Zo brengt u uw zelfredzaamheid in kaart

Meneer krijgt een kopje koffie

Thuiswonen doen we het liefst zo comfortabel en zelfstandig mogelijk. Dat vraagt om bepaalde aanpassingen. Zoals in uw woning, uw leefritme of in de mate van hulp die u op dagelijkse basis nodig heeft. Om dit in kaart te brengen is de handige ZelfredzaamheidsRadar ontwikkeld. 

15 domeinen in de ZelfredzaamheidsRadar

Eten en drinken, veiligheid, mobiliteit, het zijn enkele van de 15 domeinen van de ZelfredzaamheidsRadar. Zo vormt u een gestructureerd beeld over hoe zelfstandig u bent in het dagelijkse leven.

De ZelfredzaamheidsRadar invullen

Per domein kunt u een score van 1 tot 5 geven. Bij 1 bent u volledig afhankelijk van hulp en bij 5 functioneert u (vrijwel) zelfstandig. U kunt de Radar zelf invullen, of samen met een zorgverlener. De Radar is als PDF te downloaden, maar u kunt de ZelfredzaamheidsRadar ook online invullen via de website.

De ZelfredbaarheidsRadar

Uitleg domeinen

Voor 15 domeinen geeft u een score. Het gaat er hier om of u de taken binnen een domein zelfstandig kunt uitvoeren. Daarbij kunt u gebruikmaken van een hulpmiddel, het gaat erom of u dit zelf kunt doen zonder de hulp van anderen.

Per domein kunt u denken aan de volgende taken:

  1. Eten en drinken – koken, brood smeren, kop koffie maken.
  2. Continentie – naar het toilet gaan, verschonen.
  3. Lichaamshouding – draaien, rechtop zitten, andere houding aannemen.
  4. Mobiliteit – zich verplaatsen in de woning, buiten op pad gaan.
  5. Dag- en nachtritme – hebben, in stand houden.
  6. Aan- en uitkleden – zichzelf kleden, schoenen aantrekken.
  7. Lichaamstemperatuur – gepaste kleding dragen, verwarming instellen.
  8. Hygiëne – handen wassen, douchen, tanden poetsen.
  9. Veiligheid – gas uitzetten, vallen voorkomen.
  10. Communicatie – hulp inschakelen bij nood, bellen, langslopen.
  11. Contact anderen – onderhouden met omgeving, contact leggen of opnemen.
  12. Normbesef – inschatten sociale situaties,
  13. Dagelijkse activiteiten – schoonmaken, boodschappen doen, afwassen.
  14. Recreatie en spel – er heen gaan, deelnemen.
  15. Leervermogen – nieuwe dingen leren, kunnen aanpassen bij veranderingen.

Resultaten lezen

Als u elk domein een score heeft toegekend, verbindt u de scores met elkaar. Komt u uit op een perfecte cirkel, dan heeft u uw zelfredzaamheid goed onder controle voor uw situatie. Is de cirkel gedeukt, dan is het mogelijk tijd voor verbeteringen.

Uw situatie verbeteren

Heeft u voor een bepaald domein een score onder de 5 ingevuld, gaat u dan eens na met welk aspect u moeite heeft. Bent u bijvoorbeeld niet meer zo mobiel en duurt het lang voordat u kunt opendoen als de bel gaat? Een deurstation met video en intercom helpt u om tijdig open te doen én draagt bij aan uw veiligheid, want u ziet wie er voor de deur staat. Of u heeft al een wandbeugel laten installeren op het toilet, maar de zit is te laag? Een toiletstoel kan een mooi alternatief zijn voor een hogere zit. Voor elk probleem bestaat een passende oplossing en vaak in meer varianten, zodat u kunt kiezen wat bij u past. 

Advies of de kunst afkijken

Voor woningaanpassingen denken onze specialisten graag met u mee. Kijkt u liever eerst de kunst af voordat u de Radar invult, bekijkt u dan onderstaande video.

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina