Wordt na de Stint nu ook de scootmobiel verboden?

scootmobiel-in-gang

De Stint is verboden op de Nederlandse wegen. Het remsysteem van de elektrische bolderkar is waarschijnlijk de oorzaak van een recent, ernstig ongeluk. Maar het remsysteem van scootmobielen werkt op een vergelijkbare manier. Wordt dit voertuig voor mensen met een mobiliteitsprobleem nu ook in de ban gedaan?

Automatisch afremmen na loslaten gashendel

De Stint was de afgelopen weken negatief in het nieuws. Na een ongeval  bij een spoorwegovergang grepen de inspectie en de minister in; inmiddels heeft de fabrikant van de Stint het faillissement aangevraagd. Nu meldt het AD dat veel scootmobielen óók zijn uitgerust met hetzelfde remsysteem als dat van de Stint. Het systeem remt automatisch af, zodra de gashendel wordt losgelaten. Een tegennatuurlijke reactie bij schrik, zo melden verkeerspsychologen in de krant. Mensen grijpen juist het stuur vast als er een ongeluk dreigt te gebeuren, met als gevolg dat de gashendel juist open wordt gezet.

Ongevallen met scootmobielen gemeld

Inderdaad zijn ongevallen met ‘op hol geslagen’ scootmobielen in het nabije verleden regelmatig in het nieuws geweest. In de meeste gevallen liep dit goed af of bleef het bij blikschade. Maar er zijn ook ongevallen geweest waarbij de bestuurder van de scootmobiel zichzelf of anderen bezeerde, of waarbij de scootmobiel zelfs tegen ander verkeer aanreed of in het water belandde en de bestuurder het niet overleefde.

Scootmobiel onderzocht

Betekent dit nu dat na de Stint de scootmobiel ook verboden wordt? Op dit moment voert de overheid een onderzoek uit naar de Stint en andere elektrische voertuigen, zoals de scootmobiel. Maar waar bij de Stint vooral de techniek onder de loep ligt, is het bij de scootmobiel eerder de bestuurder die voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Een te krap genomen bocht, een onhandige beweging, even niet opletten, het hoort natuurlijk allemaal bij de groep die is aangewezen op de scootmobiel.

Inclusieve samenleving

De scootmobiel verbieden zou grote gevolgen hebben voor de gebruikers ervan. Even een boodschapje doen, op de koffie bij vrienden of naar de bibliotheek gaan is er dan niet meer bij. Laten we hopen dat er voor scootmobielen een oplossing wordt gevonden om de veiligheid te vergroten. De inclusieve samenleving is gebaat bij zoveel mogelijk (veilige) scootmobielen op de weg. 

Praat mee op Facebook

Wmo aanpassingen: het is gespecialiseerd, dankbaar werk

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt