Uitsnede veiligheidskaart in vliegtuigen

In een vliegtuig is het de eerste boodschap die het cabinepersoneel u meegeeft: zet bij een calamiteit zelf uw beademingsmasker op en help dan pas anderen om u heen.

Om optimaal te functioneren, moeten mantelzorgers diezelfde boodschap eigenlijk ter harte nemen. Al is dat niet in elke situatie even makkelijk. 

Als mantelzorger maakt u ongemerkt heel wat vlieguren

Bereid u voor op een lange zit

Mantelzorg is in de meeste gevallen niet iets van vandaag of morgen. De zorg die u biedt aan een buur, een ouder of een partner kan maanden of jaren duren; in sommige gevallen zelfs levenslang. De een gaat daar gemakkelijker mee om dan de ander.

In bepaalde gevallen zal het nodig zijn om uw huidige leven anders in te richten, zoals minder werken, stoppen met vrijwilligerswerk of zelfs verhuizen. 

Vliegbewegingen wereldwijd

Riemen vast!

Hoe goed voorbereid u ook aan uw reis als mantelzorger begint, er komt onderweg altijd de nodige turbulentie op uw pad. Onverwachte medische tegenvallers bij de zorgvrager, een benodigde verhuizing, maar ook iets stoms als een griepje dat u zelf onder de leden hebt, kunnen danig roet in het eten gooien. Houd hier rekening mee. 

Vliegtuig riem

Neem niet teveel (geestelijke) bagage mee

Als mantelzorger probeert u zo goed mogelijke zorg te bieden. Maar er zijn natuurlijk altijd momenten dat minder goed gaat met de zorgvrager. Of misschien legt u de lat voor uzelf wel zo hoog dat u niet altijd aan uw eigen eisen voldoet.

Afhankelijk van uw relatie met de zorgvrager kan het lastig zijn iemand waar u van houdt of waar u een sterke band mee hebt, te zien lijden. Toch moet u dit idee zo nu en dan van u afzetten. 

Koffers op de kofferband gaan een vliegtuig in

‘This is your captain speaking’

Spreek een duidelijke rolverdeling af op het gebied van mantelzorg. Wie is het eerste aanspreekpunt voor de zorgvrager, wie voor artsen, verpleegkundigen of de thuiszorgorganisatie? Wie mag er ’s nachts uit bed gebeld worden bij een calamiteit? Door zaken vooraf goed door te spreken, weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt op het moment dat het erop aankomt.

Gezagvoerder en zijn vliegtuig

Vertrouw op de techniek

Technisch is er veel mogelijk om u als mantelzorger te ondersteunen. Zo hoeft u niet iedere keer hals over kop in de auto te stappen als een zorgvrager niet reageert op uw telefoontjes. Met een app kunt u op afstand een camera bedienen en zo bijvoorbeeld zien dat uw vader gewoon op de bank ligt te slapen. Of kies voor een dwaalalarm, dat een signaal afgeeft zodra een dementerende het huis verlaat. 

Detail van een vliegtuigmotor

Trek tijdig aan de bel voor extra hulp

Het kan lastig zijn de zorg die u biedt aan een ander over te dragen. U weet immers precies hoe het schema van de zorgvrager eruit ziet, wat zijn of haar wensen of grillen zijn, en wat er van u wordt verwacht.

Toch kan het niet alleen erg prettig zijn, maar zelfs noodzakelijk, om zo nu en dan het zorgen even te vergeten en vrienden te bezoeken of op vakantie te gaan. Een lang, mantelzorgvrij weekend kan al genoeg zijn om de batterij weer helemaal op te laten. Bij thuiskomst blijkt dan vaak dat de zorgvrager het best een tijdje zonder u heeft gerooid!

Bedieningspaneel voor passagiers in een vliegtuig

Maak een schema, houd u hieraan

Of u nu elke vrijdagmiddag langsgaat bij een zorgvrager, elke dag of juist om de week, ritme is voor alle betrokkenen prettig. De zorgvrager weet waar hij of zij aan toe is en u kunt uw agenda erop afstemmen.

Maak een bezoekschema, zet dit in uw eigen agenda en in die van de zorgvrager. Stem het bezoek van andere mantelzorgers hierop af. 

Vluchtplan

Applaus!

In een vliegtuig is het not done om te applaudisseren voor de piloot. Toch doen sommigen dit zo nu en dan na een geslaagde landing.

Ook mantelzorgers worden nauwelijks in het zonnetje gezet. We vinden het maar gewoon wat ze doen. En zelf vinden ze dat vaak ook. Gelukkig zijn er initiatieven als de Dag van de Mantelzorg, waarbij deze belangrijke groep vrijwilligers een hart onder de riem wordt gestoken.

Appladiserende handen

We wensen u een veilige, aangename vlucht toe!

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen