Verbouwen huis is nu een stuk duurder

Bouwmaterialen zoals hout, staal en koper zijn duurder geworden. Dit komt omdat de vraag naar deze materialen flink is toegenomen. De productie van deze materialen kan dit (ook door de coronacrisis) niet bijhouden. Gevolg: bouwen en verbouwen van huizen is duurder geworden.  

Door de coronacrisis kwam de productie van bouwmaterialen tijdelijk volledig stil te liggen. Dat leek in eerste instantie geen probleem, omdat de verwachtingen waren dat ook de woningmarkt tijdens de crisis iets zou bedaren. Dit bleek een verkeerde inschatting. Er zijn namelijk nog nooit eerder zoveel huizen verkocht het afgelopen jaar. 

Helaas zijn het niet alleen de materialen die in prijs zijn gestegen. Ook het bouwen in het algemeen is duurder geworden, zegt Piet Adema, voorzitter van WoningbouwersNL, tegen de NOS. Zo zijn de bouwkosten voor een rijtjeswoning volgens Adema sinds 2016 met 37 procent gestegen en van een appartement 32 procent. 

Het bouwen is niet alleen duurder geworden door hogere prijzen, maar ook door extra regelgeving rondom duurzaam bouwen. En door de enorme schaarste op de woningmarkt kunnen alle partijen in de keten meer geld vragen.  

Bouwen met hout is momenteel erg populair. Dit komt omdat het duurzamer is dan bouwen met beton en staal. Houtbouw is duurzamer omdat hout lichter is om te vervoeren. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. En het hout zelf neemt ook weer CO2 op. Ook is hout makkelijker te bewerken én wordt het vaak gebruikt in de prefabbouw. En daar zijn weer minder arbeidskrachten voor nodig. 

De populariteit van houtbouw beperkt zich niet tot Nederland, merkt ook Joost Niesten, projectmanager bij bouwbedrijf Koenen in Nijmegen, dat onder meer prefab houtconstructies produceert: "Onze gangen liggen tegenwoordig vol met hout, omdat we een voorraad moeten aanleggen. Er is echt schaarste, het schijnt dat China en Amerika veel hout nodig hebben en overal aan het overbieden zijn."

Wie gaat de prijsstijging betalen?

Door de prijsstijgingen is een bouwproject dat vorig jaar startte veel duurder geworden. En niet alleen de grondstoffen zijn in prijs gestegen, maar ook materialen die van die grondstoffen worden gemaakt. Duur hout of metaal, betekent ook duurdere pallets en schroeven. "Zo'n schroef - en daar heb je er nogal wat van nodig bij een bouwproject - gaat natuurlijk ook mee in de prijs." zegt Niesten.

De vraag is wie die prijsstijging gaat betalen. Normaliter is een prijsstijging van 1 tot 5 procent voor rekening van de aannemer, en dat wordt in de begroting meegenomen. Dat kan, omdat grote prijsstijgingen niet vaak voorkomen. Tot nu.

Branchevereniging Bouwend Nederland adviseert haar leden daarom om in het contract vast te leggen wie prijsstijgingen boven de 5 procent gaat betalen. Ook Niesten is daarmee bezig: "Grote prijsstijgingen zullen we moeten doorrekenen aan de opdrachtgever. Wij moeten ook onze boterhammen verdienen."

Thema's