Smart home praat met bewoners

'Als de muren konden spreken...' Wie heeft dit in het verleden niet gezegd. Natuurlijk zonder het letterlijk te menen. Maar daar komt nu verandering in, want de nieuwste innovatie is een stemassistent voor de slimme woning! Deze speelt het nieuws af, geeft updates over weer en verkeer, en bestuurt slimme huishoudelijke apparatuur. Geweldig of griezelig, dat is aan u.

Bedien uw woning met uw stem via de slimme woning-assistent

Er zijn verschillende stemassistenten op de markt. Zo stuurt u de HomePod van Apple met het commando 'Hey Siri'. Vraag bijvoorbeeld ‘Hey Siri, graag Skyradio afspelen’, of 'Hey Siri, speel Miley Cyrus’ om muziek te horen. Maar ook vragen als 'Hey Siri, open tuinhek' of: 'Hey Siri, dim de lampen', zijn straks waarschijnlijk mogelijk. Apple gaat hiermee rechtstreeks de concurrentie aan met de slimme speakers Amazon Echo en Google Home. De slimme stemassistenten spreken voorlopig nog geen Nederlands en de HomePod wordt eerst in de Verenigde Staten, Australië en Engeland uitgebracht. Nederland volgt waarschijnlijk in 2018.

Het zelfdenkende huis is geen toekomst: het is er al 

De grote technologieconcerns spelen zo in op de snel groeiende vraag naar smart home-oplossingen. Inmiddels zijn er volop producten verkrijgbaar om uw woning slim te maken. Het zelf'denkende' huis is hiermee realiteit geworden. Welkom in de toekomst…

Even bij het begin beginnen: wat is een slim huis?

Slimme thermostaten, slimme verlichting, slimme sloten, slimme beveiligingscamera’s, slimme stopcontacten, slimme speakers. Het is er allemaal al. Maar wat maakt een apparaat ‘smart’ of slim? Deze apparaten zijn slim omdat ze via een internetverbinding bestuurd worden. Met een mobiele telefoon of via een centraal bedieningspaneel. Daarnaast ‘leren’ slimme apparaten van hun gebruikers. Ze slaan frequent gekozen opties op in hun geheugen en anticiperen daarop. 

Een slim systeem leert anticiperen op de gebruiker

Laten we de Nest thermostaat als voorbeeld nemen. Deze thermostaat is te besturen via het internet en met een app op een smartphone. Het onthoudt uw verwarmingsschema en wordt slim genoeg om na een tijdje zelf alles te regelen. Of neem Gira. Dit systeem biedt een totaaloplossing voor alle kamers en slimme systemen. Met uw smartphone zet u de thermostaat omlaag, kunt uw zien wie er voor uw deur staat en zet u uw verlichting aan of uit vanuit uw luie stoel of bed. 

Dankzij directe internetverbinding is een slim apparaat in staat zelf beslissingen te nemen

Oké, de slimme producten zijn aangeschaft, geïnstalleerd in uw woning en de app staat inmiddels ook op uw telefoon of tablet. Maar wat gebeurt er nu precies achter de schermen? De gemene deler van deze slimme apparatuur is internettoegang. Via internet ontvangen de apparaten opdrachten en software-updates. Google Home en Amazon’s Echo kunnen online zelfs naar een antwoord zoeken op een probleem of uw agenda raadplegen. Alle informatie die u, als gebruiker (soms onbewust) geeft, wordt zorgvuldig opgeslagen in de cloud. Omdat het apparaat een directe verbinding heeft met internet, is het in staat zelf te 'denken' en beslissingen te nemen. Gaat u bijvoorbeeld doordeweeks om acht uur de deur uit? Dan zet uw slimme thermostaat op werkdagen de verwarming om kwart voor acht omlaag.

smart home

Steeds meer slimme apparaten op de markt die met meerdere platformen werken

Apple, Google, Samsung, Amazon. Ze bieden allemaal innoverende smart home-producten aan. Elk bedrijf wil dat u kiest voor zijn producten met bijbehorend platform voor uw slimme woning. Dit resulteert in het feit dat de producten niet zijn te combineren met de apparaten en platformen van de concurrent. Het goede nieuws is dat product-ontwikkelaars hun geduld een beetje zijn verloren en starten met het produceren van apparaten die met alle platformen werken. Philips Hue-lampen zijn bijvoorbeeld te besturen met apps van Apple, Amazon en Google.

De smart home-wereld is volop in beweging: dit is goed én slecht nieuws

Het is belangrijk dat u goed onderzoekt en advies inwint, voordat u besluit apparaten voor huisautomatisering aan te schaffen. De smart home-wereld verandert razendnel. Dit is goed en slecht nieuws voor de consument. Het betekent dat er constant nieuwe samenwerkingen bijkomen en integraties met verschillende systemen. Maar het betekent ook dat wanneer u nu al een aantal apparaten hebt aangeschaft, deze wellicht alweer ‘outdated' zijn in vergelijking met de nieuwe producten. En dus niet kunnen communiceren met nieuwere apparaten. 

Zoek uit wat het beste bij u en uw woning past

Wilt u uw huis omtoveren tot smart home? Dan is de eerste stap om te besluiten wat u precies wilt. De lichten met een smartphone bedienen? Het huis beveiligen? Uw stem gebruiken om muziek af te spelen?
Wanneer u een duidelijk idee heeft over wat u wilt, zoekt u een platform dat het meest voldoet aan uw wensen. Bent u fan van Google, Samsung of Apple? Daarna baseert u uw koopkeuzes daarop. Bijvoorbeeld: vind u Amazon Echo interessant? Dan zoekt u smart home apparaten die werken met Alexa. Heeft u een voorkeur voor Google's Nest? Bekijk dan eens de producten die werken met het platform van Nest. Wilt u meerdere opties openhouden, omdat u denkt dat u van platform gaat switchen ooit? Kies dan voor producten die op meerdere platformen werken of algemeen geldende protocollen als KNX ondersteunen.

Stap voor stap een smart home: het hoeft niet allemaal tegelijk

Klein starten is uiteraard ook een optie. Veel mensen starten met slimme verlichting die via een app aanstuurbaar is. Ook slimme thermostaten zijn populair onder de smart home-starters.

Van daaruit ontstaat vaak de wens om méér apparaten op afstand aan te sturen en wordt het belangrijker om een smart home-systeem te kiezen dat meerdere opties onderseunt. Om u daarin te ondersteunen, kunt u contact opnemen met de Thuiscomfort-specialist. Die is namelijk, en dat mag óók wel eens gezegd, zelf namelijk ook behoorlijk smart!

499172370

Een basissysteem of meerdere apps op uw smartphone? Het blijft úw keuze

De meeste smart home-producten werken dus ook onafhankelijk. Een groot basissysteem is daarom helemaal niet vereist om uw woning slimmer te maken. Uiteraard heeft dat basissysteem het voordeel dat u maar gebruik maakt van één enkele hub in plaats van meerdere apps op uw telefoon. Nogmaals: wanneer u maar een paar slimme apparaten heeft en niet per sé wilt uitbreiden, is het geen noodzaak. 

De mogelijkheden voor smart home zijn oneindig

Gelukkig is het installeren van smart home-apparaten (na het werk van de installateur) een eitje. U installeert de app op uw tablet of telefoon, geeft uw wifi-wachtwoord op en that’s it. U heeft nu een werkend slim huis.
Met zoveel apparaten op de markt en verschillende platformen om te kiezen, is er geen goede of slechte weg om te beginnen met een smart home. De mogelijkheden zijn oneindig, dus geniet vooral van de ontdekkingstocht naar een slimmer, duurzamer en comfortabeler huis! 

Meer in de wereld van smart home verdiepen? Volg ons op Facebook, abonneer u op de nieuwsbrief óf pak dit boek erbij.

Zoek een smart home-specialist bij u in de buurt

Hoe groot of klein begint u met huisautomatisering

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief