Zo blijft u als mantelzorger ook op de been

Mevrouw heeft veel aan haar hoofd.

Familie, vrienden, buren, iedereen helpt een handje mee om senioren in hun omgeving langer thuis te laten wonen. Door bezuinigingen in de zorg en de participatiemaatschappij die het kabinet voor ogen heeft is dit ook nodig. Maar voor veel mantelzorgers nemen de druk en verantwoordelijkheden zodanig toe dat ze overbelast raken. Met bepaalde aanpassingen is niet alleen de senior geholpen, maar werken ook in het voordeel van u als mantelzorger.

Techniek om uw zorgen te verlichten

Of uw activiteiten wekelijks of dagelijks plaatsvinden, voor elke situatie zijn er verschillende technieken beschikbaar om het leven in en rondom het huis te veraangenamen.

De dagelijkse gang van zaken

Elke dag gaat van start met een vaste routine. Eenmaal wakker volgt een een bezoekje aan het toilet en de badkamer. Daar kunt u bij helpen, maar hulpmiddelen zoals beugels, wandgrepen of een toiletstoel helpen de zelfstandigheid te bewaren. Gaan zitten en weer opstaan kan de senior dan zelf, zonder u voor elk wissewasje om hulp te hoeven vragen. Een inloopdouche met douchezitje en een verstelbare douche maken het baden een stuk gemakkelijker voor uzelf en de senior.

Meneer zit klaar voor zijn bad

Met een gerust hart door het huis

Overdag of ’s avonds, het huis moet toegankelijk zijn voor de bewoners. Zonder ongelukken tussen de keuken en de woonkamer en zonder onnodig lang onderweg te zijn. Sensorlampen die automatisch aanspringen bij beweging zorgen voor goed zicht en dat voorkomt valpartijen. Drempelhulpen of drempels laten verwijderen maken het huis begaanbaar, ook als er rollators of rolstoelen in gebruik zijn. Zo weet u zeker dat degene die u verzorgt een veilig rondje door de woning kunnen maken.

Drempelhulp tussen twee ruimtes.

Kijkt u even mee

Bent u even niet in de buurt en wilt u toch een kijkje nemen, bijvoorbeeld omdat de telefoon niet wordt opgenomen? Met een beveiligingscamera weet u zeker dat alles in orde is. Of u bent even voor een boodschap de deur uit, terwijl er onverwachts aangebeld wordt. Met de toegangssystemen van nu kijkt u via uw smartphone mee wie er aanbelt

Videotelefoonset van Busch-Jaeger

In geval van nood

Het kan gebeuren dat er een noodgeval optreedt. Dat de senior is gaan dwalen, is gevallen of dat er sprake is van ander nood. De nacht op een koude vloer doorbrengen is voor niemand goed. Ook voor zulke situaties bestaan er hulpmiddelen die een melding geven als er iets gaande is. Denkt u maar aan een dwaalalarm, valdetectie, een bewegingsmelder of een persoonsalarm. Zo slapen zowel senior als mantelzorger een stuk prettiger.

Mevrouw toont haar persoonsalarm.

Inwonen als optie

Natuurlijk kunt u ook permanente zorg overwegen, in uw eigen huis of dat van degene die u verzorgt. Is er te weinig ruimte in de woning, dan kan een mantelzorgwoning in de tuin een optie zijn. Niet alleen met de juiste voorzieningen, maar ook een eigen ruimte om alle inwonenden de rust te bieden die ze nodig hebben.

Een mantelzorgwoning in de tuin.

Waar u voor kiest, is afhankelijk van uw wensen en uw situatie. Onze specialisten voorzien u graag van advies, zodat u kiest wat bij u past.

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina