oranje balk

Volgens deze zelftest ben je een duurzaamheidsgoeroe, klimaatoptimist, klimaatstruisvogel of klimaatcomplotdenker. Wat dat inhoudt, lees je hieronder.

De Duurzaamheidsgoeroe

Duurzaamheidsgoeroe

Jij bent zeer begaan met het klimaat en weet daarom precies hoe je zo duurzaam mogelijk kunt leven én wonen. Je bent al hard op weg met het verduurzamen van je woning en het minderen of zelfs helemaal stoppen van gebruik van fossiele brandstoffen. De nieuwste duurzame technieken ken jij allang en je prijst ze gretig aan bij iedereen die het wil (en niet wil) horen.

Daarin sla jij soms een beetje door. Vergeet niet dat je het niet in je eentje kunt klaarspelen om de opwarming van de aarde te stoppen. Het is goed dat je anderen inspireert, maar probeer het niet op te dringen. Iedereen doet het op zijn eigen tempo. Als je gelukkig bent met je huidige leven, ga dan vooral zo door. Maar vergeet niet dat jij er ook toe doet. Af en toe een beetje zondigen is geen schande.

De Klimaatoptimist

Klimaatoptimist

Jij bent begaan met het klimaat, maar je hebt het idee dat je er zelf weinig invloed op hebt. Je vindt het prima om iets aan je levensstijl én woning te veranderen. Zonnepanelen vind je een goede oplossing. Maar het moet wel realistisch blijven. Je zult niet snel je woning voor duizenden euro’s van duurzame technieken voorzien. Althans, niet voordat je zeker weet dat het ook écht iets oplost. Je loopt op duurzaamheidsgebied niet voorop, maar als het moet ga je zonder mopperen mee.
Je hoeft overigens helemaal geen grote stappen te nemen om duurzamer te wonen en leven. Je kunt al beginnen met korter douchen, de kieren en gaten in je woning te repareren en de verwarming een graadje lager zetten dan normaal. Met deze simpele oplossingen zet jij in je eentje al grote stappen. 

De Klimaatstruisvogel

Klimaatstruisvogel

Klimaatverandering? Daar geloof jij niet zo in. Of eigenlijk ontken je het zelfs. Niet omdat je het écht niet gelooft, maar omdat je weigert je te verdiepen in de materie. Komt dit uit angst voor die hel en verdoemenis die ons te wachten staat volgens de klimaatgoeroe’s? Of vind je het te lastig om je comfortabele levensstijl op te geven? Je kop in het zand steken is voor nu in ieder geval de makkelijkste weg voor je. Jij wacht wel tot je verplicht bent stappen te nemen. Tot die tijd maak jij je niet druk om het klimaat.
Maar wist je dat duurzame oplossingen in je woning niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook voor jou? Met zonnepanelen op het dak bespaar je namelijk flink wat geld. En met dat extra geld in je portemonnee, kun jij weer leuke dingen doen.  

De Klimaatcomplotdenker

Klimaatcomplotdenker

Klimaatverandering? Daar geloof jij hé-le-maal niets van! De opwarming van de aarde is één groot complot. Dat 97 procent van de wetenschappers het met elkaar eens is dat de aarde mede opwarmt door toedoen van de mens, is voor jou geen enkele reden om aan te nemen dat er een kern van waarheid in zit.
Nee, jij bent het liever eens met de paar wetenschappers die stellen dat de aarde altijd al in temperatuur heeft geschommeld. Niks aan de hand dus. De machtigen in de wereld zullen er wel een reden voor hebben om ons een poot uit te draaien omwille van het klimaat. Het is een complot van de elite. Je kunt je er nogal over opwinden als mensen in je omgeving beginnen over duurzaam wonen en leven. Of over die vreselijke warmtepomp. Dan heb jij je woordje snel klaar. Kortom: jij leeft niet bepaald duurzaam en wil dit ook niet. Je blijft vrolijk stoken op gas en verruilt je dieselauto zéker niet in voor een elektrisch exemplaar.

Toch is het zinvol eens uit te zoeken waar die klimaatwoede vandaan komt. Is het angst voor het onbekende of vertrouw je onze overheid wel vaker niet?
Maar zelfs als er geen klimaatverandering ís, kun je toch nog iets goeds doen. Niet voor het klimaat, maar wel voor jezelf of voor een ander. Kies eens voor duurzaam geproduceerde producten. Of biologische voedingsmiddelen. Dat is goed voor de boer, maar ook voor jou. Ook met kleine stapjes kun je grote dingen doen. 

oranje balk

Doe de zelftest opnieuw

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt