Zo voelt het om obese te zijn. Of halfzijdig verlamd.

Helene van Rijn van Handicare draagt het dikmaakpak | Handicare Academy

Je kunt erover lezen of seminars bezoeken. Maar wil je als zorgprofessional of -installateur mensen écht goed helpen, moet je meemaken wat zij meemaken. Al is het maar even. Met die gedachte in het achterhoofd, is de Handicare Academy in Nederland officieel van start gegaan. 

Nederlandse Handicare Academy gelanceerd

De Handicare Academy is een initiatief van Handicare, leverancier van onder andere badkamerhulpmiddelen en plafondliften. Op donderdag 10 september 2015 komt een groot aantal professionals uit de zorg en de installatiewereld naar Pijnacker, waar het Nederlandse hoofdkantoor van Handicare gevestigd is. De aanwezigen krijgen een voorproefje van de trainingen die later dit jaar op het programma staan. Meedoen is het motto!

Transfers van obese patiënten

Zo kunnen deelnemers zich onder het toeziend oog van Senior instructor Håkan Skenhede in een plussize-pak laten hijsen, om te ervaren hoe het is om een gewicht van 130 kilo te hebben. Dit pak is volumineus, maar toch licht van gewicht. Een eerdere versie was met zand verzwaard, maar daardoor kregen verschillende deelnemers last van hun rug.

Iets oprapen met zo’n lijf blijkt nog niet eenvoudig. En ook jezelf omdraaien in bed is een inspannende bezigheid. Met een glijlaken gaat het al een stuk eenvoudiger, zo blijkt.

Oefenen met transfers van obese patiënten met een glijlaken | Handicare Academy

Veilige transfers in de badkamer

Even verderop kunnen deelnemers aan den lijve ervaren hoe het is om stram en slechthorend te zijn, of halfzijdig verlamd. Simpele handelingen zoals lopen of het pakken van een pil uit een pillendoosje, blijken dan helemaal niet meer zo vanzelfsprekend te zijn, zo laat ergotherapeut Jessica Ammerlaan de deelnemers ervaren. Ook het gebruik van het toilet is een hele opgaaf voor cva-patiënten.

Hoe scheur je bijvoorbeeld papier van een wc-rol als je maar een hand kunt gebruiken? En waarom moet een wandbeugel juist wel of juist niet langer zijn dan de lengte van de wc-pot?

Afscheuren van toiletpapier is een hele opgave voor CVA-patiënten | Handicare Academy

Hulpmiddelen plaatsen in de badkamer

Uiteraard is er deze dag volop aandacht voor de veilige montage van hulpmiddelen in bijvoorbeeld de badkamer. Niet elke muur is zomaar geschikt voor het plaatsen van een douchezitting, waar immers een aardig gewicht op kan leunen. Soms moet de achterwand verstevigd worden of moeten er andere maatregelen getroffen worden, zoals uitklapbare poten onder de zitting.

In de normale trainingssituatie laat Trainer Robert Lusing de deelnemers zelf een douchezitting monteren op diverse achterwanden. Op die manier krijgen zij echt in de vingers wat er allemaal bij komt kijken en hoe je de stoel het beste inmeet. Nu blijft het bij een PowerPoint-presentatie en een kijkje in de praktijkruimte.

Oefenmuur voor het plaatsen van douchezitjes met opklapbare poten, met de Handicare-montageposter | Handicare Academy

Ergonomische beugels

In de presentatie komen de beugels van Handicare uiteraard ook nog aan de orde. Alle aspecten ervan helpen mee om de gebruiker steun te geven. De dikte van de stang grijpt makkelijk vast. De buigingshoek is zo gekozen dat de beugel ook aan de rand kan worden vastgepakt. En ook de afwerking, tot en met de beschermkap of 'flens' aan toe, is tot in de puntjes verzorgd.

Dat laatste kunnen we nog met eigen ogen zien in de assemblageruimte van Handicare. Hier worden de beugels machinaal gebogen, om vervolgens semi-handmatig te worden samengesteld en verpakt. Ook maatwerkproducten, die specifiek voor één patiënt gemaakt zijn, komen hier vandaan. Een uniek kijkje achter de schermen van Handicare.

Achter de schermen bij Handicare: wandbeugels buigen

Uitsmijter

De opening van de Handicare Academy zelf verloopt zeer spectaculair. Senior instructor Håkan Skenhede blijkt over een zwarte band in Jiu Jitsu beschikken. Met een collega als ‘vrijwillig’ slachtoffer legt hij de overeenkomst uit tussen de vechtsport en het behandelen van patiënten. Nu maar hopen dat niemand in de praktijk die twee verwisselt!

Opening van de Handicare Academy met een Taekondo-meester

De Handicare Academy is opengesteld voor professionals in de zorg en installatiemarkt. Wilt u meer weten over de producten van Handicare, neem dan contact op met een Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt. 

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina