Is uw woning al winterklaar?

Als het vriest trekt u een warme jas aan en zet een muts op. Maar hoe bereidt u uw huis voor op de kou? Woningen hebben daar namelijk óók last van. Periodes van sneeuw en vrieskou leiden soms namelijk tot gesprongen leidingen, lekkages en hoge energierekeningen. Extra aandacht besteden aan het winterklaar maken van uw huis is dan ook geen overbodige luxe. 

Hoe maakt u uw woning winterklaar?

Woningen hebben ook last van kou. Net als u en ik. Periodes van sneeuw en vrieskou leiden soms namelijk tot gesprongen leidingen, lekkages en hoge energierekeningen. Extra aandacht besteden aan het winterklaar maken van uw huis is dan ook geen overbodige luxe. 

Bevroren leidingen: hoe voorkomt u dat?

Met strenge vorst bestaat de kans dat uw waterleiding bevriest. Zorg er daarom voor dat u de thermostaat van de verwarming nooit lager zet dan 16 graden Celsius. Staat uw wasmachine in een bijkeuken of op zolder? Een wasmachine heeft altijd een beetje water in de leiding staan en is daarom gevoelig voor kou. Zet daarom ook in de ruimte waar de wasmachine staat de radiatoren een beetje open. Ook als u niet thuis bent.

Leidingisolatie voor extra zekerheid

Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Laat uw leidingen dan voorzien van leidingisolatie. Dit zijn kunststof buizen die eenvoudig over de leidingen worden geschoven. Dit voorkomt bevriezing. 

Houd uw ramen dicht!

Slaapt u graag met het raam open? Dit is in de winter helaas niet verstandig. Wanneer u een raam langer dan 20 minuten open laat staan, is de kans groot dat uw woning te koud wordt. Hierdoor duurt het opwarmen van uw huis erg lang en dat kost heel veel energie. Het is wel belangrijk dat u de ventilatieroosters wél open laat staan. 

Ventileren is ook in de winter belangrijk

Het is belangrijk om uw woning goed te ventileren. Ook wanneer het buiten keihard vriest. Laat de ventilatieroosters in uw woning dus open. Als uw verwarmingsketel op volle toeren draait in een slecht geventileerd huis en er gaat iets kapot aan het systeem, is er kans op koolmonoxidevergiftiging. In een goed geventileerde woning is die kans al veel kleiner.

Buitenkraan: voorkom kapotte leiding

Heeft u een buitenkraan? Draai de watertoevoer dan dicht zodra er vorst is voorspeld. Bevroren water zet uit, waardoor de kans ontstaat dat de leiding barst. Het beste kunt u daarom de watertoevoer dichtdraaien en de kraan even laten leeglopen. Gebruikt u de buitenkraan ook in de winter? Dan is leidingisolatie met vorstvrijlint een goede oplossing. 

Is uw woning winterklaar?

Wintercheck cv-ketel

Laat de verwarmingsketel nakijken door een installateur. Wanneer de cv-ketel niet goed is onderhouden, is de kans groot dat hij juist in de winter stuk gaat. Dit komt omdat hij met flinke kou buiten op volle toeren draait. Daarbij is het verstandiger om van te voren een check-up te laten doen, dan wanneer het al te laat is. In de winter staan de telefoons bij cv-installateurs roodgloeiend. Kans dat u toch even in de kou zit is dan groot. 

Waterdruk cv-ketel

Is uw cv-ketel wel goed onderhouden? Dat is mooi! Het is wel aan te raden om de cv-ketel bij te vullen met water, zodat de waterdruk hoog genoeg blijft. Dit kunt u eenvoudig zelf doen.
Wanneer de druk van de cv-ketel daalt, stroomt het warme water minder goed door de radiatoren en moet u meer stoken om uw woning warm te krijgen. 

Houd dak en dakgoten schoon

Het kan erg regenen in de winter. Het is dan ook heel erg belangrijk om de dakgoten goed schoon te houden, zodat er geen water op het dak of in de goten blijft staan. Als dit water bevriest, kan dit schade brengen aan het dak en de dakgoten. Haal daarom alle bladeren uit de dakgoot en check of de regenpijpen goed afvoeren. Een andere manier om ijswater in uw dakgoot te voorkomen is met gootverwarming. Deze verwarmt de goot met een kabel, waardoor sneeuw en ijs smelten. 

Wilt u weten of uw woning winterklaar is? Laat het dan checken door een van onze vakspecialisten >>

Laat uw cv-ketel checken of vraag en volledige wintercheck aan

5 redenen om zonnepanelen ijskoud in de winter te installeren

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.