Waterstof als alternatief voor aardgas?

Waterstof als duurzame brandstof

Is waterstof hét duurzame alternatief voor verwarmen op aardgas? Duurzaam omdat er bij verbranding van waterstofgas geen CO2 vrij komt. En alternatief voor aardgas omdat waterstof in onze cv-ketels kan. Maar is dat wel zo? 

Geen CO2-uitstoot bij verbranding waterstof

Waterstof kán een duurzaam alternatief zijn voor fossiele brandstoffen zoals aardgas. Wanneer je bijvoorbeeld een auto op waterstof laat rijden, komt er uit de uitlaat puur water. Geen roet met CO2, niks. Alleen water. Dit is natuurlijk winst voor het milieu en voor onze eigen gezondheid. 

Waterstofgas in onze cv-ketel?

Waterstofauto's bestaan al en fabrikanten zijn hard op weg om deze auto's op de markt te brengen. Dat is nu een kwestie van tijd.
Dus als we op termijn waterstofgas in onze cv-ketels krijgen, stoten ook onze woningen geen CO2 meer uit. Maar kán waterstofgas in onze cv-ketel?

Aardgasnet misschien geschikt voor waterstofgas

Volgens Kiwa, een bedrijf dat diensten aanbiedt op het gebied van Testen, Inspecteren en Certificeren, kunnen Netbeheerders ons aardgasnet in Nederland op een relatief eenvoudige manier geschikt maken voor de distributie van waterstof. Maar, zegt het bedrijf, er moet wel eerst grondig onderzoek worden gedaan naar de geschiktheid van waterstofgas in ons gasnetwerk. 

Test waterstofgas in cv-ketels in 2019

Begin 2019 start netbeheerder Stedin daarom in Rozenburg een project om huizen te verwarmen met waterstofgas. In een woonblok in Rozenburg plaatsen ze twee nieuwe cv-ketels die volledig draaien op waterstofgas. Deze ketels gaan samen met de bestaande cv-ketels het gebouw verwarmen. Het waterstofgas voor het woonblok wordt tijdelijk buiten het gebouw opgesteld. 

Wat is waterstof en wat kunnen we ermee?

Waterstof kunnen we nog niet op grote schaal duurzaam produceren

Waterstof is nog geen vervanging voor aardgas, omdat het nog niet op grote schaal geproduceerd kan worden. De waterstof die nu gemaakt wordt, is niet duurzaam omdat het wordt produceerd met fossiele brandstoffen en niet met duurzame elektriciteit. Ook de kostprijs ligt nog veel hoger dan aardgas. Dit komt ook omdat er veel energie verloren gaat bij het maken van waterstof. En als je het écht duurzaam wilt produceren (met groene stroom), moet er ook genoeg stroom via windmolens of zonne-energie worden opgewekt.

Nederland redt het niet met waterstof alleen

Er is dus veel duurzame stroom nodig voor de productie van waterstof. Daarom gaat het volgens Stedin nog een tijd duren voordat er meer wijken verwarmd kunnen worden via waterstofgas. En heel Nederland verwarmen met waterstofgas is daarom nog lang niet aan de orde. Volgens David Peters, hoofd energietransitie van Stedin moeten we ons richten op de inzet van verschillende duurzame oplossingen zoals stadsverwarming en warmtepompen. En waar dit écht niet kan, zou waterstof op termijn een optie kunnen zijn. 

Bronnen: HYGRO, Kiwa, NOS

Meer lezen over de nieuwste duurzame technieken? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Wat is waterstof en wat kunnen we ermee?

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.