Geld lenen voor een duurzamere woning. Dat kan én is best voordelig!

Hoge kosten zijn een groot struikelblok voor veel mensen om hun woning duurzaam te verbouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volksbank. Veel mensen willen dolgraag zonnepanelen of hun huis beter isoleren. Maar geld ervoor hebben ze niet. Toch hoef je niet gelijk je spaarrekening te plunderen. Er zijn namelijk meerdere oplossingen om tóch aan het geld voor een duurzamer huis te komen...

Duurzaam verbouwen kost geld, maar levert nog meer op

Koop je een woning? Dan mag je sinds een aantal jaar 6 procent extra lenen om je huis te verduurzamen. Je mag dus maximaal 106 procent lenen van de totale waarde van het huis. Op die manier wil de overheid burgers stimuleren hun woningen te verduurzamen. 

Kost de nieuwe woning 3 ton? Dan mag je daarnaast ook nog 18.000 euro gebruiken om je woning te isoleren en te voorzien van (bijvoorbeeld) zonnepanelen. 

Maar ook als je al een woning hebt en deze wilt verduurzamen zijn er gunstige leningen beschikbaar. Je krijgt dan geen verhoging op de lopende hypotheek, maar een lening ernaast. Welke leningen zijn er eigenlijk en hoe werken ze?

De Energiebespaarlening

Als je graag je huis wilt verduurzamen zijn er meerdere mogelijkheden om aan geld te komen. Je kunt de huidige hypotheek op je woning verhogen. Maar je kunt ook een energiebespaarlening aanvragen. De hypotheek verhogen is meestal minder voordelig omdat je extra kosten moet maken. Bij de aanvraag van een energiebespaarlening via het Nationaal Energiebespaarfonds heb je die extra kosten niet. 

Maximaal 25 duizend euro lenen tegen vaste rente

Het Energiebespaarfonds is in 2014 in het leven geroepen door de overheid. Woningeigenaren kunnen hier een lening aanvragen van maximaal 25 duizend euro tegen de vaste rente van 2,1 procent. De meeste leningen voor particulieren lopen tien jaar. Voor VvE's wordt de looptijd sinds begin 2019 verlengd naar 30 jaar. Dit omdat het voor VvE's vaak om veel hogere bedragen gaat. 

Lening wordt in een bouwdepot gestort

Stel dat je tienduizend euro leent, dan los je maandelijks zo'n 93 euro af. Bruto. Dat wel. Netto vallen de kosten lager uit omdat de rente aftrekbaar is. Het geleende geld wordt in een bouwdepot gestort dat maximaal twee jaar ter beschikking wordt gesteld. Gebruik je niet al het geleende geld? Dan zet je dat in om de schuld af te lossen. 

Energiebespaarlening voor échte maatregelen

Het geld dat je leent van het energiebespaarfonds moet je gebruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. Wil je alleen zonnepanelen op het dak? Dan kom je niet in aanmerking voor deze lening. Wel als je de zonnepanelen combineert met vloer- en dakisolatie. Of andere isolatiemogelijkheden. 

Energiebespaarlening, Duurzaamheidslening óf via de bank

De Duurzaamheidslening

In sommige provincies en gemeenten wordt de goedkopere Duurzaamheidslening aangeboden. Gemeenten bepalen hier zelf welke doelgroepen in aanmerking komen voor deze lening. En welke maatregelen eronder vallen. 

Lenen via de bank

Banken bieden vaak ook energieleningen aan. Sommige banken werken samen met bedrijven die een energiescan van je huis kunnen maken. Zo kunnen ze op basis van postcode al zien wat er nodig is om de woning goed te isoleren en te verduurzamen én hoeveel het ongeveer gaat kosten. 

Extra lenen bij een nieuwe hypotheek

Sluit je nu een hypotheek af? Dan begint de hypotheekadviseur vaak al over het feit dat je 6 procent extra mag lenen om de woning te verduurzamen. Dit is voordelig omdat je tegen het lage hypotheektarief leent én er zijn geen bijkomende kosten. 

Wil je weten welke leningen mogelijk zijn in jouw gemeente? Dit kun je checken op www.svn.nl

Bronnen: De Volkskrant, Energiebespaarfonds, svn

Klaar voor het verduurzamen van je woning? Vind hier onze specialisten

Verduurzamen woning nu extra aantrekkelijk voor VvE's
Gasloos wonen in 5 stappen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.