Salderen uitgesteld tot 2023. Zijn zonnepanelen daarna nog wel rendabel?

Salderen is uitgesteld tot 2023. Maar wat komt erna?

Salderen mag nog tot 1 januari 2023, besloot minister Wiebes afgelopen april. Hierna blijft de salderingsregeling in principe tot 2031 bestaan. Wel wordt de regeling geleidelijk afgebouwd in de tussenliggende jaren.  

Salderen? Wat is dat precies?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig stukken goedkoper dan pakweg 10 jaar geleden. Dit heeft te maken met de dalende prijzen van zonnepanelen zelf. Maar ook met de gunstige salderingsregeling die sinds 2004 bestaat. Heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd wat die salderingsregeling inhoudt? Lees dan snel verder!

Stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. 's Ochtends en 's avonds gebruik je over het algemeen de meeste stroom. Maar de meeste energie wordt juist overdag opgewekt door de panelen op je dak. De zon staat immers overdag het hoogst. 

Je gebruikt dus niet altijd je eigen opgewekte stroom. En de stroom die je opwekt en niet gebruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Bij de jaarlijkse eindafrekening wordt dit gecompenseerd. De teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van de stroom die je via je energieleverancier hebt afgenomen. 

Het maakt niet uit wanneer je stroom gebruikt en opwekt. Als blijkt dat je aan het eind van het jaar meer hebt teruggeleverd dan je hebt gebruikt, krijg je geld toe van je energieleverancier. Dit heet de 'salderingsregeling'. 

Overigens is je energieleverancier niet verplicht exact hetzelfde tarief te betalen per kWh dan je betaalt aan je leverancier. De voorwaarden en bedragen verschillen per energieleverancier. Het is dus de moeite waard dit goed uit te zoeken. Hoe dan ook kun je financieel een groot voordeel hebben met zelf opgewekte zonne-energie. 

Salderingsregeling uitgesteld tot januari 2023

De overheid moest ingrijpen. Minister Wiebes kondigde vorig jaar aan dat de salderingsregeling in 2020 al zou aflopen. Vlak erna werd het met een jaar verlengd. Maar omdat de nieuwe regeling alsnog te complex is om op korte termijn in te voeren, heeft minister Wiebes besloten het salderen door te laten lopen tot 1 januari 2023. 

Salderen stopt niet abrupt, maar bouwt langzaam af tot 2031

De salderingsregeling wordt in de jaren na 2023 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je over je teruggeleverde stroom deels belasting moet gaan betalen. Nu is dat nog niet zo. De afbouw van de salderingsregeling loopt tot 2031. Daarna is de regeling definitief afgeschaft. Eind 2019 laat minister Wiebes weten hoe de afbouw precies in zijn werk gaat. 

Salderingsregeling wordt te duur voor de overheid

Salderen is zeer voordelig. De regeling wordt helaas voor de overheid te duur.

Salderen is een erg voordelige regeling. En voorlopig blijft het gelukkig ook mogelijk. Dankzij de salderingsregeling én de daling van de aanschafprijs van zonnepanelen is het aantal zonnepanelen op onze daken enorm gestegen. 

Door de enorme groei in zonnepanelen kan de overheid de gunstige salderingsregeling niet langer financieel dragen. Een groot deel van de prijs die je betaalt voor stroom is energiebelasting. Nu je geld terugkrijgt dankzij de salderingsregeling, dragen we automatisch minder energiebelasting af.

Elektriciteitsnet niet ontworpen voor teruglevering stroom

Daarnaast is ons huidige elektriciteitsnet ook niet gebouwd op teruglevering van energie. Het was namelijk ooit ontworpen voor eenrichtingsverkeer van centrale naar woningen. Niet van woningen naar de centrale terug. Het elektriciteitsnet kán helemaal niet zoveel teruglevering aan. 

Meter met dubbel telsysteem verplicht vanaf 2021

Om de salderingsregeling langzaam af te bouwen heeft elke bewoner met zonnepanelen een elektriciteitsmeter met een dubbel telsysteem nodig. Dit is een meter dat afzonderlijk bijhoudt hoeveel elektriciteit er wordt afgenomen én hoeveel er wordt teruggeleverd. Met een enkele meter draait de meter gewoon terug zodra je stroom teruglevert. 
Iedereen is verplicht om vanaf 1 januari 2021 zo'n meter met dubbel telsysteem te hebben. Woningen zónder zo'n meter krijgen er tot 2023 een van hun netbeheerder aangeboden. 

Verschil dubbel telsysteem en slimme meter

Een meter met dubbel telsysteem is geen slimme meter. Een slimme meter is verbonden met het internet. Hierdoor kun je extra inzicht krijgen in je energieverbruik en worden meterstanden automatisch doorgegeven aan je netbeheerder. Omdat niet iedereen zit te wachten op een slimme meter, heeft minister Wiebes besloten dat alleen de meter met dubbel telsysteem verplicht wordt. 

Zonnepanelen blijven interessante investering. Ook na afschaffing salderingsregeling

De salderingsregeling verandert na 2023. Maar de prijzen van zonnepanelen dalen ook nog steeds. Salderen blijft mogelijk tot 2031. Al dan niet in een iets andere vorm. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft vooralsnog ongeveer 7 jaar. 

Zonnepanelen zijn én blijven een interessante investering. Met de lage rente van nu verdien je uiteindelijk meer aan het leggen van zonnepanelen dan aan het hebben van geld op de bank. Zonnepanelen zorgen dat je woning meer waard is, dat je energierekening slinkt én je merkt veel minder van de prijsstijgingen van je energieleverancier.
Laat je nu zonnepanelen installeren? Dan heb je ze al voor de helft terugverdiend vóórdat de salderingsregeling wordt afgebouwd. 

Overweeg jij zonnepanelen? Laat je vrijblijvend adviseren door onze zonnepanelen-specialisten!

Bronnen: GreenHome.nl, Rijksoverheid

Ook nieuwsgierig naar zonnepanelen? Vraag het aan onze specialisten!

Vraag alsnog btw terug op jouw zonnepanelen!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.