Wat is een slimme laadpaal?

Vrouw laadt haar auto op

Laadpalen: waar je ook kijkt, ze zijn ineens overal. Dat betekent dat ook steeds meer mensen elektrisch rijden. En coronacrisis of niet: de verkoop van elektrische auto's steeg van 62 duizend in 2019 naar 70 duizend in 2020. Ben jij ook van plan een elektrische auto aan te schaffen? Dan heb je ook een laadpaal nodig. Je kunt kiezen uit een gewone laadpaal, die alleen kan opladen en meer niet. Maar je kunt ook kiezen voor een slimme laadpaal. Maar wat ís een slimme laadpaal precies?

Slimme laadpaal: waarom is hij slim?

Een 'slimme laadpaal’ heet zo omdat deze anders dan een 'gewone' of een 'domme' laadpaal extra functies heeft. De slimme laadpaal heeft de nieuwste software en is verbonden met het internet. Doordat hij software heeft en verbonden is het met het internet kan hij het stroomverbruik tijdens het laden van de auto bijhouden en vervolgens verwerken tot handige toepassingen. 

Een slimme laadpaal 'weet' dat hij het beste tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends kan laden in verband met het daltarief. Daardoor bespaar je op energiekosten en wordt ook gelijk het stroomnet ontzien tijdens een piek. Maar een slimme laadpaal houdt met meer dingen rekening. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de duurzame stroom voor het opladen van je auto. Super handig!

Dynamic Load Balancing

Ook kun je bij een slimme laadpaal vaak kiezen voor 'Dynamic Load Balancing'. Met deze functie houdt de laadpaal rekening met het energieverbruik van alle andere elektrische apparaten in huis. Als die veel stroom verbruiken, past de slimme laadpaal de laadsnelheid daarop aan of stopt tijdelijk helemaal met laden. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk en het laden gaat efficiënter.

Alle laadsessies bijhouden op je mobiel

Sommige slimme laadpalen worden geleverd met een app waarin de functies makkelijk toegepast kunnen worden. Zo kun je vanuit je luie stoel met één druk op de knop een laadsessie starten. Ook kun je in de app precies zien hoeveel stroom er per laadsessie is verbruikt. Voor het gebruik van bepaalde slimme functies is meestal een abonnement nodig.

Laadpalen in de toekomst zijn nóg slimmer

In de toekomst zijn laadpalen er niet alleen op de auto op te laden, maar kunnen ze ook energie uit de auto gebruiken om bijvoorbeeld pieken in het elektriciteitsnet op te vangen. Of de accu als back-up te gebruiken bij stroomuitval. Waarschijnlijk kunnen accu's van een elektrische auto in de toekomst zelfs gebruikt worden als energieopslag van de zonnepanelen op het dak.

Voorlopig is het nog even afwachten of elektrische auto’s in de nabije toekomst stroom gaan terugleveren aan het net. Eén ding is wel zeker: slimme laadpalen zullen in de toekomst nog veel slimmer worden! 

Koelen met warmtepomp uitkomst tijdens warme dagen
Een laadpaal die 'meedenkt' met jouw energieverbruik?