badkamer ontwerpen

Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Denk dan niet alleen aan het comfort, maar ook aan de mogelijkheden om te besparen op water en energie. Daarnaast is dit ook de uitgelezen kans om vast voor te bereiden op een gasloze toekomst.

'Gasloze toekomst? Wat heeft dat met mijn badkamer te maken', denk je nu misschien. Toch komt er een dag dat we volledig aardgasvrij gaan wonen. Wanneer die dag is, weten we niet. Maar je krijgt waarschijnlijk spijt als je die prachtige badkamer opnieuw moet verbouwen. 

Warmte terugwinnen tijdens het douchen

Om extra zuinig om te gaan met water en energie kun je kiezen voor een douche met warmteterugwinning (douche-WTW). Dit systeem werken ze weg in de douchebak of afvoerpijp. Het warme water dat je gebruikt bij het douchen wordt hiermee goed benut. Het WTW-systeem gebruikt het namelijk om er koud water mee op te warmen. Zo hoeft de cv-ketel minder hard te stoken. En dát scheelt energie!

Nét zo comfortabel met minder water

Het klinkt allemaal zo heerlijk, zo'n grote regendouchekop. Maar als je wilt besparen of duurzamer wilt wonen is het niet handig. Met een waterbesparende douchekop gebruik je maximaal 6,9 liter water per minuut. De helft van alle Nederlandse huishoudens gebruikt al zo'n spaardouche. Een waterbesparende douchekop is nét zo comfortabel, maar bespaart wel 20 procent op water én energie ten opzichte van een gewone douchekop. En in vergelijking met die luxe regendouche bespaar je wel 60 procent!

Met een waterbesparende douchekop bespaar je 20 procent op energie en water

Lekker warm met infraroodpanelen

In de badkamer hoef je niet de hele dag de verwarming aan te hebben. Je bent er immers maar een paar keer per dag. Toch is het fijn als de badkamer comfortabel warm is wanneer je gaat douchen. Met infraroodpanelen krijg je de badkamer snel op temperatuur én je gebruikt ze alleen als je ook daadwerkelijk in de badkamer bent. Nog een voordeel is dat infraroodpanelen goed passen in een gasloze woning. Mochten we in de toekomst van het gas afgaan dan mogen deze panelen - die op elektriciteit werken - gewoon blijven hangen. 

Warme voetjes met vloerverwarming

Wil je warme voeten in de badkamer? Dan kun je kiezen voor vloerverwarming. Met vloerverwarming blijft de badkamer altijd op een comfortabele temperatuur én krijg je nooit koude voeten. Vloerverwarming is een vorm van lagetemperatuurverwarming. Kies je in de toekomst voor de overstap op een warmtepomp, dan is de badkamer daar met vloerverwarming in ieder geval al klaar voor.

Energiezuinig ventileren

Ventilatie in de badkamer is noodzakelijk omdat de ruimte vaak vochtig wordt. Een goed ventilatiesysteem voorkomt vochtplekken en schimmel. Maar er bestaan ook energiezuinige ventilatiesystemen. Deze ventileren alleen wanneer dat nodig is met behulp van een vochtsensor. Wil je de hele woning toch al voorzien van een nieuw ventilatiesysteem? Kijk dan eens naar een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt de ventilatielucht extra nuttig door het te gebruiken voor verwarming en het opwarmen van tapwater.

Vochtbestendig en slijtvast materiaal

Voor de wand en vloer kun je het beste kiezen voor tegels. Deze zijn slijtvast en vochtbestendig. De plafonds en muren kun je beter niet schilderen met latex, omdat dit schimmelgevoelig is. Ook schimmelwerende verf werkt misschien even, maar zeker niet jaren lang. Minerale verf is daarentegen niet gevoelig voor schimmel. 

Veilige badkamer voor de toekomst

Ben je al wat op leeftijd? Hoe fit je je nu ook voelt, dat kan over 2, 5 of 7 jaar anders zijn. Het is mogelijk om een badkamer op een stijlvolle manier extra veilig te maken. Wil je een douche waar je nog járen van kunt genieten? Kies dan voor een drempelloze douche, ook wel inloopdouche genoemd. Ook kun je verschillende wandgrepen laten monteren. Of je ze nou nodig hebt of niet. Ooit komen ze van pas. Bekijk dus goed van te voren of je in deze nieuwe badkamer nog genoeg ruimte over laat voor eventuele aanpassingen. 

Met een specialist praten? Bekijk hier onze Thuiscomfort-partners

Schimmels en vochtplekken: één op de vijf Nederlanders heeft er last van!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.