Alles wat u nu minder uitstoot, telt dubbel

Gloeilampen zijn energieslurpers. U bent juist niet duurzaam bezig als u ze opmaakt in plaats van vervangt

Misverstanden over het terugdringen van de CO2-uitstoot zijn de wereld nog niet uit. Milieu Centraal stelt dat over het terugdringen van uw eigen CO2-uitstoot nogal wat verwarring bestaat. Hoe draagt u nu echt uw steentje bij om het klimaatprobleem tegen te gaan? 

Hoe stoot u echt minder CO2 uit? De do's en don'ts!

Zet het Journaal aan en u vindt iedere dag een item dat te maken heeft met de klimaatverandering. De overstromingen in Houston, Bangladesh, Nepal, India. Het smelten van de poolkappen. Oorlogen en de vluchtelingenstroom uit Afrika. Allemaal heeft het direct of indirect te maken met het opwarmen van onze aarde. 

Het maakt u misschien moedeloos, maar dit hoeft niet. Dit omdat, zo zeggen wetenschappers, alles wat u nu vermindert aan uitstoot, dubbel telt. Op de korte termijn zorgt het ervoor dat er minder broeikasgassen de atmosfeer inkomen. Op de langere termijn zorgt dit ervoor dat er minder permafrost ontdooit en dat de temperatuur van de oceanen niet verder stijgt. 

LED-lampen besparen 80 procent aan uitstoot

Een eerste stap zet u met andere verlichting in uw woning. Met LED-lampen bespaart u maar liefst 80 procent aan uitstoot! Gek genoeg weet niet iedereen dit. Er zijn namelijk nog steeds 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse woningen. Ook halogeenlampen, waar volgend jaar een verbod op komt, hangen nog volop in Nederland. Als we onze gloei- en halogeenlampen vervangen door LED-verlichting, scheelt dat net zoveel als het jaarlijkse stroomverbruik van alle Rotterdammers bij elkaar! Het loont dus om gloeilampen weg te gooien. Ook als ze nog werken. Het is dus niet duurzaam om energieslurpers te gebruiken tot ze op zijn. 

A+++-koelkast twee keer zo zuinig als een A+ model

Voor koelkasten en drogers geldt dit ook. Wanneer deze oud zijn en veel energie verbruiken, is het beter om ze te vervangen dan te wachten tot ze stuk zijn. De nieuwe modellen zijn een stuk zuiniger dan die van een aantal jaar geleden. Een A+++-koelkast of –vriezer is twee keer zo zuinig als een zelfde model met een A+ label. Dit advies geldt overigens niet voor al uw huishoudelijke apparaten. Stofzuigers, (af)wasmachines of magnetrons kunt u vanuit duurzaam oogpunt beter zo lang mogelijk gebruiken. Bent u toch op zoek naar een nieuwe magnetron of stofzuiger? Kies dan voor het energielabel A+++. Soms is een zuinig apparaat duurder in de aanschaf. Maar u verdient het via uw energierekening uiteindelijk terug. 

Kies voor energiezuinige huishoudelijke apparaten

Kaas is - naast vlees - niet duurzaam

Nog een misverstand: het eten van kaas. Het is inmiddels algemeen bekend dat het eten van veel vlees niet duurzaam is. Maar wist u dat dit ook geldt voor kaas? Kaas is als vegetarisch alternatief voor vlees eigenlijk niet beter voor het milieu. Plantaardige eiwitrijke producten (zoals peulvruchten en sojaproducten) belasten het milieu het minst. Van alle soorten vlees hebben rund- en lamsvlees de hoogste impact op het milieu. Wilt u duurzamer eten? Eet dan minimaal twee keer per week vegetarisch. 

Echt duurzaam leven? Pak dan vooral níét het vliegtuig

U denkt dat u goed bezig bent. U heeft zonnepanelen op het dak, een elektrische auto voor de deur, eet maximaal drie keer per week vlees en koopt groenten uit Nederland. Maar u gaat wel twee of drie keer per jaar op vakantie met het vliegtuig naar verre oorden. Eén intercontinentale vlucht naar bijvoorbeeld Thailand of Indonesië staat qua CO2-uitstoot gelijk aan het jaarlijkse gasgebruik van een gemiddeld huishouden. Als u duurzaam wilt leven, kunt u daarom beter minder (of helemaal niet) het vliegtuig pakken.

Minder vliegvakanties, meer zonnepanelen

De 5 grootste stappen die u zelf kunt maken

Welke stappen kunt u volgens Milieu Centraal zelf maken voor het klimaat?
5 stappen in volgorde van de meeste impact.

1. Kies uw (vakantie)bestemming dichtbij en pak zo min mogelijk het vliegtuig.

2. Gebruik zo min mogelijk de (benzine- of diesel-)auto. Kies liever voor het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische (deel)auto.

3. Eet zo weinig mogelijk dierlijke producten, zoals vlees, kaas en eieren. Eieren veroorzaken overigens in deze categorie de minste CO2-uitstoot. Eet meer plantaardig zoals groenten, sojaproducten en peulvruchten.

4. Bespaar zoveel mogelijk energie (en geld) in uw woning en wek zelf duurzame stroom op. Dit kan bijvoorbeeld met:
a. Zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen tien jaar drie keer zo laag geworden. Als u de btw op zonnepanelen terugvraagt, heeft de investering zelfs een rendement van 6 procent. Verwarm uw huis met een warmtepomp, verwarm uw tapwater met een zonneboiler.
b. Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Vergelijkbaar met een rente van 7 tot 11 procent op een spaarrekening.
c. Zuinig verwarmen door de thermostaat lager te zetten en de verwarming uit te zetten in ruimtes waar u niet bent.

5. Eet bewuster. Koop zo min mogelijk voedsel uit andere landen (vooral uit landen buiten Europa) en let op voedselverspilling. Per persoon gooien we jaarlijks ruim 40 kilo voedsel weg en dat kost zo'n 140 euro.

Meer lezen over duurzamer leven? Volg ons op Facebook!

Een duurzamere woning zonder radicale verbouwing: 12 tips!

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief