Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp is een zeer duurzame oplossing om uw woning te verwarmen

Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Sommige warmtepompen kunnen dit zelf bij een buitentemperatuur tot -20°C! Met een lucht/water warmtepomp kunt u het gehele jaar uw woning en tapwater duurzaam verwarmen. En in de zomer ook koelen. 

Een lucht/water warmtepomp is een goede oplossing wanneer er geen verbouwing of grondboring mogelijk is. Een lucht/water warmtepomp is daarom mogelijk in een bestaande woning. Ter vervanging van de cv-ketel óf in combinatie mét.  

Werking van een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp bestaat in twee varianten: in monoblock óf in split-uitvoering. Wat is het verschil en hoe werkt deze warmtepomp precies?

Monoblock lucht/water warmtepomp

De monoblock lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit. Hier zitten alle koudemiddelzijdige componenten in verwerkt. Compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper. Door het gebruik van koudemiddel mag elke F-gassen gecertificeerde warmtepomp-installateur zo'n monoblock lucht/water warmtepomp plaatsen. 

In deze buitenunit circuleert een koudemiddel in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. Door deze circulatie haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare energie. Deze energie wordt via de condensor afgegeen aan de cv-leiding die vanaf de buitenunit naar de binneninstallatie in de woning loopt. De binnenunit heeft een geïntegreerde boiler of regelunit met losse boiler. Deze zorgen uiteindelijk voor het verwarmen van het huis en/of het tapwater.

Split lucht/water warmtepomp

Naast de monoblock heeft de lucht/water warmtepomp ook een split-uitvoering. Deze bestaat uit een buiten- en binnenunit die door middel van een koudemiddelleiding met elkaar verbonden zijn. De compressor, verdamper en het expansieventiel bevinden zich in de buitenunit. De condensor is in de binnenunit geplaatst. De koudemiddelleiding vormt een gesloten circuit waarin koudemiddel circuleert. Hierdoor wordt de warmte uit de buitenlucht omgezet in energie om de woning of het tapwater te verwarmen. Ook voor de installatie van een split-uitvoering moet een installateur een F-gassencertificaat hebben. 

Hoog rendement in combinatie met lage temperatuurverwarming

Een lucht/water warmtepomp is een duurzame oplossing om uw woning te verwarmen. Dit omdat deze warmtepomp een beperkte hoeveelheid stroom verbruikt. Wanneer de warmtepomp onder goede omstandigheden wordt geïnstalleerd, kan het rendement van dit type warmtepomp oplopen tot zo'n 500 procent. De lucht/water warmtepomp levert in dit geval met 1 kW aan stroom zo'n 5,3 kW aan warmte. Het hoogste rendement is haalbaar met deze warmtepomp, wanneer u hem combineert met lage temperatuurverwarming zoals vloer- of wandverwarming óf speciale lage temperatuurradiatoren.

Vind een warmtepomp-specialist via Thuiscomfort

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een lucht/water warmtepomp? Laat u altijd goed adviseren door een warmtepomp-specialist. Deze maakt een berekening speciaal voor uw woning, situatie en wensen en bekijkt de mogelijkheden hiervoor. Een lucht/water warmtepomp is niet voor elke woning geschikt. Soms past een ander type warmtepomp beter bij uw woning of situatie. 

Direct contact met en specialist? Vind onze warmtepomp-specialisten hier >>

Meer weten over de lucht/water warmtepomp? Vraag vrijblijvend advies aan onze Thuiscomfort-specialist

Hoe werkt een water/water warmtepomp?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.