Gele vlammen in cv-ketel

In de zomermaanden merkt u niet zo snel dat uw cv-ketel kampt met problemen. Op de eerste koude herfstdag waarschijnlijk wel. En dan is het zo druk bij de cv-installateurs dat u misschien een tijdlang in de kou zit. Zorg ervoor dat u dit voor bent en laat uw ketel nu alvast controleren. Niet alleen voor uw gemak, maar vooral voor uw veiligheid.

Aan het begin van het stookseizoen ontstaan de meeste storingen

Een storing in de cv-ketel is heel vervelend. Nog vervelender is dit wanneer het op een koude dag in de herfst of winter gebeurt. Aan het begin van het stookseizoen ontstaan echter veel storingen bij cv-installaties. Dit is namelijk het moment dat het toestel voor het eerst weer op volle toeren draait. Vaak gaat het om defecte onderdelen, onvoldoende druk in de ketel of de rookgasafvoer die er de brui aan geeft. 

Onderschat onderhoud aan uw cv-installatie niet

Veel mensen denken dat regelmatig onderhoud van de ketel niet nodig is. Maar bij HR-ketels bijvoorbeeld, wordt rookgas gecirculeerd. Dit zorgt voor vervuiling en als u daar niets aan laat doen, is de kans op een storing groot. De meeste fouten die mensen maken, behalve met wachten tot het te laat is, is het negeren van storingssignalen van hun ketel. Ook bij het niet op tijd bijvullen van de ketel, loopt hij mogelijk schade op. 

Laat sleutelen aan uw cv-ketel over aan de professional

Zelf maar even sleutelen aan uw cv-installatie? Hoe technisch onderlegd u ook bent: werken aan gasinstallaties kunt u het beste overlaten aan technische vakmensen. Ondeskundig werken aan een cv-ketel leidt soms namelijk tot levensgevaarlijke situaties. Ieder jaar overlijden er gemiddeld tien mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Honderden belanden er jaarlijks in het ziekenhuis. Onderhoud aan een cv-ketel (of deze nou oud of nieuw is) laat u dan ook het besteover aan een professionele installateur. 

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Als een cv-ketel het gas niet volledig verbrandt ontstaat soms koolmonoxide. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. U kunt het namelijk niet zien, ruiken of proeven. Bij inademing heeft dit ernstige lichamelijke gevolgen. En bij te lange blootstelling is dit zelfs dodelijk. Wees dan ook altijd alert bij plotselinge hevige vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Komt dit ineens vanuit het niets opzetten? Zet dan zo snel mogelijk ramen en deuren open voor de toevoer van frisse buitenlucht. Waarschuw uw huisgenoten en vertrek uit de woning. 

Let op de kleur van de vlam in uw cv-ketel

Aan het vlammetje in een cv-ketel kunt u zien of de ketel zuurstofgebrek heeft. Een geel-oranje vlam in het toestel wijst op te weinig zuurstoftoevoer. Bij een goede verbranding is de vlam mooi blauw. Is de vlam in uw ketel niet blauw? Neem dan gelijk contact op met een erkend cv-installateur. Let ook op sporen van roest in uw apparaat. Dit betekent namelijk dat uw cv-installatie in slechte staat verkeert. 

Laat jaarlijks uw ketel controleren

Koolmonoxidevergiftiging voorkomt u door uw cv-installatie jaarlijks te laten controleren. Wanneer een ketel niet ieder jaar wordt schoongemaakt, raakt hij vervuild en dit neemt risico’s met zich mee. Een sterk vervuilde ketel tast zelfs het metaal aan en moet dan helemaal worden vervangen. 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook regelmatig uw ketel in de gaten houden. Controleer bijvoorbeeld de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Als de druk te laag is, kunt u deze zelf bijvullen. Koppel een vulslang tussen de cv-ketel en een waterkraan. Bevestig eerst de slang aan de kraan, houdt het andere eind van de slang omhoog en open de kraan tot er water uit de slang stroomt. Bevestig nu het losse eind aan het vul/aftappunt in de cv-installatie. Open beide kranen en wacht tot de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar is.

Houd de omgeving van uw cv-ketel opgeruimd

Andere belangrijke dingen zijn dat een cv-ketel ongehinderd moet kunnen functioneren. Zet dus geen spullen tegen de ketel aan of er vlakbij. Ook is het van belang dat de rookgasafvoer nooit wordt ingebouwd. De installatie moet te allen tijde lucht kunnen aanzuigen en verbrandingsgassen afvoeren. 

Schaf koolmonoxidemelder aan

Ondanks het jaarlijkse onderhoud van uw cv-ketel zit een ongeluk toch in een klein hoekje. Koolmonoxide is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Een koolmonoxidemelder geeft u dat beetje extra veiligheid in uw woning. Mocht het giftige gas ontsnappen, dan weet u dat op tijd. 

Vervang uw oude cv-ketel

Geeft uw cv-ketel steeds vaker een storing aan? Merkt u dat het langer duurt om uw woning op te warmen? Dan is het misschien tijd voor vervanging van de ketel. Bij een combiketel die ook zorgt voor warm tapwater, merkt u dan dat het langer duurt voordat het water op temperatuur is. De levensduur van een gemiddelde cv-ketel ligt tussen de twaalf en vijftien jaar. Rond die tijd is het raadzaam om de ketel te vervangen. De nieuwste generatie hr-ketels verbruikt minder gas. Dit scheelt weer in uw portemonnee. Ook kunt u overwegen om het nog duurzamer aan te pakken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een zonneboiler voor warm tapwater? Of een warmtepomp voor verwarming? Voor deze opties krijgt u bovendien ook vaak subsidie. 

Per januari 2019 alleen nog erkende installateurs

Per 1 januari 2019 mogen alleen nog erkende installateurs onderhoud plegen aan cv-ketels. Monteurs moeten vanaf dat moment voldoen aan hogere eisen voor vakbekwaamheid. De reden voor deze nieuwe maatregel is het grote aantal ongelukken als gevolg van koolmonoxide. De overheid stelt daarom wettelijke eisen in. 

Cv-installatie laten nakijken? Vind hier alle Thuiscomfort-specialisten bij u in de buurt!

Proef met Woning-APK: 59% van de huizen is potentieel onveilig

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief