Vandebron neemt gedurfde stap: wat betekent dit voor jouw zonnepanelen?

155419616

Het belang van het direct gebruiken van de stroom die je opwekt met zonnepanelen wordt nu groter dan ooit tevoren. Energieleverancier Vandebron heeft een opvallende beslissing genomen die mogelijk een kettingreactie teweegbrengt in de wereld van energie. Als jij zonnepanelen hebt, kunnen er veranderingen op komst zijn wat betreft je maandelijkse energierekening wanneer je stroom teruglevert aan het net.

Heffing van 10 tot 20 euro extra op je energierekening

Deze verandering heeft vooral invloed op nieuwe klanten bij Vandebron. Die krijgen een heffing van gemiddeld 10 tot 20 euro per maand op hun energierekening. Voor degenen onder ons die al zonnepanelen op hun dak hebben, kan deze aanpassing invloed hebben bij de volgende herziening van de tarieven. Als je een variabel contract hebt, kan deze verandering al vanaf 1 oktober 2023 van kracht worden. Klanten zonder zonnepanelen profiteren hierdoor juist van voordeligere stroomtarieven bij Vandebron.

Waarom deze nieuwe regeling?

Waarom deze verandering? Kim Verdouw, de financieel directeur van Vandebron, legt uit dat deze stap een meer eerlijke verdeling van kosten beoogt, waarbij zonnepaneelgebruikers bijdragen aan de groeiende populariteit van zonne-energie in Nederland. 

Maar het succes van zonnepanelen heeft ook geleid tot een flinke uitdaging. Op zonnige momenten kan er te veel energie worden opgewekt, waardoor de energieprijzen op de markt dalen, soms zelfs tot negatieve waarden. Hoewel dit niet direct merkbaar is voor zonnepaneelbezitters, heeft de overvloed aan zonne-energie geleid tot hogere kosten voor het beheer van de elektriciteitsstroom.

Deze kosten werden tot nu toe gelijk verdeeld over alle klanten, waardoor klanten zónder zonnepanelen indirect meebetaalden aan degenen die wel panelen hadden. Dit leidde tot een complexere en duurdere netbeheerstaak, waarbij de last vooral op de schouders van niet-zonnepaneelbezitters terechtkwam. Onterecht uiteraard, want lang niet alle mensen hebben het geld om zonnepanelen aan te kunnen schaffen.

Om deze ongelijkheid aan te pakken, heeft de overheid voorgesteld om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Alleen gebeurt dat pas vanaf 2025. 

Vandebron neemt het voortouw. De rest volgt?

Vandebron, een zusterbedrijf van Essent, heeft echter besloten niet te wachten en neemt het voortouw. Als aanbieder van volledig in Nederland opgewekte groene stroom, heeft Vandebron veel milieubewuste klanten aangetrokken, waarvan bijna 40 procent zonnepanelen bezit. Om de kosten eerlijk te verdelen en concurrerend te blijven, heeft Vandebron ervoor gekozen om de kosten direct door te berekenen aan zonnepaneelbezitters.

Meest voordelig? Gebruik je stroom zelf!

Deze nieuwe benadering wordt gezien als een volgende stap in de energietransitie, waarbij de hoogte van de kosten wordt bepaald door de hoeveelheid energie die je aan het net teruglevert. Dit stimuleert je om de energie die je opwekt, direct te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. 

Gouden combinatie: dynamisch energiecontract met zonnepanelen