Veel 50-plussers leiden aan het Pinokkio-fenomeen

Ouder worden in beeld gebracht

Wetenschappers spreken van het Pinokkio-fenomeen en het blijkt een aandoening waar de meeste 50-plussers last van hebben: de leeftijd die zij zichzelf toedichten is veel lager dan de kalender aangeeft. De aandoening is onschuldig: lieg er rustig een paar jaar af als iemand vraagt hoe oud je bent, adviseert hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert in zijn boek Jong blijven & Oud worden, dat deze week verscheen. Want een jeugdig gevoel is een levenselixer. Het is een van de vijftig spelregels die hij geeft om je jonger te voelen terwijl je ouder wordt.

5 spelregels voor een langer, vitaal leven

Zelf gebruikt de hoogleraar al acht jaar een geneesmiddel voor een betere gezondheid en stemming. Het medicijn is grijszwart, heeft geen bijwerkingen en heet Ticho. Het is spelregel 30: neem een hond. Gemiddeld laat een baasje een hond 2,5 uur per week uit, schrijft hij. 'Zo veel activiteit wordt door geen sportschool of doktersadvies geëvenaard.'

Blijf niet afwachten wat de tijd brengt maar haal het zelf op, schrijft Olde Rikkert. Hoe? De Volkskrant zette de vijf leukste spelregels op een rij:

1. Blijf spelen

De Ierse dichter George Bernard Shaw zei het al: 'We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.' Spelen is: dansen, schilderen, muziek maken, kunnen lachen, en genieten van een hobby. Wie blijft spelen, zoals Shaw, die tot op hoge leeftijd bleef schrijven, geeft het leven zin, ook als de rol biologisch en maatschappelijk gezien grotendeels is uitgespeeld.

2. Stop met multitasken

Als we van alles tegelijk doen, betalen onze hersenen een prijs, en die prijs wordt groter naarmate we ouder worden. Een ouder brein heeft minder verwerkingssnelheid en een kleiner reservevermogen. Multitasken vergt het maximale van de hersenen en als die worden overvraagd, ontstaat schade. Doe dingen die aandacht verdienen een voor een. Neem hersteltijd. En ga bewust twee van de zeven dagen offline.

3. Voeg tijd toe aan je dag

Gezond gedrag betaalt zich pas op lange termijn uit en dat is niet erg motiverend om sigaret of speklap af te zweren. De Britse epidemioloog Spiegelhalter presenteerde in het British Medical Journal een overzicht waarin hij tal van leefstijlveranderingen vertaalt in winst die we dezelfde dag al kunnen bijschrijven. Wie dagelijks twintig sigaretten rookt, verkort elke dag met vijf uur, wie vijf stuks groente en fruit eet, verlengt de dag met twee uur.

4. Ga in fases met pensioen

Abrupt stoppen met werken is een risico voor de gezondheid. De kans is groot dat gepensioneerden Luilekkerland induiken: ze krijgen een ongezonde leefstijl, verliezen sociale contacten en een gevoel van zingeving. Hart- en vaatziekten en depressie liggen op de loer. Een getrapt pensioen waarbij werk in fases wordt afgebouwd, is het beste.

5. Stop met je verjaardag vieren

Boven je zestigste is je verjaardag een risicovolle dag. Zwitserse wetenschappers onderzochten de sterftestatistieken van miljoenen landgenoten en constateerden vanaf het 60ste levensjaar een toename van 15 procent sterfte op de geboortedag. De doodsoorzaken die daarbij worden genoemd: beroertes, hartaanvallen en (vooral bij mannen) ongelukken. De onderzoekers vermoeden dat de stress van een verjaardagsfeest een rol speelt. En mannen drinken te veel op hun eigen partijtje.

Bron: Volkskrant

Thema's