Welk type verwarming past bij mijn woonsituatie?

Thermometer koud warm

De keuze voor een verwarmingssysteem bepaalt voor een belangrijk deel uw wooncomfort, zeker als het buiten kouder is. Met nieuwe systemen, zoals zoneverwarming, vloerverwarming, warmtepompen, zonneboilers of slimme verwarming, kan de energierekening bovendien flink dalen, waardoor u financieel voordeliger af bent.   

Bij het kiezen van een nieuw verwarmingssysteem zijn dit uw opties

Cv-ketel

In een cv-ketel wordt water verwarmd. Door middel van buizen wordt dit warme water vervolgens door de woning gepompt, richting radiatoren of vloerverwarming.

Het systeem wordt gecontroleerd en aangestuurd door een of meerdere thermostaten.

Elektrische kachel

In niet goed geïsoleerde woningen kan een elektrische kachel net even wat extra power geven aan uw centrale verwarming. Gebruik zo’n kachel bijvoorbeeld op zolder, om op een aangename manier in of uit het bed te stappen, en zet hem daarna weer uit.

Een nadeel van een elektrische kachel is wel dat deze tamelijk veel energie vraagt. Als standaard verwarmingssysteem in huis is het om die reden alleen al niet aan te bevelen.

Gaskachel en gashaard

In oudere huizen bevindt zich in de woon- en slaapkamer nog wel eens een gaskachel. Erg veilig is dit niet. Er is brandgevaar en het is belangrijk om deze kachels jaarlijks te laten onderhouden, om CO-vorming te voorkomen.

In moderne huizen komen we vooral de gashaard tegen. Dit biedt het comfort van een open haard, maar dan met minder gedoe. Ook wordt een gaskachel nog wel eens gebruikt om delen van huizen te verwarmen die niet zijn aangesloten op de centrale verwarming, zoals een schuur of garage met een werkbank.

Gashaard

Gashaard

Houtkachel

De populariteit van (dichte) houtkachels is de laatste jaren flink toegenomen. In moderne huizen wordt de houtkachel gebruikt naast de centrale verwarming, om op specifieke momenten extra warmte en gezelligheid in huis te brengen.

Om te zorgen dat u tijdens en het gebruik van de houtkachel in de rest van het huis in de kou komt te zitten, is het verstandig om een thermostaat met speciale open haard-functie te gebruiken of uw systeem weersafhankelijk te laten instellen.

Open haard

Voor de romantici en pyromaantjes onder u. Een open haard is decoratief, verhoogt de sfeer en biedt een leuke tijdsbesteding aan wie het vuur aan de praat houdt. Zorg wel voor een goed onderhouden afvoerkanaal, om een naar rook ruikende woonkamer of een schoorsteenbrand te voorkomen.

Pelletkachel

Voor wie de gezelligheid van een houtkachel wil, maar opziet tegen het voortdurend aan de praat houden van het vuur, is een pelletkachel het perfecte alternatief. In zo’n kachel worden korrelvormige pellets gestookt. De toevoer van pellets verloopt automatisch, vanuit een installatie die bijvoorbeeld in de kelder staat. De uitstoot van fijnstof ligt met een pelletkachel lager dan bij een houtkachel.     

brandende pellet korrels

Brandende pelletkorrels

Slimme verwarming

Veel moderne verwarmingssystemen zijn via de smartphone aan te sturen. Op die manier kunt u onderweg uw centrale verwarming aanzetten, zodat het thuis lekker warm is zodra u thuiskomt. Op die manier staat uw verwarming niet onnodig lang aan en kunt u energie besparen.

Stadsverwarming of blokverwarming

Bij stads- of blokverwarming worden woningen verwarmd zonder gebruik van gas, maar met bijvoorbeeld de restwarmte van fabrieken. Een ondergronds leidingnet transporteert het warme water naar de aangesloten woningen en radiatoren. Ook vloerverwarming kan op stadsverwarming worden aangesloten.

Terrasverwarming

Om in de beginnende herfst- of winterkou toch heerlijk buiten te zitten, kan een terrasverwarmer worden geplaatst. Hiermee wordt de temperatuur op het terras of in de tuin net even aangenamer en geniet u met vrienden of familie van een comfortabele winteravond buiten.

Vloerverwarming of… wandverwarming!

Het verwarmen van de vloer wordt steeds vaker verkozen boven verwarming met radiatoren. De temperatuur van de vloeistof in vloerverwarming ligt lager dan die in een cv-systeem met radiatoren.

Voor mensen die van warme voeten houden of van mensen met een allergie kan vloerverwarming een echte uitkomst bieden.

Vloerverwarming kan aangesloten zijn op een cv-ketel of op stadsverwarming. Als variant op vloerverwarming wordt tegenwoordig ook wandverwarming aangeboden (!), bijvoorbeeld voor de wanden van badkamers.

Badkamer met wandverwarming

Badkamer met wandverwarming

Warmtepomp

Tegenwoordig zijn warmtepompen erg populair. Er zijn verschillende manieren waarop een warmtepomp uw woning kan verwarmen. Bijvoorbeeld een pomp die lucht van buiten naar binnen brengt. Er zijn ook warmtepompen die warmte onttrekken aan onderliggende aardlagen, om dit via een aantal stappen aan uw woning af te geven

Met die laatste variant kunnen uw verwarmingskosten wel 30-70% afnemen en de kosten van koelen in de zomer dalen met 20-50%. (Bron)

Zoneverwarming

Bij zoneverwarming wordt uw woning opgedeeld in compartimenten, die allemaal onafhankelijk van elkaar worden verwarmd. Dat het niet overal in huis even warm hoeft te zijn, merkt u natuurlijk in de energierekening, die fors lager kan uitvallen. 

Zoneregeling verwarming Honeywell Evohome

Zonneboiler

Met een vloeistofgevuld, thermisch zonnepaneel wordt de warmte van de zon gebruikt om uw woning te verwarmen of om uw sanitaire water (voor) te verwarmen. Deze manier van verwarming is niet te verwarren met een PV-paneel, waarmee elektriciteit wordt opgewekt, geen warmte.

Een thermisch zonnepaneel wordt meestal gebruikt in combinatie met een cv-ketel Als de warmte van het zonnepaneel in de zomer niet hoeft te worden gebruikt voor de verwarming, kan dit worden opgeslagen in een buffervat en later worden gebruikt voor bijvoorbeeld een wasmachine of om te douchen. 

Uw verwarming aanpassen?

Wilt u meer weten of een offerte aanvragen voor een nieuw verwarmingssysteem bij u thuis? Duurzaam of comfortabel? Neem dan contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt. 

Vraag een offerte aan voor verwarming

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt