Zo woont u dataveilig zonder te overdrijven

Man met aluminium hoed en draaiende ogen

Zorgverzekeraars krijgen, als het aan de Tweede Kamer ligt, straks digitaal inzage in uw medische gegevens. Via de gratis klantenkaart houdt uw vaste supermarkt bij wat u gekocht hebt en wanneer. Prankvloggers liggen in de bosjes op de loer, in de hoop u in de maling te nemen. En als de webcam van de buren op uw oprit is gericht, weet de buurman exact hoe vaak u afhaalchinees bestelt. Maar ook binnenshuis wordt er steeds vaker digitaal over uw schouder meegekeken. Hoe kunt u gebruikmaken van moderne, aan huis gebonden techniek, terwijl uw privésfeer toch privé blijft?

Belangrijke Big Data-vragen in huis, het laatste bastion van de lichamelijke integriteit

Begrijp ons niet verkeerd. Moderne, aan huis gebonden techniek is prachtig, het kan een grote toegevoegde waarde bieden aan uw comfort en veiligheid. Tenminste, als u niet internationaal gesignaleerd staat bij Interpol – daar gaan we voor het gemak even vanuit.

Maar dan moet het wel op de juiste wijze worden gebruikt en moeten er voorzorgsmaatregelen zijn genomen om verkeerd gebruik te voorkomen. Want juist thuis moet u onbekommerd kunnen genieten, uitpuffen, vrijen, benchwatchen of instorten (figuurlijk dan). Daar mag geen instantie zich tegenaan bemoeien en geen hacker mag onbevoegd meekijken. Your home is your castle. Al zijn de metersdikke muren en de slotgracht vanuit de Middeleeuwen tegenwoordig vervangen door een digitale firewall. Het effect moet het zelfde zijn: een woonomgeving waar u zichzelf kunt zijn. Anoniem. Zonder pottenkijkers. Zonder een onveilig gevoel. Een warm nest, kortom. Niet te verwarren met een warme Nest-thermostaat.

Hoe bereikt u zo’n digitaal veilige woonomgeving zonder alle datacommunicatie thuis door te snijden en de muren met zilverfolie te bekleden? Thuiscomfort geeft 3 belangrijke tips. 

Dataveilig wonen tip 1: Geef nooit uw wachtwoorden af

‘Hang op. Klik weg. Bel uw bank.’ Het is het bekende riedeltje uit de tv-commercials van Betaalvereniging Nederland over veilig internetbankieren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de databeveiliging bij u thuis. Deel nooit informatie over wat dan ook met onbekenden. Geef ze geen codes van uw wifi of andere informatie waarmee ze toegang kunnen krijgen tot uw huisautomatiseringssysteem.

Dit is extra van belang als uw woning is uitgerust met een beveiligingscamera of een leefstijlmonitoring-systeem. Hiermee kan een mantelzorger of een beveiligingscentrale met u meekijken, om in te grijpen als dat nodig is. Maar als het systeem gehackt wordt, hebben anderen ook toegang. Zij weten dan wie er wel of niet thuis is en kunnen daar eventueel hun voordele mee doen.

Mevrouw aan de telefoon in een rode stoel

Dataveilig wonen tip 2: Kies voor A-merken, niet voor houtje-touwtje techniek

Zoals met veel producten, heb je in huisautomatisering A-merken maar ook B-merken. Of erger. Informeer voor u een koop sluit in welke categorie de slimme thermostaat, slimme verlichting, slimme koelkast etc. van uw keuze zich bevindt. Want er is veel spul op de markt dat er hip & happening uitziet, (een tijdje) leuke functionaliteit biedt, maar als het erop aankomt niet de kwaliteit levert, of de zekerheid die u verwacht.

Een voorbeeld. Uw rookmelders zijn gekoppeld via internet. Nu breekt er brand uit in de wifi-kast. Doen de melders het dan nog steeds?

Ander voorbeeld. Uw leefstijlmonitoringsysteem ligt eruit, omdat de buurjongen uw internet gebruikt om te gamen. Twee uur maar, toen kwam z’n moeder erachter en moest hij huiswerk maken. In die tijd is u hopelijk niks overkomen, want mantelzorgers kunnen niet helpen als het valalarm niet heeft gefunctioneerd.

Nog een voorbeeld? U vraagt, wij draaien! Letterlijk, in dit geval. Via de webcam kijken hackers mee terwijl u zich aankleedt. Een alternatief kan een systeem zijn dat is weggedraaid naar de muur en pas op de kamer gericht wordt, zodra daar aanleiding voor is. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het is de prijs die u betaalt voor uw privacy.

Ook had u kunnen kiezen voor een systeem waarmee alleen infraroodbeelden worden getoond, zodat niemand, goedschiks of kwaadschiks, ‘gewone’ beelden van uw aankleedritueel kan opnemen.

Informeer bij de aankoop kortom niet alleen naar functionaliteiten van een systeem, maar vraag ook naar de dataveiligheid. Beslis op basis van die antwoorden.

Gira eNet een veilig huisautomatiseringsysteem

Gira eNet SMART HOME, een bewezen veilig huisautomatiseringsysteem

Dataveilig wonen tip 3: Schakel een expert in

Ontwikkelingen in dataveiligheid gaan snel. Is het ene datalek gedicht, weten Russische hackers alweer een andere ingang te vinden om uw dataveiligheid te omzeilen.

Weet u het even niet, schakel dan een expert in. Deze houdt elke dag de vakliteratuur bij en weet welke systemen digitaal tegen een stootje kunnen en waar u dus op kunt bouwen.

Want de voorgespiegelde functionaliteit is vaak prach tig, daar zijn verkoopfolders vol over geschreven. Maar je hebt pas écht wat aan een huisautomatiseringssysteem als het spannend wordt. Als er inbrekers aanbellen, om te kijken of u thuis bent. Als er een beginnend brandje is in de bijkeuken waar u zo snel mogelijk bij moet zijn. Als u boven ligt te slapen en de cv-ketel stoot koolmonoxide uit. Of als er compromitterende beelden van u zijn opgenomen, net op het moment dat u op het punt staat door te breken als Bekende Nederlander. We zeggen niet dát het gebeurt. Maar als het gebeurt, bent u goed voorbereid. En woont u net zo dataveilig als in de tijd dat de Bataven nog door ons land trokken.

Kies voor de (data)zekerheid van een Thuiscomfort-specialist

Wilt u het onderwerp dataveiligheid bij u thuis extra aandacht geven? Kies dan voor de zekerheid van een Thuiscomfort-specialist. Deze kan u adviseren over veilige systemen, veilig datagebruik en de huisautomatiseringssystemen ook bij u installeren. 

Zoek een specialist bij u in de buurt >>

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt