De trends voor langer zelfstandig thuis wonen in 2015

In 2015 verandert er veel op het gebied van wonen voor ouderen. De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) treedt in werking. Het aantal ouderen neemt snel toe en het aantal plaatsen in zorginstellingen daalt. Nieuwe zorgdiensten en technische innovaties moeten er voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In dit artikel zet Thuiscomfort de belangrijkste trends voor 2015 op een rij. 

2015: hét jaar van het langer zelfstandig thuis wonen 

2015 wordt een jaar van grote verandering. Het aantal ouderen groeit sneller dan ooit. De eerste kinderen uit de geboortegolf vlak na de tweede wereldoorlog worden dit jaar 70 jaar en de babyboomers gaan massaal met pensioen. Om de kosten hiervan te beheersen verhoogt de overheid de toelatingscriteria van 'bejaardenhuizen' en zorginstellingen en verschuift de zorg voor ouderen naar gemeenten. Technische innovatie moet er voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Zeven trends op het gebied van langer zelfstandig wonen

Zorgverleners, leveranciers en installateurs spelen actief in op de ontwikkelingen in de woonzorgmarkt. Met nieuwe dienstverleningsconcepten maar ook met concrete technische oplossingen en middelen om de woning aan te passen. Comfort, veiligheid en duurzaamheid zijn hierbij veelgebruikte termen. Een overzicht van de belangrijkste trends voor 2015 volgens Thuiscomfort.

Zeven trends op het gebied van langer zelfstandig wonen in 2015:

  1. Alles in huis op afstand te bedienen
  2. Duurzaam en energiebesparend
  3. Flexibel en op maat
  4. Meer mantelzorgwoningen
  5. Van draadloos naar bekabeld netwerk in huis
  6. Design zonder ziekenhuisuitstraling
  7. Doorbraak seniorenapps 

Trend 1: alles in huis op afstand te bedienen

Met een vingerafdruk wordt de deur geopend. De verlichting past zich aan het daglicht aan en brandt alleen daar waar u op dat moment bent. De verwarming gaat naar een lagere stand zodra er een raam wordt geopend. De gordijnen, de thermostaat, de verlichting of het bad, alles is met elkaar verbonden en op afstand te bedienen. Met de smartphone, tablet of aparte afstandsbediening. En hulp is met één knop binnen handbereik.

Huisautomatisering (domotica) wordt in 2015 slimmer en vooral breder toegankelijk. Elk huishoudelijk apparaat krijgt een smart variant. Dit is niet alleen goed nieuws voor de senior die last krijgt van fysieke beperkingen of vergeetachtigheid. Huisautomatisering is aantrekkelijk voor iedereen die houdt van comfort en bereid is te investeren in zijn eigen toekomst.

Lees ook: Slim samenwerkende apparaten thuis

Trend 2: duurzaam en energiebesparend

De slimme thermostaat, zoneverwarming, huisisolatie, energiezuinige LED-lampen en zonnecollectoren worden in 2015 nog populairder. Met de huidige lage rentestand is het veel rendabeler te investeren in energiebesparende maatregelen dan te sparen bij de bank. Milieucentraal.nl rekent voor dat investeren in bijvoorbeeld isolatie of dubbel glas een rendement oplevert van 7 tot 12%. Aanzienlijk hoger dan een de huidige rente van maximaal 2% op een spaarrekening.

Een hoger rendement is voor ouderen vaak niet het belangrijkste motief om energiezuinige producten aan te schaffen. Duurzaamheid en vooral wooncomfort wordt door hen hoger aangeslagen. Echter als de temperatuur in huis een graadje hoger staat, is het prettig om te weten dat het energiezuinig en milieubewust gebeurt.

Trend 3: flexibel en op maat

Geen oudere is exact hetzelfde. Een bed, wandsteun of toilet moet voor iedereen op de juiste hoogte worden geplaatst of ingesteld. Steeds meer hulpmiddelen en oplossingen zijn dan ook aanpasbaar tot op de laatste millimeter. En wonen er meer personen in hetzelfde huis, dan moet elk hulpmiddel flexibel op eigen voorkeurshoogte instelbaar zijn. Dit wordt steeds gebruiksvriendelijker: met een simpele druk op de knop of doordat het apparaat de gebruiker herkent.

Naast betere aanpasbaarheid verwachten we voor 2015 meer oplossingen die inspelen op veranderende behoeften van de woonconsument in de tijd. Zoals flexibel te plaatsen stopcontacten of een slimme wand. Het voordeel van deze levensloopbestendige oplossingen is dat zij ook bij verkoop van de woning hun waarde behouden. Daarnaast zijn deze oplossingen populair bij verhuurders en zorginstellingen.

Trend 4: meer mantelzorgwoningen

Door het terugtrekken van de overheid, wordt er in de zorg voor ouderen vaker een beroep gedaan op kinderen of familieleden. Die wonen niet altijd om de hoek. Met een mantelzorg-unit in de tuin wordt dit eenvoudiger en minder tijdrovend. 

Een mantelzorgwoning is een compacte woonunit die in de tuin van de hoofdwoning wordt geplaatst. De unit is van alle gemakken voorzien om er zelfstandig in te kunnen wonen. De regelgeving voor de mantelzorgwoning is het eind van 2014 flink versoepeld. Het plaatsen van een unit wordt hierdoor in alle gemeenten mogelijk, mits er aan bepaalde basisregels is voldaan.

Trend 5: van draadloos naar bekabeld netwerk

Het aantal draadloze systemen in huis neemt hand over hand toe. En niet voor niets. Een draadloos systeem is gemakkelijk te installeren en oogt beter. Met het toenemend aantal draadloze systemen in huis neemt ook het aantal storingen toe. Men krijgt vaker last van een haperende tv-ontvangst of trage wifi-verbinding. Zelfs als het netwerk is aangesloten op een razendsnel glasvezelnet.

Thuiscomfort verwacht voor 2015 dat meer mensen teruggaan naar degelijke bekabeling in huis. Met goed geïsoleerde netwerkbekabeling, aangelegd door een vakbekwame installateur.

Trend 6: minder ‘ziekenhuisuitstraling’

Hulpmiddelen voor ouderen zijn traditioneel lichtgrijs en geven een huis snel een grauwe ziekenhuisuitstraling. De meeste mensen nemen dit voor lief wanneer dit door de overheid wordt gefinancierd en er geen alternatief voorhanden is. Nu steeds meer mensen zelf moeten betalen, zal de keuze vaker vallen op goed vormgegeven, kleurige, moderne designs.

Thuiscomfort verwacht dat een goed design net zo belangrijk wordt als de functionele eigenschappen van een hulpmiddel. Voor een aantal hulpmiddelen zien wij eenzelfde toekomst als de fiets met hulpmotor, die zich in enkele jaren heeft getransformeerd van suffe bejaardenfiets tot hippe e-bike voor alle leeftijdsgroepen.

Trend 7: doorbraak seniorenapps

In 2014 maakte volgens onderzoek van Deloitte 56% van de 55-plussers gebruik van een smartphone. Dit is een groei van maar liefst 60% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook in 2015 zal het gebruik van de smartphone en tablet onder ouderen flink toenemen evenals het aantal apps dat voor ouderen wordt ontwikkeld.

De verwachtingen van nieuwe apps zijn hoog gespannen. Zo heeft CarePredict, een van de start-ups op dit gebied, bijvoorbeeld een sensor ontwikkeld voor om de pols. Mocht de bezitter van de polsband vallen en stil blijven liggen, dan ontvang je als familielid of verzorger direct een bericht op je smartphone. Zelfs wanneer de hulpbehoevende niet meer in staat is om op de knop van de persoonsalarmering te drukken. CarePredict volgt daarnaast of de gebruiker zijn medicijnen op tijd inneemt en voldoende beweegt.

De nieuwe senioren-apps zullen in 2015 nog niet alle traditionele personenalarmering vervangen. Het risico dat een smartphone op het cruciale moment niet is opgeladen of dat de wifi niet werkt is daarvoor te groot. Maar ook daar komen oplossingen voor. Dat is slechts een kwestie van tijd.

 

Alle hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen in één overzicht.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen