energie-besparen-doe-je-nu-campagnebeeld

Met de campagne 'Energie besparen doe je nu' probeert de Rijksoverheid u als huiseigenaar te stimuleren uw woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door goede isolatie, een andere manier van stoken en zonnepanelen om energie op te wekken. Wat is er allemaal mogelijk? Dit zijn de 12 verbeteropties...

Een energiezuinige woning heeft effect op uw portemonnee én op uw comfort

Tegenwoordig hebben de meeste mensen dubbelglas en een enigszins geïsoleerde woning. Maar nu we met zijn allen minder CO2 moeten uitstoten, is dit niet genoeg. De Rijksoverheid probeert huiseigenaren te stimuleren om zelf kansen te pakken om de woning nog energiezuiniger te maken. Dat heeft niet alleen effect op het milieu, maar ook op uw portemonnee. Hoe energiezuiniger uw woning, hoe lager de energienota is. Daarbij is een goed geïsoleerde, duurzamere woning ook nog eens een stuk comfortabeler. Wie wil dat nou niet?

Helft energierekening bestaat uit verwarmingskosten

Ongeveer de helft van onze energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Warm water beslaat zo'n tien procent van de energierekening. Met douchen verbruikt u het meeste warme water. Alle elektrische apparaten en verlichting zorgen samen voor bijna veertig procent van uw energierekening. De vaste kosten voor aansluitingen op het gas- en elektriciteitsnet omvatten ongeveer vijf procent van uw energierekening. 

Hoe brengt u dan die rekening omlaag? En wat zijn goede opties om uw woning energiezuiniger en duurzamer te maken? 

Gevelisolatie

Een gevelisolatie levert veel voordelen op. Uw energierekening daalt gelijk en uw wooncomfort stijgt. Een makkelijke manier van gevelisolatie is om de spouwmuur te isoleren. Een spouw is een ruimte van ongeveer vier tot zes centimeter tussen een binnen- en buitenmuur. Deze ruimte laat u dan opvullen met isolatiemateriaal. Deze spouwmuurisolatie verdient u binnen vier jaar terug op uw energierekening.

Milieu Centraal heeft berekend dat een spouwmuurisolatie hetzelfde effect heeft als tien procent rente op uw spaarrekening. De huidige rente ligt onder de twee procent. Een beter geïsoleerd huis verlaagt uw energierekening, verhoogt uw comfort én draagt bij aan de waarde van uw woning.

Vloerisolatie

Met een goede vloerisolatie heeft u minder tocht, minder vocht, warmere voeten én een lagere energierekening. Een goed geïsoleerde vloer levert u een rendement van zeven procent ten opzichte van een spaarrekening, aldus Milieu Centraal. Daarbij heeft een geïsoleerde vloer een voordelig effect op de waarde van uw woning. 

Dakisolatie

Wanneer een dak niet goed geïsoleerd is verliest u heel veel warmte. Met een geïsoleerd dak woont u comfortabeler, zowel in de zomer als winter. Daarbij bespaart u flink op uw energierekening. Ook investeren in dakisolatie levert u een rendement van zeven procent ten opzichte van een spaarrekening op. 

Isolatieglas

Isolatieglas zorgt ervoor dat uw woning warm blijft. Met enkel glas gaat er veel warmte in de woning verloren. Isolatieglas voorkomt niet alleen tocht en kou, u heeft ook minder geluidsoverlast van buiten. HR++ glas is inmiddels de standaard in Nederland. Dit bespaart meer dan het dubbelglas dat in de meeste woningen zit. Tegenwoordig is er triple glas met drie isolatielagen. Dit isoleert nóg beter. 

energiebesparendoejenu

Biomassaketel

Een biomassaketel zorgt voor de verwarming van uw woning én voor warm tapwater. Een biomassaketel brandt op houtblokken, houtsnippers of houtpellets (geperste houtkorrels). Een biomassaketel vervangt uw HR-ketel op gas. Het gebruik van houtkorrels als brandstof is milieuvriendelijk omdat het leidt tot minder CO2-uitstoot dan een HR-ketel op gas. De houtkorrels die in Nederland te koop zijn, bestaan uit snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Een biomassakachel kunt u niet vergelijken met een open haard of houtkachel. Ze zijn stukken schoner en zuiniger. 

Pelletkachel

De pelletkachel brandt op geperste houtkorrels (houtpellets). Dit is klimaatvriendelijker dan cv-ketel op gas. Een pelletkachel is voor de verwarming van bijvoorbeeld de woonkamer, maar soms ook voor de hele woning.
Voor het verwarmen van de hele woning is er een pelletkachel-cv op de markt. Deze is net zoals een hr-ketel aangesloten op de radiatoren in de woning. Voor warm water is er nog wel een extra toestel nodig, zoals een zonneboiler met elektrische naverwarming of een hr-ketel. Wilt u alle warmte uit houtpellets halen? Dan kunt u ook voor een biomassaketel kiezen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om uw woning te verwarmen én eventueel ook voor warm tapwater. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht, bodem, grondwater of ventilatielucht. Met een warmtepomp daalt de CO2-uitstoot met 40 tot 60 procent. En dat merkt u ook op uw energierekening. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp is de gemakkelijkste oplossing. Deze werkt samen met een hr-ketel en is geschikt voor woningen met minder goede isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt een hr- of cv-ketel en toe te passen in goed geïsoleerde woningen.

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm tapwater in uw woning. U gebruikt de zonneboiler in combinatie met uw cv-ketel of met een warmtepomp. Wanneer de zon flink schijnt, levert uw zonneboiler bijna al het warme tapwater. In de winter springt de ketel of warmtepomp bij. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over een eventuele koude douche. Met een zonneboiler bespaart u over het hele jaar de helft op uw energiekosten voor warm water. De zonneboiler is een duurzame oplossing omdat er geen CO2 vrijkomt. 

Naast de zonneboiler kunt u ook kizen voor een zonneboilercombi. Deze zorgt naast het warme tapwater ook voor de verwarming van een deel van uw woning. 

Zonnepanelen

Nederland begint steeds meer te wennen aan zonnepanelen in het straatbeeld. Met zonnepanelen creëert u een duurzame oplossing om zelf energie op te wekken. Ook bij bewolkt weer zijn zonnepanelen efficiënt genoeg om u van energie te voorzien. 

Zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee. Milieu Centraal vergelijkt het met een rente van 6 procent op uw spaarrekening. Ook het energielabel van uw woning wordt beter. Dit verhoogt weer de waarde van uw huis. 

Verbruiksmanagers

Een energievebruiksmanager is een schermpje aan uw muur, of een website of app op uw telefoon, tablet of computer. U krijgt hierop een nauwkeurig overzicht van uw dagelijkse verbruik van elektriciteit en gas. Zo ziet u of u veel of weinig energie verbruikt en waar u op kunt besparen. Een slimme meter verzamelt uw gebruiksgegevens. 

Energieverbruiksmanagers
bestaan als simpele apps, maar ook als complete systemen. De besparing die u haalt uit een verbruiksmanager is afhankelijk van uw huidige verbruik, motivatie en het soort energieverbruiksmanager. Bij gemiddeld energieverbruik bespaart u ongeveer 60 euro op jaarbasis. Met de energieverbruiksmanager kunt u ook eventuele zonnepanelen goed in de gaten houden. 

Ventilatie

Een goede luchtkwaliteit in uw woning is noodzakelijk voor uw gezondheid. Ventilatie kost energie, maar verspilling is dit zeker niet. Het het terugwinnen van warmte beperkt u het energieverbruik van ventileren. 

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is gemakkelijk toe te passen in bestaande woningen. In de buitenmuur komt een aparte ventilatie-unit die de aan- en afvoer van de lucht in de kamer regelt. Naast de energiebesparing is het voordeel van dit systeem dat het de binnenkomende lucht voorverwarmt. Zo voorkomt u tocht én geluiden van buiten hoort u minder goed. 

Heeft uw woning een ventilatiebox? Dan kunt u deze vervangen voor een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de afvoerlucht. Deze lucht wordt weer gebruikt voor de centrale verwarming. 

Voor nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor het hele huis een goede optie. Er worden dan door de hele woning ventilatiekanalen gelegd voor de af- en aanvoer van lucht. In bestaande woningen levert zo'n installatie veel breekwerk op, vandaar dat het vooral wordt aangeraden voor nieuwe woningen. 

Energieneutraal

Een energieneutrale woning is energieneutraal omdat u zelf net zoveel energie opwekt dan u gebruikt. Dit is goed voor het klimaat, u heeft lage energiekosten én u woont comfortabel. Mooi meegenomen is dat u al bent voorbereid op een toekomst zonder aardgas. 

Hoe krijgt u uw woning dan energieneutraal? Als u bovenstaande opties bij elkaar optelt bent u er al. Zeer goede isolatie, warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater, een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, een zonneboiler, zonnepanelen en zuinige elektrische apparaten en verlichting. 

Om uw woning energieneutraal te verbouwen heeft u een flink zakcentje nodig. De kosten hangen wel af van het type woning, beginsituatie en de aanpak. Wel bespaart u na de verbouwing al uw huidige energiekosten. Ook hebben veel duurzame oplossingen aantrekkelijke subsidies.

Meer weten?

Meer lezen over de Rijksoverheidcampagne? En wilt u weten wat het ongeveer kost, wat u bespaart en welke subsidies er zijn? Kijk dan op energiebesparendoejenu.nl

Woningaanpassing regelen? Vraag vrijblijvend advies aan onze Thuiscomfort-specialisten

Energie besparen doe je nu: milieu

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.