Vergunningsvrij bouwen mantelzorgwoning per 1 november 2014

Per 1 november gelden soepelere regels voor de bouw van een mantelzorgwoning (vergunningsvrij onder bepaalde voorwaarden)

Waar mantelzorg nodig is, wordt vaak een beroep gedaan op kinderen of familieleden. Deze wonen echter niet altijd om de hoek. Door een mantelzorg-unit in de tuin te plaatsen, wordt helpen een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend. 

Mantelzorgwoning: compacte woonunit

Een mantelzorgwoning is een compacte woonunit die in de tuin van de hoofdwoning geplaatst wordt. Een mantelzorgwoning is in de regel verplaatsbaar – deze kan weer verplaatst worden zodra de mantelzorg niet langer nodig is. In de mantelzorgwoning is vaak voorzien in een woonkamer, een keuken, een slaapkamer en een badkamer. Een volwassene of een stel kunnen hier uitstekend een aantal jaren prettig wonen.

Wie woont er in de mantelzorgwoning?

De vraag voor wie de mantelzorgwoning bestemd is, ligt per situatie verschillend. In het gros van de gevallen zal degene die mantelzorg behoeft (de oudere) zijn of haar intrek nemen in de mantelzorgwoning. Maar het omgekeerde kan evengoed. Als een mantelzorger alleenstaand is of samenwoont met een partner en flexibel genoeg is, kan de zorgende zijn of haar intrek nemen in de mantelzorgwoning. Afhankelijk van de bewoner worden er ook faciliteiten aangebracht in de mantelzorgwoning, zoals verlaagde drempels, beugels en een zorgalarm.

Regelgeving en financiering

De mantelzorgwoning is duidelijk in opkomst. In onze participatiesamenleving doet de overheid er alles aan om mantelzorg ondersteunen. Zo wordt de regelgeving op dit gebied aan het eind van 2014 flink versoepeld. Het plaatsen van een dergelijke woning wordt hierdoor in alle gemeenten mogelijk gemaakt, mits er natuurlijk aan bepaalde regels is voldaan.

De kosten van een mantelzorg woning dient u in principe zelf te voldoen. Enkele gemeenten financieren de plaatsing vóór, u betaalt dan huur voor de extra wooneenheid. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden. 

Vergunningsvrije mantelzorgwoning per 1 november 2014

Op 1 november 2014 zijn de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning versoepeld. Een bijgebouw in de tuin van de hoofdwoning mag voortaan zonder vergunning bebouwd worden, mits voldaan wordt aan enkele regels (Bron: Omgevingsweb.nl): 

  • De mantelzorgwoning is maximaal 150 m2 groot
  • Het betreft tijdelijke bewoning, voor maximaal 10 jaar
  • Mantelzorg omvat huisvesting van maximaal 1 huishouden dat bestaat uit maximaal 2 personen

Zodra de mantelzorgfunctie eindigt, mag het bijgebouw niet langer worden gebruikt voor bewoning, maar slechts als hobby- of opslagruimte (‘functioneel ondergeschikt’).

Nieuwsbrief aanmelden

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt