Mantelzorgwoning in de tuin

Slaap/woonkamer mantelzorgwoning

Een ALS-patiënte besluit af te zien van een noodzakelijke maar ingrijpende verbouwing van haar woning. ‘Want mijn gezin moet ook verder.’ In plaats daarvan neemt zij haar intrek in een mantelzorgunit met een eigen slaap-, woon- en badkamergedeelte, die tegen de hoofdwoning aan wordt plaatst. 

Kiezen voor een mantelzorgwoning, want het gezin moet verder

Uitbouwen geen optie

In de achtertuin van de woning van een ALS-patiënte wordt een mantelzorgunit neergezet. Mevrouw kan geen gebruik meer maken van de bestaande traplift. Hierdoor zijn voorzieningen als de slaapkamer en de badkamer onbereikbaar geworden en wordt er een andere oplossing gekozen. Uitbouwen is voor de patiënte zelf geen optie. Zij wil haar gezin niet belasten met de kosten van een ingrijpende verbouwing en geen woning nalaten met voor hen nutteloze aanpassingen.

Een eigen toegangsdeur

De mantelzorgwoning is het domein van mevrouw. Mantelzorgers, dat kunnen haar kinderen zijn, haar man of de buren, maken gebruik van de aparte buitendeur in de unit. Zij betreden de unit nóóit door de schuifdeur die de ruimte verbindt met het woonhuis. Dit brengt rust, en dat heeft dit gezin nodig. Mevrouw zelf gebruikt de schuifdeur zo nu en dan wél, bijvoorbeeld als zij bezoek ontvangt in de hoofdwoning. Met haar rolstoel kan ze dan naar binnen rijden, zonder drempels te hoeven passeren.

Woon-/slaapgedeelte van de mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning beschikt over een eigen slaapgedeelte, een badkamer/toiletruimte en een woonkamer. In de slaapkamer is ruimte voor twee losse bedden. Man en vrouw liggen hier ’s nachts in principe gewoon naast elkaar in bed. Gaat dit niet, bijvoorbeeld omdat meneer anders niet aan zijn nachtrust toekomt, kan een mantelzorger de nacht doorbrengen op zijn bed. Om die reden is er gekozen voor losse bedden die eenvoudig uit elkaar te schuiven zijn.

Woon/slaapkamer mantelzorgwoning, met deuren naar de badkamer (links), buiten (midden) en de hoofdwoning (rechts)

Badkamer biedt voldoende ruimte

In de badkamer van de mantelzorgwoning is voldoende ruimte om een draai te maken met de rolstoel. Een cirkel van 150 centimeter is daarbij de maatstaf. Naast het toilet zijn opklapbare beugels aanwezig. Het toilet heeft een diepte van 70 centimeter, de zogenaamde 'voorsprong'. Rondom het toilet steken de beugels 10-15 centimeter uit, om mevrouw voldoende grip te geven als zij vanuit een zittende positie wil opstaan.

De kraan van de douche is zo geplaatst dat iemand de bewoonster kan helpen douchen zonder zelf nat te worden. Ook is er een designradiator geplaatst, mevrouw wordt namelijk nogal snel koud. In de unit is een eigen combiketel geplaatst.

Badkamer mantelzorgwoning, aanzicht 1
Badkamer mantelzorgwoning, aanzicht 2

Deze mantelzorgwoning is nog in aanbouw, ik heb vanuit Technische Unie geadviseerd. De tekening en artist impressions op deze pagina zijn van mijn hand.