Zomerse hitte de vijand? Eerder de bittere koude.

Mevrouw regelt haar thermostaat.

Wie denkt dat na de zomer alle gezondheidsproblemen bij senioren als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, heeft het mis. Juist in de herfst en winter zijn er meer ziektes, zoals hartaanvallen en heupbreuken. En daardoor stijgen de zorgkosten en opnames bij verpleeghuizen. Om u goed te wapenen tegen de winter kunt u op een paar dingen letten in en rondom het huis. 

Op 3 manieren goed beslagen ten ijs in en rondom uw huis

Toch liggen de gezondheidsrisico’s dieper dan het verschil in temperatuur. Rondom de winter verandert de luchtvochtigheid, luchtdruk en hebben we minder zonlicht. En dan zijn er ook nog de typisch winterse perikelen, zoals het griepvirus, sneeuw en gladheid. Als senior kunt u dan maar beter beslagen ten ijs komen.

1 – Hollen of stilstaan?

Een val of nare uitglijer zit tijdens de winter al in een klein hoekje. Niemand zit te wachten op een gebroken heup, een gekneusde arm of een knieblessure. Als u buiten wandelt, kies dan een route met goede tegels en goede verlichting. Let goed op waar zich de stoepjes en afstappen bevinden, ook al ziet u deze niet direct door sneeuw of gevallen bladeren. Schoenen met een goed profiel helpen u met zekere tred uw weg te vervolgen. Gebruikt u vooral de auto en is sneeuwruimen geen optie voor u, denkt u dan eens aan wegdekverwarming om veilig uw oprit over te steken.

2 – Loopt u nog niet warm?

Misschien peinst u er niet over om naar buiten te gaan als het niet hoeft. Blijf dan toch bewegen, dat is goed voor uw bloedsomloop en zorgt dat uw handen en voeten lekker warm blijven. En blijf niet binnen zitten op mooie, zonnige dagen. Zonlicht is in de winter al schaars genoeg, doe hier uw voordeel mee en geef uw lichaam de kans om vitamine D aan te maken door lekker in het zonnetje te gaan zitten.

3 – Houdt u de temperatuur op peil?

Zit u veel stil in huis, dan heeft u waarschijnlijk niet door dat de temperatuur in huis zakt. Zorg dat uw huis minimaal 19 graden is om onderkoeling te voorkomen. Ga ook niet te dicht op de verwarming zitten, dan kunt u weer last hebben van hevige temperatuurschommelingen. Een slimme thermostaat of vloerverwarming zijn voorbeelden van stabiele verwarming. Zorg ook voor goede ventilatie van uw woning. Een raam openzetten in hartje winter is niet het beste idee, maar een ventilatiesysteem en roosters helpen juist erg goed om lucht en ziekteverwekkers af te voeren. En het helpt erg goed tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is het raadzaam dat u op tijd eet, daardoor blijft uw stofwisseling goed op gang en dat helpt om warm te blijven.

Een tip of advies?

Heeft u ook een tip die u met ons wilt delen? Laat het ons dan weten via de chat. Of wilt u advies over uw woning in de winter? Onze specialisten staan voor u klaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Vul Description in gelinkte pagina