Veilig wonen. Hoe voorkomt u een (fatale) valpartij?

Oudere man met zijn familie

Veel senioren willen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. U misschien ook wel. Maar hoe ouder u bent, hoe meer gevaren er op de loer liggen in huis. Een trap op is ineens niet meer vanzelfsprekend en ook uw zicht gaat achteruit. Hoe kunt u toch nog zo lang mogelijk veilig in uw eigen huis blijven wonen? 

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp

Thuis wonen op hoge leeftijd kan in Nederland. En wanneer u nog mobiel bent, wordt dat zelfs door de overheid gestimuleerd. Ondanks dat u misschien nog loopt als een dartelend hertje: een valpartij loopt voor senioren lang niet altijd goed af. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat er in 2019 bijna vijfduizend senioren overleden door een valpartij. En bijna 80.000 senioren liepen ernstig letsel op. Kortom: elke 4 minuten belandt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp. De statistieken zitten u niet mee. Gelukkig kunt u een hoop voorkomen door uw woning valproof te maken...

Maak uw woning 'valproof'

Veel ongelukken in huis gebeuren doordat senioren hun huis nog niet voldoende hebben aangepast aan hun leeftijd. Bekijk uw huis eens zeer kritisch. Vloerkleden, losliggende snoeren en drempels waar u over kunt struikelen, zijn eenvoudig te verwijderen. Ook belangrijk: goede verlichting. Zorg ervoor dat elk hoekje in uw woning goed verlicht kan worden. Maar denk ook aan antislip(matten) in de badkamer, of een speciale antislipcoating op de badkamervloer. Een douche met douchebak kunt u beter vervangen voor een inloopdouche. Daar kunt u dan ook eventueel een douchezitje in plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om alvast wandbeugels bij het toilet, douche en wasbak te plaatsen. 

Zorg dat u alles goed kunt zien

Nog een oorzaak van valpartijen is slecht zicht. De zenuwen in uw lijf geven door aan uw hersenen of u op een gelijke of ongelijke grond staat. Als u ouder wordt, werken de zenuwen minder goed. Dat begint vaak in de voeten. Deze minder werkende zenuwen moeten gecorrigeerd worden door de ogen. In het donker is het daarom extra gevaarlijk voor senioren. Het is dan ook verstandig om een nachtlichtje of de lamp op de wc aan te laten. Zo hoeft u in het donker niet te zoeken naar de lichtknopjes met alle gevolgen van dien. Een andere optie is het installeren van sensorverlichting. Wanneer u dan opstaat, gaat de verlichting vanzelf aan. Nóg handiger en het kost minder stroomgebruik. 
Daarnaast is het aan te raden ieder jaar een bezoekje te brengen aan de opticiën om te kijken of uw bril nog de juiste sterkte heeft.  

Voorkom valangst!

Persoon zit van top tot teen in gips

Ouderen die al eerder (bijna) zijn gevallen krijgen vaak te maken met valangst. Maar die valangst vergroot juist de kans op een valpartij. Het Trimbos Instituut biedt daarom een cursus aan (Zicht op evenwicht), waarin senioren wordt geleerd minder te vrezen voor valpartijen.

Of u nu al eens gevallen bent of nog niet: een actieve levensstijl is het beste preventiemiddel voor valpartijen. Blijf dus zo lang en zoveel mogelijk in beweging. 

Pas op met medicatie

Veel senioren gebruiken medicijnen. Omdat we inmiddels meer weten hoe we met chronische ziekten nog jaren prima kunnen leven, krijgen steeds meer mensen op jongere leeftijd al medicatie voorgeschreven. Het nadeel aan medicatie is dat de kans op een valpartij hierdoor groter wordt. Met name bij slaappillen en bloeddrukverlagende middelen.

Bij zevenduizend 65-plussers die jaarlijks na een valpartij in het ziekenhuis belanden, is de oorzaak vaak slaapmedicatie. Dat blijkt uit onderzoek naar medicatieveiligheid, dat is uitgevoerd onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum. Vaak worden slaapmiddelen te snel voorgeschreven door huisartsen en verpleeghuisartsen.

En dat is vervelend, omdat slaapmiddelen na twee weken gebruik al verslavend kunnen zijn. Dit zegt hoogleraar medicatieveiligheid Patricia van den Bemt in het AD. Zij pleit dan ook dat artsen senioren beter moet voorlichten over beter slapen, in plaats van het voorschrijven van een slaappil. Van den Bemt staat hier niet alleen in. Ook het Trimbos Instituut waarschuwt voor de gevaren van de slaappil. Slaappillen kunnen gevaarlijk zijn als mensen 's nachts naar de wc gaan en dan nog erg suf zijn. De kans dat je valt wanneer je niet goed wakker bent, is een stuk groter.
Is medicatie in uw geval toch noodzakelijk? Sta dan altijd rustig op uit uw stoel of bed. Blijf eerst even op de bedrand zitten voordat u opstaat. 

Checklist 'Zelfstandig thuis wonen'

Bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw woning veilig te maken? Bekijk dan onze Zelfstandig thuis wonen-checklist hier>>

Download de checklist!

10 tips om bijna (ongemerkt) aan uw conditie te werken