Gasloos wonen in 5 stappen

Wonen zonder gas in 5 stappen

Gasloos onze woning verwarmen is de toekomst. De cv-ketel blijft voorlopig nog even hangen in bestaande woningen, maar alle nieuwe huizen worden zonder gasaansluiting gebouwd. En op den duur moet dus ook jouw bestaande woning van het gas af. Waar en hoe begin je? 5 stappen...

Stap 1: isoleren

De eerste stap is isoleren. Een onvoldoende geïsoleerde woning kost veel geld. Je stookt je namelijk helemaal rot om het binnen comfortabel warm te krijgen. Daarom is isoleren een mooi begin. Met het isoleren van de woning zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft. Je hoeft dan ook veel minder te stoken en dit scheelt enorm op de energierekening, maar de woning wordt er ook een stuk behaaglijker en comfortabeler van. Lees hier hoe en wat je kunt isoleren >>

Stap 2: ventileren

In bijna de helft van de woningen die gebouwd zijn vóór 1945 is geen optimale ventilatie aanwezig. Slechte ventilatie in woningen zorgt voor ongezonde lucht en dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus ga je isoleren, dan moet je gelijk ook de ventilatie meenemen van de woning.

Een goede ventilatie-oplossing heeft een vorm van warmteterugwinning. Dan wordt de inkomende luchtstroom voorverwarmd met de uitgaande luchtstroom. Op deze manier win je wel 90 procent van de warmte terug.

Een andere ventilatiemogelijkheid is met behulp van een ventilatiewarmtepomp. Met deze warmtepomp komt via de ventilatieroosters schone buitenlucht de woning in. De ventilatiewarmtepomp onttrekt vervolgens de warmte uit deze lucht voordat deze weer naar buiten wordt geventileerd. Deze warmte wordt vervolgens omgezet in warm water en teruggevoerd aan de cv-ketel. 

Stap 3. gasloos verwarmen

Woning goed geïsoleerd en geventileerd? Dan ben je toe aan het vervangen van de huidige gasinstallatie. Zo kun je de cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp. Wat voor warmtepomp het beste bij jouw woning en huishouden past, kun je het beste overleggen met een specialist. Vrijstaande woningen met een tuin lenen zich het beste voor een bodemwarmtepomp. Maar ook een lucht/water warmtepomp is een goede oplossing om gasvrij te verwarmen. Lees meer over warmtepompen >>

Woon je in de binnenstad? Dan is een warmtepomp vaak niet mogelijk. In dichtbevolkte gebieden wordt er vooral gekeken naar de mogelijkheid van een collectief warmtenet. Restwarmte van fabrieken wordt dan ingezet om woningen te verwarmen. 

Nog geen mogelijkheid tot een warmtepomp of warmtenet? Om alvast flink op gas te besparen, kun je ook kiezen om bepaalde ruimten in je huis te verwarmen door middel van infraroodpanelen. Infraroodpanelen werken op stroom. Je zet ze aan wanneer je in de ruimte bent, zoals de badkamer. De radiatoren van de verwarming kun je dan voortaan dichtlaten in de ruimten waar infraroodpanelen hangen. Dit scheelt gasgebruik en je verwarmt extra efficiënt, omdat je de panelen alleen aanzet als je ook echt in de ruimte bent. Lees meer over infraroodpanelen >>

Hoe werkt een warmtepomp?

Stap 4. elektrisch koken

Verwarm je je woning al zonder gas, dan kun je ook het gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat. Het gasfornuis verbruikt weinig gas (zo'n 5 procent van het totale gasverbruik in een woning), maar als je volledig van het gas af wil, dan is elektrisch koken onvermijdelijk. En als je toch al zonder gas verwarmt, is het jaarlijkse bedrag aan vastrecht voor de gasaansluiting ( ongeveer €250,- per jaar) ook zonde van het geld.  

Inductiekookplaten zijn helemaal hip. Niet alleen bij mensen die van het gas af willen, maar ook bij mensen die op een efficiënte manier willen koken. Inductiekookplaten leveren veel warmte in zeer korte zijn. Daarnaast is de warmte ook perfect te reguleren. Lees meer over de voor- en nadelen van koken op inductie >>

Stap 5. zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet noodzakelijk om geheel gasloos te wonen, maar als je toch al duurzaam bezig bent...kun je net zo goed ook duurzaam elektriciteit opwekken. 
Met zonnepanelen wek je zelf je stroom op. Leg je genoeg zonnepanelen op je dak, dan is het mogelijk om zelfs een nul-op-de-meter-woning te creëren. De warmtepomp gebruikt dan de stroom die de zonnepanelen opwekken. Op deze manier ben je van het gas af, maar neem je ook geen stroom af van het elektriciteitsnet. Dus financieel voordelig én goed voor het milieu.

Gemiddeld zakt een woning met zonnepanelen én een warmtepomp in CO2-uitstoot van 5.000kg CO2 naar 500 kg CO2.
Lees hier 6 redenen om zonnepanelen op je dak te installeren >>

Advies nodig over gasloos wonen? Vind hier onze specialisten

Duurzaam wonen voor senioren

Anderen lazen ook: Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen

Duurzaam (ver)bouwen in 5 stappen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.