Onderzoek: straling Smart Home ongevaarlijk voor bewoners

Hele gezin aan de mobiele communicatie

In een slim huis of smart home communiceren apparaten met elkaar via (draadloos) internet. Een huis vol straling dus, maar hoe schadelijk is dit nu? Thuiscomfort zet haar aluminium hoedje op en gaat op onderzoek uit. 

Het heelal zelf wekt straling op

Mobiele telefoons, draadloze smart home-systemen en wifi werken veelal via radiogolven. Deze elektromagnetische straling omvat golflengten van ongeveer 30 cm tot groter dan onze planeet. Niet alleen de mens produceert radiogolven, maar ook het heelal zelf zendt ze uit.

Meeste straling via uw eigen mobiele telefoon

Zodra u uw mobiele telefoon of smart home-apparaten aanzet, maken deze verbinding met een basisstation. De basisstations zijn op hun beurt via ondergrondse kabels of straalverbindingen verbonden met de rest van het netwerk. Communicatie tussen uw smartphone, de smart home-apparaten en het basisstation loopt via radiogolven van verschillende frequenties.

Bij ouderwetse mobiele telefoons liggen deze frequenties tussen de 400 en 1.900 MHz. Bij smartphones is dat 2.200 MHz. De straalverbindingen van de basisstations gebruiken hogere radiofrequenties, namelijk tussen de 18.000 en 35.000 MHz. Over het algemeen is het grootste deel van de dosis mobiele straling waaraan u wordt blootgesteld, afkomstig van uw eigen mobiele telefoon - ook al omdat veel mensen deze 24/7 bij zich dragen.

Minimale temperatuurstijging smartphone binnen de grenzen

Het ‘gedrag’ van radiogolven is beschreven in de kwantummechanica. Deze stelt dat radiogolven en dus ook de wifi- en mobiele telefonie-straling niet-ioniserend (kankerverwekkend) zijn. Er is dus geen 'vuiltje aan de lucht' voor wat betreft mogelijke lichamelijke klachten van stralingsgolven. 

Wel produceren mobiele telefoons en smart home-apparaten een klein beetje warmte. Met de nadruk op een kléin beetje. De gemiddelde magnetron gebruikt 800 Watt om water te verhitten in een afgesloten ruimte. Bij een mobiele telefoon is het vermogen maximaal 0,25 Watt (!). Het mobieltje veroorzaakt hooguit een temperatuurstijging van 0,12°C als we het dicht tegen ons aandragen.

Bij de mens zijn dagelijkse variaties van een hele graad volkomen normaal. Het is pas zorgelijk als de temperatuur van de hersenen gedurende langere tijd boven de 41°C ligt. Zolang fabrikanten van elektronische apparatuur zich aan de wettelijke normen houden voor de warmteproductie, is er geen reden tot ongerustheid. 

Minder straling via wifi omdat het signaal niet voortdurend aan staat

Onderzoekers van Public Health England stelden in 2013 dat de frequentie van wifi-netwerken ongeveer gelijk is aan dat van FM-radio, televisie en mobiele telefoons. Maar wifi-netwerken zenden niet continu data uit, zoals wel geldt voor de televisie en radio's. Hierdoor concludeert de organisatie dat er in de praktijk zelfs nog minder blootstelling is aan wifi-straling dan bij de genoemde apparaten of bij mobiele telefoons.

Is leven in een smart home echt onschadelijk? Daar lijkt het op. Natuurlijk zijn er mensen die hoofdpijn ervaren of andere klachten. Maar dit wordt niet onderbouwd door gangbaar wetenschappelijk onderzoek naar de elektromagnetische straling van draadloos internet De WHO (World Health Organization) en de Nederlandse Gezondheidsraad trekken diezelfde conclusie. Zij stellen dat de frequentie van wifi-straling niet-ioniserend is.

En onderzoeken dan die anders aantonen?

Ook de Nederlandse wiskundige en publicist Pepijn van Erp stelt dat er weinig reden is tot zorgen. “Er is nog geen plausibel mechanisme bedacht hoe wifi schade kan veroorzaken aan het lichaam, anders dan door opwarming. Zelfs daarop is de kans minimaal als aan de normen is voldaan. De onderzoeken waaruit wel een mogelijk schadelijk effect naar voren komt, zijn meestal niet goed opgezet, maar worden nogal gepromoot door lieden die graag de angst voor straling aanwakkeren”, aldus Van Erp.

Met een gerust hart wonen in uw smart home

De straling waaraan we jaarlijks blootgesteld worden in een smart homer, is gelijk aan de straling van twintig minuten mobiel bellen (!). En ook van mobiel bellen is niet bewezen dat het schadelijk is. Wifi lijkt tot nu toe dus geen gevaar te vormen voor onze volksgezondheid.

Of blootstelling aan wifi-straling nooit schadelijk is, is lastig te bewijzen. Er is een groot, dubbelblind onderzoek nodig om dat te bewijzen. Op basis van de gebruikte onderzoeken, gaan wij in elk geval rustig slapen in ons comfortabele, veilige, op afstand bedienbare smart home. 

Bronnen: Gezondheidsraad 
             Kennisplatform
             World Health Organization
             Public Health England 
             Kloptdatwel.nl 
             Skepsis.nl
             GGD
             GGD GHOR Kennisnet
             Rijksuniversiteit Groningen
             Scepdic.com
             Rijksoverheid 
             Nemo Kennislink &
             Pepijn van Erp

cta-facebook

smart home

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief