5 oplossingen voor uw gehoorproblemen thuis

Mevrouw luistert via een koptelefoon

Één op de drie 65-plussers heeft last van gehoorproblemen. Men hoort maar liefst 35 decibel minder aan het beste oor. Velen zetten daarom tv en radio harder, maar praten ook harder tegen anderen. Wat zijn uw opties als het om gehoorverlies gaat? 

Zo past u uw woning aan op uw gehoorproblemen

Bij problemen met het gehoor doet u er altijd verstandig aan om het gesprek aan te gaan met uw huisarts of audicien. U legt uit waar u tegenaan loopt, zij bieden u onderzoek en advies voor de vervolgstappen. De oorzaken van uw gehoorverlies bepalen of u een gehoorapparaat nodig heeft, of dat u naar andere oplossingen moet kijken. Ongeacht de uitkomst zijn er woningaanpassingen voor elke situatie beschikbaar.

Gericht horen met een ringleiding

Het volume van uw radio, tv of iPod vol openzetten kan hinderlijk zijn voor uw familieleden en buren. Een goede koptelefoon doet al wonderen, maar een ringleiding is de ideale uitkomst voor gehoorapparaten. Omdat het een rechtstreekse lijn is tussen uw gehoorapparaat en bijvoorbeeld uw tv, is het geluid specifiek op uw oren gericht. Ringleidingen kunt u overal aanleggen: de woonkamer, slaapkamer, keuken en zelfs bij uw favoriete leunstoel.

Lees meer over ringleidingen

Lees meer over ringleidingen

Flitsende telefoon is meer dan hip

Bij gehoorproblemen vertrouwt u wellicht meer op uw zicht. Telefoontjes worden nog wel eens gemist, zeker als het belvolume niet hoger kan. Met een flitsbel op uw vaste toestel weet u direct dat u gebeld wordt. De telefoon begint namelijk te knipperen zodra iemand u belt. 

Een telefoon met flitsbel is gemakkelijk te herkennen

Altijd weten wie er voor de deur staat

Een wijs mens doet niet voor jan en alleman de deur open. Wellicht heeft u een intercom in uw woning, maar door de ruis is niet altijd goed te verstaan wie er nu heeft aangebeld. Een video-intercom laat u direct zien wie er voor uw deur staat, zodat u gemakkelijk besluit of u open doet. Sommige video-intercoms geven zelfs een melding op uw smartphone af, al dan niet met een trilling. Ook als u niet thuis bent, de deur openen was nog nooit zo gemakkelijk.

Lees meer over video-intercoms

Lees meer over video-intercoms

Niet te veel bezoekers tegelijk

Problemen met het gehoor mag een goed gesprek niet in de weg zitten. Bevindt u zich op een feestje of bijeenkomst, dan kunt u met uw gesprekspartner apart gaan zitten om afleidende achtergrondgeluiden te verminderen. Of viert u uw verjaardag thuis? Spreidt dan uw bezoek over de dag, zo houdt u ook meer tijd over om met iedereen te kletsen.

Mensen in gesprek

Achtergrondgeluiden verminderen

Geroezemoes, verkeersgeluiden, maar gezoem van de airco zijn vervelende afleidingen als u zich probeert te concentreren. Door geluidsisolatie vermindert u de geluiden van buitenaf, zodat u minder gestoord wordt terwijl u uw favoriete televisieprogramma volgt. Ook zijn er inbouwventilatoren beschikbaar die fluisterstil zijn, maar die niet aan vermogen inboeten. Beide maatregelen voorzien uw huis van een duurzaam en gezonder klimaat, terwijl ze bijzonder geschikt zijn voor verminderd gehoor.

Lees meer over fluisterstille inbouwventilatoren

BaseFlow Itho Daalderop logo

Rookmelder met flits en trilfunctie

In geval van brand, CO2 of rook wilt u natuurlijk op tijd gewaarschuwd worden. Brandmelders slaan alarm met een harde, hoge toon. Doorgaans genoeg om de bewoner uit zijn slaap te halen, tenzij diegene een gehoorprobleem heeft. Gelukkig bestaan er speciale rookmelders met tril- en knipperlichtfunctie, die speciaal gemaakt zijn voor mensen met een gehoorbeperking. 

Lees meer over rookmelders met tril- en knipperlichtfunctie

Lees meer over rookmelders met tril- en knipperlichtfunctie

Advies of offerte?

Bent u op zoek naar advies over een specifieke woningaanpassing of wilt u een offerte? Onze specialisten denken graag met u mee. 

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina