Detail uit de Zonatlas

De Zonatlas zet op een rij welke woningen geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Enige tijd geleden heeft de Zonatlas een update ondergaan. De hoogtekaart van Nederland is nu ook toegevoegd als databron. Hierdoor kan een 3D-model van woningen worden gemaakt.

Zonatlas brengt de geschiktheid voor zonnepanelen in kaart

Zonne-energie neemt een grote vlucht in Nederland. Dat is goed nieuws want: ‘Zonne-energie is een essentiële bouwsteen voor een duurzame energiehuishouding’ en ‘noodzakelijk om de doelstellingen uit het SER energieakkoord te halen’ zegt prof. Wim Sinke van ECN en de universiteit van Amsterdam.

Tv-kijken met zonne-energie?

De energieopbrengst uit zonne-energie is de laatste jaren sterk gegroeid. Toch wordt nog steeds maar een fractie van de mogelijkheden benut. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energie als hun hoofdbron van elektriciteit. Daarnaast gaat ook opslag van energie een rol spelen in Nederland, net als in Duitsland. Veel mensen zouden het prachtig vinden om tv te kijken met gebruikmaking van hun eigen opgeslagen zonne-energie.

Zonatlas

De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen eventueel in combinatie met opslag. De Zonatlas is voor iedereen kosteloos via het internet te raadplegen.

3D-model van gebouwen

In mei 2012 is Zonatlas geïntroduceerd in Nederland. Op dit moment zijn er 230 gemeentes die hun eigen Zonatlas hebben. In het begin van 2014 werd één van de belangrijkste informatiebronnen voor Zonatlas, de hoogtekaart van Nederland, toegankelijk als open data, waardoor het mogelijk werd om een zeer gedetailleerd 3D-model te creëren van alle Nederlandse gebouwen.

Snelle overgang naar duurzame energie

Tetraeder heeft als eerste bedrijf op basis van deze Open Geodata 12,5 miljoen gebouwen in Nederland in kaart gebracht. De directeur van Tetraeder, Stephan Wilforth, geeft bij de lancering van de nieuwe Zonatlas aan: “de ontwikkeling van Zonatlas heeft enkele jaren in beslag genomen. Gedurende deze periode hebben wij nauw samengewerkt met Duitse universiteiten om een transparant en zeer nauwkeurig systeem te ontwikkelen waarmee de overgang naar duurzame energie kan worden versneld.”

10% meer zonne-energie

Nederlandse gemeenten waar Zonatlas is gepromoot, hebben in vergelijking met gemeentes zonder Zonatlas, 10% meer zonne-energiesystemen. De provincie Gelderland tweette op 22 april: ”Gemeenten met #zonatlas hebben 10-20% meer #zonnepanelen dan gemeentes die geen zonatlas hebben”.
Daarom is het van belang dat inwoners van Nederland kosteloos toegang krijgen tot de informatie over de zonne-energiemogelijkheden op hun dak. Zodat zij kunnen zien hoeveel geld zij kunnen besparen en hoe zij eventueel met buren kunnen samenwerken voor een duurzame toekomst.

Wat als mijn dak niet geschikt is?

Samen met de 230 gemeenten die gebruikmaken van Zonatlas, de provincies en Klimaatverbond Nederland heeft Tetraeder de Zonatlas ontwikkeld. Hiermee is zij één van de stuwende krachten in de overgang naar duurzame energie. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar niet commerciële zonne-energieprojecten in Zonatlas wanneer een inwoner een dak heeft dat niet geschikt is.

Zonatlas stopt hier niet!

Nieuwe toepassingen voor Zonatlas worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met EnShared Development B.V. Directeur Thijs Aarten: “wij zijn erg verheugd met deze ontwikkeling omdat het een innovatieve Duits-Nederlandse samenwerking naar de Nederlandse energiesector brengt.”

Solarteur of duurzame installateur inschakelen?

Wily u naar aanleiding van dit artikel meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen? Neem dan contatc op met de gespecialiseerde zonne-installateur ('solarteur' genoemd) in de buurt.

Zonnepanelen laten installeren? Vind hier uw Thuiscomfort-specialist!