Kat drinkt water uit de kraan

U wilt duurzamer leven, maar geen idee waar u begint? Wees niet gevreesd: een radicale verbouwing is soms helemaal niet nodig om een duurzamere woning te creëren. Met deze 12 simpele tips zet u al een flinke stap in de groene, eh goede richting! 

Tip 1: Wees bewust!

Hoe energiezuinig bent u nu al? Durf kritisch te kijken naar uw eigen gedrag en energieverbruik. Laat u weleens een lamp branden in een kamer waar u niet bent? Zet u uw televisie helemaal uit, of staat hij altijd op stand-by? Kan de verwarming een graadje lager wanneer u een trui aantrekt? De eerste stap is bewustwording.

Tip 2: Houd de kou buiten

Weg met tocht! Zonder tocht woont u niet alleen een stuk comfortabeler, maar u creëert ook een gelijkmatige temperatuur in uw woning. Vooral bij de voordeur kan tocht ontstaan. Een tochtstrip is de eenvoudigste manier om dit op te lossen. Maar vergeet ook uw kruipruimte niet. Via deze ruimte gaat soms wel 15 procent van de warmte verloren. Goede isolatie in uw kruipruimte is daarom een must om uw vloer en woning een aangename temperatuur te geven zonder warmteverlies. De brievenbus kan ook zorgen voor wat tocht. Een borstel of klepje aan de binnenkant doet wonderen. Ook via de verwarmingsleidingen gaat veel warmte verloren. Dit kunt u voorkomen door de leidingen te isoleren. 

Tip 3: Stap over op groene stroom

Groene stroom is tegenwoordig niet veel duurder meer dan grijze stroom. Loopt uw energiecontract af? Kies dan voor groene of oranje stroom

Tip 4: Vervang uw gloeilampen

Heeft u nog gloeilampen in huis? Dit zijn echte energievreters en kunt u beter zo snel mogelijk vervangen. Spaarlampen zijn milieuvriendelijker, maar LED-verlichting staat met stip op nummer 1. 

Tip 5: Neem een kortere douche

Nederlanders staan gemiddeld 9 minuten onder de douche. Daarmee gebruiken we 51 liter water. 25 jaar geleden lag dit gemiddelde op 7,5 minuut en gebruikten we ruim 10 liter minder. Hoe korter u doucht, hoe meer u bespaart. Een waterbesparende douchekop helpt of u kunt de waterdruk iets verlagen. Daarnaast kunt u, nu het buiten warmer is, iets minder warm douchen. Dat scheelt weer energie én centen. Niet minder belangrijk: laat de kraan tijdens het tandenpoetsen niet stromen. Hiermee verspilt u zomaar een paar liter schoon drinkwater. 

Tip 6: Vang water op in een regenton

522471372

In ons regenachtige kikkerlandje is water opvangen geen enkel probleem. Met een regenton vol water zorgt u ervoor dat u geen schoon drinkwater verspilt aan uw tuin wanneer de droogte in de zomer toeslaat. Ook kan dit zogenaamde 'grijze water' gebruikt worden voor tal van andere doeleinden in en rond het huis. 

Tip 7: Let op 'onnodig' stroomverbruik

Een beetje een herhaling van tip 1, maar we willen hem toch nog even benadrukken. Laat u uw telefoonlader in het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt? Betrapt! Ook dit kost stroom. Stekkerdozen met een aan- uitknop zijn een simpele oplossing. Geen gedoe met stekkers die eruit getrokken moeten worden, maar gewoon even op de knop drukken en alle apparaten die u niet gebruikt, vreten niet meer ongemerkt stroom. Bijkomstig voordeel: de kans op brand is hierdoor ook een stuk kleiner. 

Tip 8: Droog uw was in de zon

Nu het lentezonnetje toch echt is doorgebroken, is het tijd om uw was buiten te hangen. Ontkoppel uw energievretende droger en gebruik hem pas weer wanneer het weken achter elkaar giet van de regen. 

Tip 9: Was uw kleding op het eco-programma

De nieuwere wasmachines hebben het al: een eco-programma. Dit is een korter wasprogramma dat toch de meeste was schoon en fris krijgt. Heeft uw machine deze mogelijkheid niet? Probeer dan de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Op 30°C krijgt u de meeste was schoon. 

Tip 10: Gebruik oplaadbare batterijen

Heeft u nog apparaten die op batterijen werken? Denk aan de afstandsbediening van de televisie of een klok. Vervang de batterijen voor oplaadbare batterijen. U hoeft geen nieuwe batterijen meer te kopen, geen gezeur met batterijboxen die ineens nergens meer te vinden zijn, én u spaart het milieu weer een beetje!

Tip 11: Laadt uw kleine apparaten met zonne-energie

Ze zijn al op veel plekken verkrijgbaar: de zonne-energiepowerbank. U kunt hier bijvoorbeeld uw mobiele telefoon en tablet mee opladen. Voor nog geen twee tientjes hebt u al een degelijke lader voor uw apparaten.

Tip 12: Gebruik uw vaatwasser alleen wanneer het écht nodig is

Een vaatwasser is praktisch en wanneer u er eenmaal een hebt, is het té verleidelijk om hem ook constant te gebruiken. Een vaatwasser gebruikt echter veel stroom en voor kleine beetjes vaat, is een sopje in de gootsteen een stuk duurzamer. En nog een stuk sneller ook!

Meer weten over duurzaam wonen? Volg ons op Facebook!

euro-geld-portemonnee

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief