Luxe badkamer voor een reumapatiënt, door Installatiebedrijf Jansen-Meppelink

Er bestaan zo’n 140 verschillende soorten reuma. Van jeugdreuma tot weke delen-reuma. Zo’n 2 miljoen mensen in Nederland hebben ermee te maken. Lopen, douchen, aankleden, alles kost ze moeite. Een passende badkamer biedt uitkomst, vergroot hun zelfstandigheid, biedt wellness en zorgt voor een goede start of afsluiting van de dag.

Elementen van een passende badkamer voor reumapatiënten

Douchezitje

Bij reuma verdient het de aanbeveling om zittend te douchen. Een opklapbaar douchezitje dat aan de muur bevestigd is, heeft dan de voorkeur. Want misschien willen uw huisgenoten wel staand douchen? Dan vormt een vast zitje een obstakel. Er zijn ook handgrepen op de markt waaraan een los zitje te bevestigen is. Dat kan na de douchebeurt weer opzij worden gelegd.

Het zitje kan ook worden gebruikt om met de voeten op te steunen, bijvoorbeeld bij het nagelknippen.

Positie douchekraan

De plaats van de kraan op de muur moet worden afgestemd op het zitje. Want als u zit, wilt u niet achter uw rug om de douche bedienen. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele mantelzorgers. Als zij de kraan bedienen, is de straal natuurlijk niet op hen gericht.

De kraan buiten de douchestraal plaatsen is sowieso beter voor de kraan zelf. Die wordt zo minder nat en dat is onderhoudstechnisch beter.

Hot Stone-massage

Mensen met reuma vinden het soms prettig om – terwijl zij onder de douche staan – met hun rug langs warme kiezels te wrijven. Een zogenaamde ‘knuffelmuur’ kan dan worden aangebracht. Dat is een mat met kiezels die aan de muur is bevestigd.

Voor extra comfort bestaat er elektrische verwarming die in de muur zelf wordt verwerkt. Zeg maar: vloerverwarming, maar dan voor muren. Zo is de kou van de tegels af als je er tegenaan staat.

Zo’n Hot Stone-wand vind je in steeds meer huizen terug, niet alleen bij reumapatiënten.

Handgrepen bij de douche

De douchebak zelf is het liefst zo vlak mogelijk uitgevoerd. De ene reumapatiënt kan z’n benen wel nog goed optillen, de ander misschien niet. Als je een grote stap moet maken en je bent al moe, word je dubbel moe.

Handgrepen of 'wandbeugels' willen de meeste mensen liever niet onnodig in huis hebben. Maar we hebben wel allemaal een trapleuning. Dat snap ik niet: onder de douche ben je ontkleed, het is nat en er ligt zeep op de grond. Dan zou er geen steun nodig zijn?

Ook handig zijn hulpmiddelen om de rug te wassen. Zo hoeft u niet met een washand ingewikkelde toeren uit te halen.

Warme badjas

Of je nu reuma hebt of niet: iedereen wil wellness. Dus als u uitgedoucht bent, pakt u uw badjas van de (design)radiator. Door die aan te trekken, bent u direct voor 80% afgedroogd.

Uitrusten in de slaapkamer

Na het douchen kunt u in de slaapkamer uitrusten, bijvoorbeeld op een voorverwarmde stoel of op een chaise longue.

De deur tussen de badkamer en de slaapkamer is liefst een schuifdeur. Want een gewone deur maakt een zwaai, is misschien niet te houden. En als hij de badkamer indraait en u valt, ligt u erachter. Dan kunnen hulpverleners u lastig bereiken.

Een schuifdeur neemt ook zo min mogelijk ruimte in beslag.

Wastafel met grote spiegel

Bent u weer een beetje bijgekomen, neem dan plaats op een stoel voor de wastafel. Een grote spiegel vanaf de wastafel heeft hier de voorkeur boven een draaikiepspiegel. Met een grote spiegel kan iemand met u meekijken en zaken opmerken als achtergebleven tandpasta of scheefzittende make-up. Handig als u uw bril hiervoor heeft afgezet!

Over brillen gesproken: een wastafel moet tevens ruimte bieden om uw bril en eventuele protheses veilig neer te leggen.

Door te kiezen voor verlichting die van alle kanten komt, vallen er geen schaduwen op uw gezicht. Zo wordt trefzeker make-up aanbrengen nog eenvoudiger.

Wc met onderspoeling

Op een wc met onderspoeling (ook wel: douche-wc) verwarmt warm water het onderlichaam. Zo wordt de ontlasting dunner.

Na afloop van het toiletbezoek kan de onderspoeling ook gebruikt worden om het onderlijf op comfortabele wijze te reinigen.

Aankleden

Na het verlaten van de badkamer, is het tijd om u aan te kleden. Er bestaan hulpstukken waarmee een knoop eenvoudig vast te maken is, met behulp van een ringetje dat eenvoudig door knoopsgaten te halen is.

Ook zijn er hulpmiddelen om (steun)kousen aan te trekken, als u zich niet zover kunt strekken.

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van een badkameraanpassing bij de reumapatiënte, waarbij ik samen met Jansen-Meppelink betrokken was. 

Anderen lazen ook: Etac Relieve kaasschaaf

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief