vaker in contact met de digitale wereld, om files te vermijden en zelfs onderhoud te voorspellen.

Smart home in 2019: Robotisering & Artificial Intelligence & nóg slimmere apparaten

De opkomst van robotstofzuigers, -grasmaaiers en zorgrobots gaat in 2019 onverminderd door. Robotdieren en drones zijn nieuw in de woonkamer.

Maar ook in de keuken zien we in 2019 nieuwe, slimme apparaten verschijnen. Van een slimme koelkast die zelf boodschappen bestelt, tot manieren om recepten snel op te zoeken en apparaten om calorieën te bepalen en zo het lichaamsgewicht op peil te houden.

Artificial Intelligence (AI) neemt onzichtbaar een steeds belangrijkere plek in, in Internet of Things-apparaten – die daardoor nóg slimmer worden dan ze al waren. Zelflerende thermostaten, persoonlijk instelbare lichtplannen en compleet samenwerkende huizen zijn voorbeelden van AI-applicaties die nu reeds in huizen aanwezig zijn.

Smart home in 2019: Duurzame nieuwbouw

In veel nieuwbouwprojecten kunnen de toekomstige bewoners direct kiezen voor een pluspakket voor hun woning, in de vorm van een smart home-optie. Datakabel wordt daarbij standaard naar alle kamers getrokken, zodat smart home-applicaties eenvoudig kunnen worden aangelegd.

Naast comfort en veiligheid, zorgen smart home-technieken ook voor een duurzame(re) woning, met slimme verwarming, slimme verlichting en het signaleren van openstaande ramen.

In nul-op-de-meter concepten kan smart home-technologie zo helpen om de ambitieuze doelstellingen op het gebied van energiemanagement te halen.

Ook het meten van de opbrengst van zonnepanelen en een warmtepomp en het slim inzetten van elektrische apparaten, kan met smart home-technologie worden gemonitord en aangestuurd.

Smart home in 2019: de ultieme gamekamer

Het is de droom van veel gamers: een eigen gamekamer. Goed geïsoleerd, zodat het volume van spelletjes lekker hard kan worden gezet. Voorzien van razendsnel internet. En met een extra groot beeldscherm en een speciale gamestoel.

Als je écht wil opscheppen tegen je vrienden, voorzie je de ruimte van 4D-effecten, zoals rook, trillingen, regen en flitseffecten. Maar in 2019 zien we dát nog niet standaard in smart homes verschijnen. Daarvoor moet je toch echt nog naar de bioscoop – natuurlijk wél terwijl je smart home thuis de boel in de gaten houdt.

Smart home in 2019: Privacy-discussie intensiveert

Slimme stemassistenten staan de hele dag ‘aan’. Zij horen dus alles wat er in huis gebeurt. Oók als u ruzie maakt of de liefde bedrijft… En ook beveiligingscamera’s en andere slimme apparatuur registreren 24/7 van alles over onze levens.

Voor de een is dit een ‘no go’ en een reden om géén slimme Internet of Things-apparaten in huis te halen, terwijl een ander zijn gedrag erop aanpast.

Onze tip: denk bij de aanschaf en installatie van smart home-technologie in ieder geval na over mogelijke gevolgen als de verkeerde mensen er met uw data vandoor gaan.

Richt een beveiligingscamera niet op de openbare weg of privacygevoelige kamers, zoals de badkamer. Kies lastig te raden wachtwoorden en pas de standaard ingestelde wachtwoorden (0000) direct na aanschaf aan. Overleg met uw gezinsleden of huisgenoten waar zij staan op het gebied van privacy.

Daarnaast verzamelen ook steeds meer fabrikanten data via ‘hun’ apparaten. Let bij de koop goed op, waar u allemaal ‘ja’ tegen zegt.

Een keurmerk voor slimme apparaten is in de maak en kan de privacy van Internet of Things-apparaten verbeteren.

Ook een smart home?

Heeft u interesse in de mogelijkheden van een smart home in 2019? De specialist in de buurt helpt u graag bij de professionele installatie ervan.

Thema's

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt