Wat kost een inloopdouche? (Prijsniveau 2017)

inloopdouche-viega-advantix-vario-onopvallende douchegoot

De prijs van een inloopdouche vormt een belangrijke overweging bij het aanpassen van de badkamer. Maar wat zijn die kosten nu eigenlijk? Dit varieert met de keuzes die u maakt, zoals de vloer en de douchegoot, de gekozen achterwand en douchedeur en de staat waarin de bestaande badkamer verkeert. 

Thuiscomfort zet de kosten van een inloopdouche voor u op een rij

Met inloopdouche wordt in dit artikel een douche bedoeld met een badkamervloer die doorloopt onder de douche. Het douchewater loopt hierbij weg via een douchegoot.

Een inloopdouche is iets anders dan een douchebak. De kosten van zo’n douchebak (al dan niet met lage instap) of van een douchecabine zullen in de praktijk wat lager liggen, omdat deze als halffabricaat worden aangeleverd en sneller te plaatsen zijn. Toch kiezen veel mensen voor een echte inloopdouche, omdat deze luxe oogt en in he kader van veilig douchen werkelijk drempelvrij te betreden is.

De belangrijkste kostenposten van een inloopdouche op een rij

  • Verwijderen en afvoeren bestaande bad of douche
  • Kosten aanleg vloer inloopdouche met leidingen en douchegoot
  • Kosten douchedeur en de plaatsing ervan
  • Kosten tegelwerk muren inloopdouche
  • Kosten schilderwerk inloopdouche
  • Kosten ventilatie inloopdouche
  • Kosten douchebeslag
  • Kosten douchezitje (optioneel)
  • Kosten handgrepen plus montage (optioneel)

Hieronder worden deze posten een voor een uitgewerkt en toegelicht.

Verwijderen en afvoeren bestaande bad of douche

Voor de installateur kan overgaan tot het plaatsen van een inloopdouche, moet het bestaande bad of de bestaande douche worden verwijderd. Dit betekent dat er sloopwerk moet worden verricht en dat het bad, de tegels en oude leidingen worden afgevoerd. Om dit op een veilige, schone manier te doen, kan er een bouwcontainer voor de deur worden geplaatst.

Materiaalkosten: €. 300,00 euro (afvoeren puin en bestaande ligbad) incl. btw
Arbeidskosten:  €. 250,00 tot €. 500,00 euro incl. btw

Kostenpost inloopdouche: verwijderen oude bad

Verwijderen oude bad of douche

Kosten aanleg vloer inloopdouche met leidingen en douchegoot

De vloer is wat een inloopdouche onderscheidt van een douchebak. Dit vormt de basis voor de inloopdouche en is tevens het meest arbeidsintensieve onderdeel van de inloopdouche.

Voor de aanleg van een inloopdouchevloer kan het nodig zijn om de gehele badkamervloer opnieuw te betegelen. Bij een inloopdouche moet de vloer licht aflopen richting de douchegoot, zodat het water van de douche hierin wegloopt. Ook kan het nodig zijn om het leidingwerk te verleggen en moet een douchegoot worden geplaatst, met of zonder waterafsluitende ‘flens’, die voldoende watervolumes kan afvoeren.

Materiaalkosten: €. 600,00 tot €. 850,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: €. 500,00 tot €. 1.200,00 euro (incl. btw)

inloopdouche-van-den-berg-douchegoot

Vloer inloopdouche met een Van den Berg douchegoot

Kosten douchedeur en de plaatsing ervan

De glazen gedeelte van een inloopdouche schermt het douchegedeelte af van de rest van de badkamer. Het bestaat in de regel uit een of enkele wanden en een deur. Vaak is dit glazen gedeelte manshoog en het wordt aan de onderzijde in de vloer verankerd.

De deur kan uitgevoerd worden in spiegelglas of kalkwerend glas, matglas of gezandstraald glas.
De douchewand/-deur combinatie is het meest kostbare onderdeel van een inloopdouche.

Materiaalkosten: €. 500,00 tot €. 1.500,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: €. 100,00 tot €. 200,00 euro (incl. btw)

inloopdouche-viega-advantix-vario-onopvallende douchegoot

Inloopdouche met glazen douchedeur

Kosten tegelwerk muren inloopdouche

Bij het verwijderen van het oude bad, kan de betegeling van de badkamerwanden beschadigd raken. Ook is het mogelijk dat er achter het oude bad vaak helemaal niet betegeld is. Bovendien is uw smaak in de loop der jaren mogelijk veranderd. Het plaatsen van de inloopdouche vormt dan een prachtige gelegenheid om de boel weer eens op te frissen en uw badkamer van nieuwe tegels te voorzien.

Voor kosten moet u denken aan het verwijderen en afvoeren van de oude tegels, stucwerk, en de aanschaf en het plaatsen van de nieuwe tegels.

Materiaalkosten: € 200,00 tot € 500,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: € 250,00 tot € 500,00 euro (incl. btw)

inloopdouche-kaldewei

Bijzonder tegelwerk achter een Kaldewei inloopdouche

Kosten schilderwerk inloopdouche

Voor een nette afwerking van het stucwerk boven de tegelwand, is het wel zo netjes als deze geschilderd wordt.

Materiaalkosten: €. 50,00 tot €. 100,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: €. 100,00 tot €. 250,00 euro (incl. btw)

emmertje-verf

Kosten douchebeslag

Bij de plaatsing van een inloopdouche maakt u de keuze voor een opbouw- of inbouwdouche.

Veel mensen laten een regendouche monteren, voor optimaal comfort. Ook is het mogelijk een spadouche te plaatsen, die naast een douchefunctie tevens stoom afgeeft, voor ultieme ontspanning.

Materiaalkosten: € 200,00 tot € 1.500,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: € 75,00 tot € 200,00 euro (incl. btw)

GROHE regendouche

GROHE regendouche

Optioneel: kosten douchezitje

Om ook op hoge leeftijd of met een beperkte mobiliteit gebruik te maken van een inloopdouche, kunt u ervoor kiezen een douchezitje te laten plaatsen. De gespecialiseerde installateur helpt u graag bij het uitkiezen van een zitje dat geschikt is voor uw lichaamsbouw en -lengte en plaatst deze zo dat het zitje stevig aan de muur zit en blijft zitten. Zelfs als de achterwand poreus of hol is.

Materiaalkosten: € 600,00 euro tot € 2.500,00 (incl. btw)
Arbeidskosten: € 75,00 tot € 125,00 euro (incl. btw)

Handicare douchezitje

Handicare douchezitje

Optioneel: kosten handgrepen plus montage

Voor extra veiligheid en om uitglijden op een gladde vloer te voorkomen, kunt u wandbeugels laten plaatsen. Ook hiervoor geldt dat de keuze van het materiaal en de aanwezige achterwand uiteindelijk bepalend zijn voor de gemaakte kosten.

Materiaalkosten: € 30,00 tot € 100,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: € 15,00 tot € 50,00 euro (incl. btw)

Etac Handy wandbeugel

Etac Handy wandbeugel

Optioneel: kosten ventilatie inloopdouche

In oude badkamers laat de luchtkwaliteit nog wel eens te wensen over, met als gevolg gezondheidseffecten voor de bewoner en schimmelvorming.

Met ventilatie wordt vochthoudende lucht tijdens en na het douchen snel afgevoerd en vervangen door lucht met een ‘gewone’ luchtvochtigheid.

Materiaalkosten: € 160,00 tot € 600,00 euro (incl. btw)
Arbeidskosten: € 50,00 tot € 300,00 euro (incl. btw)

S&P Silent stille badkamervertilatie

Totale kostenplaatje inloopdouche

De materiaalkosten voor een inloopdouche liggen volgens deze berekening tussen de 1.850 en 4.450 euro. Dit is exclusief optionele wandbeugels, een douchezitje of ventilatie.

De arbeidskosten liggen volgens de raming tussen de 1.275 en 2.850 euro (ook weer exclusief beugels, zitje of ventilatie). 

De totale kosten van een inloopdouche liggen hiermee tussen de 3.125 en 7.300 euro. Inclusief alle opties is dit voor materiaal- en arbeidskosten tussen de 4.055 en 10.975 euro.

Indicatieve kosten inloopdouche

LET OP! De prijzen dit in dit artikel genoemd worden, zijn indicatief. Bij het opstellen hebben we overlegd met Den Otter Tegels en Sanitair uit Sint Michielsgestel. Zij hebben al veel inloopdouches geplaatst en zijn goed ingevoerd in de prijzen van de verschillende onderdelen.

Hoewel we samen met Den Otter Tegels en Sanitair getracht hebben voor 2017 een reële inschatting van kosten te maken, vloeien uit dit artikel op geen enkele manier rechten voort over de hoogte van inloopdouche-offertes of de uiteindelijke gemaakte kosten.

Wel hopen we natuurlijk dat het delen van deze indicatieve kosten u op weg helpt in het beslissingsproces dat voorafgaat aan een verbouwing.

Inloopdouche-offerte?

Wilt u een inloopdouche laten plaatsen en wilt u een offerte op maat ontvangen? De lokale Thuiscomfort-specialist helpt u graag.

Vraag een offerte aan voor een inloopdouche

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt