Hoe lang duurt het voordat u een warmtepomp heeft terugverdiend?

Een warmtepomp is een flinke investering. Hoe lang duurt het precies om zo'n investering terug te verdienen en na hoeveel jaar maakt u winst? En wist u dat u zélf de terugverdientijd kunt verkorten? 

Waaróm wilt u investeren in een warmtepomp?

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp? Het is een veelgestelde vraag wanneer het over warmtepompen gaat. Maar waarom eigenlijk? Stelt u deze vraag ook wanneer u een nieuwe koelkast aanschaft? Of een auto? 
U koopt een nieuwe koelkast of auto omdat u het nodig hebt, of omdat u dat leuk vindt. Voor een warmtepomp geldt misschien wel hetzelfde. Stel uzelf eens de vraag waaróm u wilt investeren in een warmtepomp. Heeft u een warmtepomp nódig omdat u van het gas af wilt, omdat we allemaal langzamerhand stoppen met fossiele brandstoffen? Of omdat u het leuk vindt om voor te lopen op gebied van duurzaamheid. En zelfvoorzienend wil zijn? Wat de reden ook is: bent u bereid daarin te investeren? Alleen u kunt die vraag beantwoorden.

Een warmtepomp verhoogt de waarde van uw huis

De komende jaren faseren we langzamerhand vervuilende fossiele brandstoffen uit. Het is dan ook verstandig om uw woning 'toekomstbestendig' te maken. Een warmtepomp is een slimme oplossing om uw woning meer waarde te geven. En ja, de investering is groter dan die van een nieuwe cv-ketel. En omdat de meeste mensen niet ver in de toekomst durven te kijken, is zo'n grote investering best spannend. Maar wat nou als zo'n investering de komende jaren flink wat voordelen oplevert?

Geld steken in uw woning levert meer op dan spaargeld op de bank

Heeft u flink wat spaargeld op de bank? Dan merkt u vast dat u met de huidige rente (2018) niet winstgevend is. Investeren in uw woning levert uiteindelijk veel meer op. Spaargeld op de bank wordt namelijk ook fiscaal belast. U kunt dus beter uw spaargeld investeren in een warmtepomp waardoor u flink bespaart op energie, dan dat u er belasting over betaalt. De opbrengt van uw spaargeld is dan namelijk per saldo meer. 

Terugverdientijd verschilt per type warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp verschilt per type warmtepomp. Het verschil in prijs tussen een hybride warmtepomp en een bodemwarmtepomp is erg groot. We nemen daarom een gemiddelde prijs per type warmtepomp inclusief de kosten van de installatie.

  • Hybride warmtepomp
    Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel. Deze warmtepomp wordt aangesloten op de ketel en is te combineren met uw bestaande centrale verwarming. De hr-ketel zal alleen aanslaan als de warmtepomp de warmtevraag niet aankan, op zeer koude dagen.

    Voor een hybride warmtepomp betaalt u gemiddeld 4.000 euro inclusief de installatie en exclusief subsidie. 

  • Lucht/lucht warmtepomp
    De lucht/lucht warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor uw woning. 

    Een lucht/lucht kost gemiddeld 6.000 euro inclusief installatie en exclusief subsidie. Maar u heeft met deze warmtepomp vaak geen hr-ketel meer nodig.

  • Lucht/water warmtepomp
    Een lucht/water warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en zet deze om in warm water.

    Een lucht/water warmtepomp kost gemiddeld 16.000 euro inclusief installatie en exclusief subsidie.

  • Water/water warmtepomp
    Een water/water warmtepomp haalt zijn warmte uit het aanwezige grondwater. Dit geothermische systeem heeft het allerhoogste rendement van alle soorten warmtepompen maar daar betaalt u dan ook voor. 

    Een water/water warmtepomp kost gemiddeld 20.000 euro inclusief installatie en exclusief subsidie.

  • Bodem/water warmtepomp (horizontaal)
    Een bodem/water warmtepomp heet ook wel grond/water warmtepomp of grondgebonden warmtepomp. Bij een Horizontale bodem/water warmtepomp wordt er op ongeveer 1,5 meter onder de grond een buizennetwerk aangelegd dat warmte uit de grond haalt om de woning te verwarmen. Voor deze variant heeft u flink wat oppervlakte nodig. Hoe groter de woning, hoe groter het buizennetwerk. 

    Een horizontale bodem/water warmtepomp kost gemiddeld 18.000 euro inclusief installatie en exclusief subsidie.

  • Bodem/water warmtepomp (verticaal)
    De verticale bodem/water warmtepomp is de duurste variant. Bij deze warmtepomp wordt er een gat in de grond geboord tussen de 40 en 160 meter diep. De diepte hangt van de bodemsoort af. Diep in de grond is de aardwarmte vrij constant. Hoe koud het buiten ook is, de bodem/water warmtepomp kan altijd warmte uit de grond halen om de woning te verwarmen. 

    De verticale bodem/water warmtepomp kost gemiddeld 20.000 euro inclusief installatie en exclusief subsidie.

*De geschatte prijzen in dit artikel zijn berekend met een ervaren warmtepompinstallateur die alleen kwalitatieve merken installereert. Bepaalde merken warmtepompen kunnen dus goedkoper óf duurder zijn. Vraag altijd een officiële offerte op wanneer u de prijs wilt weten voor uw woning en situatie.

Wat bespaart u aan energie met een warmtepomp?

De aanschaffing van een warmtepomp voelt u waarschijnlijk in uw portemonnee, maar u gaat met een warmtepomp ook flink besparen op uw energierekening. Ook deze besparing moet berekend worden in de terugverdientijd van een warmtepomp.

Uiteraard zijn deze bedragen gemiddelden. Hoeveel u exact bespaart hangt af van verschillende factoren. Uw energiegebruik, hoe goed uw woning is geïsoleerd, of u zonnepanelen op het dak heeft liggen enzovoort.

  • Hybride warmtepomp: bespaart u gemiddeld 300 euro per jaar
  • Lucht/lucht warmtepomp: bespaart uw zo'n 500 euro per jaar
  • Lucht/water warmtepomp: bespaart u ongeveer 500 euro per jaar
  • Water/water warmtepomp: bespaart u tot wel 800 euro per jaar
  • Bodem/water warmtepomp: bespaart u ook tot wel 800 euro per jaar
Zo werkt een warmtepomp

Subsidie op een warmtepomp

Investeert u in een warmtepomp? Dan mag u subsidie bij de overheid aanvragen. De subsidie is afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp. U kunt rekenen op een eenmalige subsidie die tussen de 1.000 en 2.500 euro ligt.

Terugverdientijd van een warmtepomp per type

Schaft u een warmtepomp aan? Dan heeft u meestal recht op subsidie. Hierdoor wordt de terugverdientijd van de warmtepomp een stuk korter.

Op de website Energiesubsidiewijzer.nl vindt u de mogelijkheden voor subsidie. Op rvo.nl vindt u de lijst met subsidies per merk van de warmtepomp. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie.

De terugverdientijd van een warmtepomp is als volgt te berekenen:

Aanschaf inclusief installatie – subsidie / gemiddelde besparing = terugverdientijd

  • Hybride Warmtepomp: voor een hybride warmtepomp ontvangt u gemiddeld zo'n 1.500 euro subsidie. De terugverdientijd van de hybride warmtepomp is dan: 4.000 - 1.500 / 300 = +-8 jaar

  • Lucht/lucht Warmtepomp: voor een lucht/lucht pomp ontvangt u geen subsidie. De terugverdientijd van een lucht/lucht warmtepomp is: 6.000 / 500 = +-12 jaar

  • Lucht/water warmtepomp: voor een lucht/water warmtepomp ontvangt u gemiddeld 1.500 euro subsidie. De terugverdientijd van een lucht/water warmtepomp is: 16.000 - 1.500 / 500 = +-16 jaar

  • Water/water warmtepomp: voor een water/water warmtepomp ontvangt u gemiddeld 2.500 euro subsidie. De terugverdientijd van een water/water warmtepomp is: 20.000 - 2.500 / 800 = +-20 jaar


  • Bodem/water warmtepomp (horizontaal): Op een bodem/water warmtepomp ontvangt u gemiddeld 2.500 euro subsidie. De terugverdientijd van een horizontale bodem/water warmtepomp is: 18.000 - 2.500 / 800 = +-18 jaar

  • Bodem/water warmtepomp (verticaal): Op deze warmtepomp krijgt u net als de horizontale bodem/water warmtepomp zo'n 2.500 euro subsidie. De terugverdientijd van de verticale bodem/water warmtepomp is: 20.000 - 2.500 / 800 = +-20 jaar

    Let wel: dit zijn gemiddelden. De uiteindelijke terugverdientijd hangt uiteraard helemaal af van uw type woning en hoeveel energie u verbruikt.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp voor uw huis?

Anderen lazen ook: Warmtepomp? Koud kunstje!

Warmtepomp? Koud kunstje!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.