Zonnepanelen houden van zon, maar niet van hitte

Installateur installeert zonnepanelen op een dak

In onze Nederlandse zomers wordt er bijna ieder jaar opnieuw een hittegolfrecord gehaald. Niet altijd fijn. Maar wel als het gaat om extra opbrengst met zonnepanelen. Toch? Helaas werkt dat niet zo. Op de iets koelere dagen leveren ze namelijk méér stroom. Hoe zit dat?

Een zonnepaneel kan tijdens een hete dag 65 graden Celsius worden

Het zit namelijk zo: hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder goed hij werkt. Tijdens de hittegolf waar we nu inzitten, wordt een zonnepaneel bloedheet. Zo'n 65 graden Celsius. Dat is ruim 30 graden hoger dan de temperatuur van de buitenlucht. De panelen warmen zo op doordat er weinig wind is en de zon de hele dag fel schijnt. En de hitte die blijft hangen werkt dan ook niet mee. Zonnepanelen leveren tijdens zo'n hittegolf als deze per 'zonuur' 15 procent minder op dan wanneer de zon even fel schijnt in de winter met een buitentemperatuur van rond het vriespunt. 

Koud weer met heldere zon is de beste situatie voor zonnepanelen

Koud weer met heldere zon is eigenlijk de beste situatie voor zonnepanelen. Maar in Nederland hebben we niet zo vaak zulk weer. Daarnaast zijn onze winterdagen kort en heb je sowieso minder zonuren. De totale opbrengst van stroom in de winter is dan ook veel lager dan in de zomer. 

De opbrengst van zonnepanelen hangt dus af van het aantal uren zon, de felheid van de zon én van de buitentemperatuur. De zon schijnt in de zomer bij ons veel vaker. Daarom leveren onze zonnepanelen in de zomer toch veel meer op dan in de winter. Ondanks dat zonnepanelen tijdens flinke hitte minder opbrengen. 

Waarom wekken zonnepanelen minder stroom op met hitte?

Maar hoe komt het nou precies dat zonnepanelen minder stroom opwekken tijdens extreem warme dagen? 
Een zonnepaneel gaat werken als de zon op het paneel schijnt. Dan komt er namelijk een elektrische lading vrij. Die zorgt voor de stroomproductie. Maar warmte maakt ook elektrische lading vrij en dit vermindert weer het effect van het zonlicht. 

Dat merk je aan de elektrische spanning op het zonnepaneel. Die wordt dan lager. De stroomopbrengst van een zonnepaneel wordt bepaald door de balans tussen de effecten van de felheid van het zonlicht én de temperatuur van het zonnepaneel. 

Tijdens een hittegolf werken de zonnepanelen zeker nog wel. Maar ze brengen toch minder op dan wanneer het zonnig is én de lucht koel is. Maar het voordeel van zonneschijn is nog altijd groter het nadeel van hitte. 

Hoe haal je alsnog optimaal rendement uit je panelen tijdens een hittegolf?

Wat kun je dan doen om de opbrengst tijdens een hittegolf toch nog op te schroeven? Als ze eenmaal liggen kun je niet zoveel meer doen. Laat je ze binnenkort installeren? Dan is het wijs om de panelen zo te laten installeren dat er aan de achterkant natuurlijke ventilatie ontstaat die ervoor zorgt dat de warme lucht zoveel mogelijk wordt afgevoerd. Hierdoor worden de panelen minder heet. Gelukkig worden de meeste zonnepanelen allang op deze manier geïnstalleerd. 
Schade lopen de panelen niet zo snel op van deze hitte. Daar zijn ze op gebouwd. Nu maar hopen dat er deze zomer veel warme, maar niet té warme dagen aankomen. 

Zonnepanelen installeren? Vind hier jouw vakspecialist in de regio!

Koelen met warmtepomp uitkomst tijdens hittegolf

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.