Sanitair wordt ontstopt door een loodgieter

Een verstopte wastafel of een toilet dat overloopt kan uiterst vervelend zijn. Wat kunt u zelf doen als water steeds langzamer wegloopt en ten slotte helemaal blijft staan? Wanneer schakelt u een professional in?

Lost u een sanitairverstopping in huis zelf op of schakelt u een loodgieter in?

Voorkom een verstopping in huis

Een toilet, wastafel of leiding verstopt niet zomaar. Oorzaken liggen meestal in zaken die niet in uw sanitair thuishoren, zoals haren, haarspelden, proppen toiletpapier of andere spullen die slecht doorspoelen.

Let op wat u door- of wegspoelt, wees zuinig met toiletpapier en zorg eventueel met een harenzeefje dat er niets in de afvoer verdwijnt dat daar niet thuishoort.

Een verstopping zelf oplossen

Om een verstopping op te heffen kunt u verschillende acties ondernemen, met materialen die in de meeste huishoudens standaard aanwezig zijn:

  • Druppel afwasmiddel in de gootsteen/in het toilet en giet hier kokend water overheen. Herhaal dit eventueel na enige tijd opnieuw.
  • Gebruik een plopper om de verstopping met kracht door de leiding te blazen
  • Gebruik een chemisch gootsteenontstoppingsmiddel
  • Bij een wastafel kunt u de zwanenhals eventueel verwijderen, om de leiding schoon te maken

Denk aan het dragen van rubberen handschoenen en het afdekken van de omgeving.

Als dit alles niet werkt, kunt u grover geschut inzetten en een ontstoppingsveer huren of vakmensen inschakelen.

Schakel professionele hulp in

Loodgieters kunnen uw toilet, wastafel, douche, bad of leidingen schoonmaken met professionele apparatuur. Zo kunnen zij een camera-inspectie van de leiding uitvoeren en zo het euvel haarscherp in beeld brengen. Op die manier kan de juiste methode van verwijderen worden gekozen.

Is een verstopping zo ernstig dat bij het opheffen ervan schade aan uw woning optreedt? Of is er hak- en breekwerk nodig om een verstopping ongedaan te maken? Dan kan de vakspecialist dit direct voor u herstellen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Tip van ThuiscomfortGa niet in zee met bedrijven die aanbieden uw riolering preventief schoon te spuiten. Een riolering of afvoer moet ook zonder hun ‘hulp’ normaal kunnen functioneren. Vaak betreft het lui die niet veel goeds in de zin hebben. 

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.